Čović o nedolasku na sastanak u Bruxelles: Veliko hvala Charlesu Michelu i Plenkoviću

Čović jučer na HDZ-ovom saboru Foto: Josip Regovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Charles Michel okupio je danas popodne u Bruxellesu čelnike parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini na sastanku na kojem se nije pojavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Sastanak je sazvan kako bi se pokušalo postići dogovor o koracima potrebnima da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidatkinje.

Na sastanak je došla većina predstavnika 15 pozvanih parlamentarnih stranaka te članovi predsjedništva Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Zašto nije došao?

Dragan Čović oglasio se danas povodom nedolaska na sastanak. Prvo je jučer, naime, rekao da ne želi ići jer će ondje biti i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potom je naveo da ima želučane tegobe, a prije nekoliko minuta je na Twitteru ponudio još jedno opravdanje svog nedolaska.

"Od jedne hrvatske političke stranke danas je u Bruxellesu zatraženo da pregovara o političkom sporazumu sa devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka. Format je bio obeshrabrujući i nemoguće je bilo postići fer dogovor sa onima koji promoviraju kršenje Dejtonskog sporazuma", napisao je Čović.

U nastavku je potvrdio svoj raniji stav da je razlog njegovog nedolaska ipak Komšić, kojeg on naziva "drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH".

"Nema smisla prisustvovati sastancima koji će legitimirati i promovirati dva bošnjačka člana Predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovne ustavne principe. Veliko hvala Charlesu Michelu i Andreju Plenkoviću", napisao je Čović.