Dodik nakon sklapanja koalicije došao na Čovićev božićni party

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

LIDER HDZ-a BiH Dragan Čović organizirao je svečani božićni prijem u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Prošle godine je prijem organiziran u Mostaru zbog političkih napetosti. Uoči ovogodišnjeg prijema je održano potpisivanje koalicijskog sporazuma između HDZ-a, "osmorke" i SNSD-a, koji će formirati vlast na državnom nivou, što je jasan pokazatelj ublažavanja političke situacije u BiH.

Dokument je u ime koalicije HDZ BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH potpisao Dragan Čović, u ime "osmorke" predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, a u ime koalicijskih partnera SNSD-a Milorad Dodik. Potpisani dokument nosi naziv "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. - 2026. godine“.

Gosti iz političkog, vjerskog i javnog života

Prijemu su se odazvali brojni gosti iz političkog, vjerskog, javnog i diplomatskog života u BiH. Među gostima su bili predsjednik RS-a Milorad Dodik i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Iz RS-a su prijemu također prisustvovali parlamentarna zastupnica Sanja Vulić i Dodikov savjetnik iz Predsjedništva Milan Tegeltija.

Na prijemu se pojavio i lider "osmorke" Nermin Nikšić sa suprugom te još neki članovi iz stranaka koalicije poput Irfana Čengića, Elmedina Konakovića i Vojina Mijatovića. Što se tiče HDZ-ovih dužnosnika, na prijemu su bili pripadnici stare garde, ali i novi akteri koji aspiriraju na vodeće položaje u institucijama, prenosi Klix.ba