Tko je Petar Pripuz? Bandić ga je zvao kondorom, na smeću je zaradio milijune

Foto: Sanjin Strukić, Zeljko Lukunic/ PIXSELL

PRVOOPTUŽENI u aferi Agram Petar Pripuz danas je oslobođen svih optužbi, od pogodovanja u zbrinjavanju otpada do nezakonitih zapošljavanja. Krivima je proglašeno nekoliko bliskih Bandićevih suradnika iz gradske uprave i tvrtki.

>> Odvjetnik: Informacije objavljene o Petru Pripuzu su netočne i neosnovane

>> Pripuz oslobođen u aferi Agram. Bandićevci krivi za zapošljavanja, objavljene kazne

Nepravomoćna presuda optuženima u aferi Agram zbog niza nezakonitosti na štetu Grada objavljena je gotovo osam godina od uhićenja u međuvremenu preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. 

Od Rudeša do vile na Pantovčaku

Te 2014. godine uhićen je bio i Pripuz, koji je ponudio visoku jamčevinu od 7.7 milijuna kuna pa je pušten da se brani sa slobode.

Tko je  Petar Pripuz, čovjek koji je stekao reputaciju zagrebačkog "kralja otpada" kao jedan od vlasnika i predsjednik uprave C.I.O.S. grupe, koja se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskih otpadaka?

Obitelj ovog 65-godišnjeg diplomiranog ekonomista doselila se u Zagreb, točnije u kvart Rudeš, iz okolice Imotskog. U Rudešu je otac vodio kvartovski kafić Alkar. Petar Pripuz danas živi u vili na Pantovčaku.

Petar Pripuz je prvi posao dobio u Industrogradnji, a već potkraj osamdesetih je ušao u biznis s recikliranjem. Godine 1994. je osnovao tvrtku C.I.O.S. i prema svim pokazateljima, biznis je rastao iz godine u godinu. 

U sjeni brata Zorana

Međutim, početkom 2000-ih je, barem što se tiče medijske prisutnosti, Petar Pripuz bio u sjeni svog brata Zorana, koji je uhićen s grupacijom Nikice Jelavića u akciji protiv tzv. "zločinačke organizacije". Zoran Pripuz je oslobođen krivnje, a odvjetnik mu je bio Anto Nobilo, koji je u aferi Agram zastupao sada eksponiranijeg Petra Pripuza.

Iz tog razdoblja postoji još jedna zanimljivost. Naime, Zoran Pripuz se na sudu našao i u postupku koji je pokrenuo protiv nekadašnje Magme Goranka Fižulića, i to zbog pitanja u igri za djecu Tko želi biti milijunaš?

Postavljeno je pitanje "Tko je izvršio atentat na Vjeku Sliška?", a među ponuđenim odgovorima našlo se i ime Zorana Pripuza. Magma mu je zato morala isplatiti 35 tisuća kuna za nanesene duševne boli. Pripuz je tražio pola milijuna kuna, ali Vrhovni sud je potvrdio da je 35.000 kuna primjereno za povredu časti i ugleda.

Vratimo se na Petra Pripuza. Godine 2014. godine pisali smo kako se vrijednost njegovog poslovnog carstva mjeri u milijardama kuna. Tvrtka Ce-Za-R tako je imala 634.2 milijuna kuna prihoda, dok je C.I.O.S. uprihodovao 88.9 milijuna kuna.

Nadalje, C.I.O.M. je imao 10.2 milijuna kuna prihoda, Eurohala je ostvarila 38 milijuna kuna prihoda, tvrtka Felis imala je 9.6 milijuna kuna prihoda, CIAL je uprihodovao 48 milijuna kuna, Depos je imao 8.5 milijuna kuna prihoda...

Uhićen i 2017. 

Optužnica u aferi Agram nije jedina s kojom se Petar Pripuz morao nositi. Uhićen je bio i 2017. godine. USKOK je istragu protiv Petra Pripuza, njegovog sina Ante i poslovnih suradnika pokrenuo zbog sumnje na to da su fiktivnim poslovima izvukli 98 milijuna kuna i utajili 22 milijuna kuna poreza.

USKOK je kasnije promijenio optužnicu te je Petra Pripuza, njegovog sina Antu i još desetoricu teretio za malverzacije s prodajom metalnog otpada u iznosu od 39.8 milijuna kuna. Državni proračun pri tome je oštećen za gotovo 5.2 milijuna kuna neplaćenog PDV-a, tvrdi se u novoj optužnici iz 2020. godine.

>>Nova optužnica protiv Pripuza, tvrde da je oštetio proračun za 5,2 milijuna kuna

USKOK tvrdi da je Pripuz zločinačku organizaciju okupio 16. siječnja 2012. te da su navodne nezakonitosti radili do travnja 2017. Radi realizacije tog cilja Pripuz je, po sumnjama tužiteljstva, osmislio i kontrolirao funkcioniranje sustava prikazivanja ulaza metalnog otpada u tvrtku "korištenjem drugih društava... u svrhu fakturiranja istog otpada".

Na temelju fiktivnih računa koje su četiri tvrtke izdale Pripuzovom poduzeću isplaćeno je gotovo 189 milijuna kuna, od čega je "neposredno s računa ili nakon prijenosa na račune drugih društava pod njihovom kontrolom" u gotovini isplaćeno ukupno preko 168 milijuna kuna. 

Uhićen u bolnici

Od toga je kod Pripuza i njegovog sina navodno završilo 39.8 milijuna kuna, a preostali dio je korišten za gotovinsko plaćanje nabave metalnog otpada na crno. Na taj je način tvrtka, po tvrdnjama USKOK-a, oštećena za 39.8 milijuna kuna, a državni proračun za 5.19 milijuna kuna neplaćenog PDV-a po računima za otkup metalnog otpada.

Samo uhićenje, odnosno lišavanje slobode Pripuza te 2017. godine nije prošlo bez kontroverzi. Index je tada upozorio kako je samo večer prije uhićenja Petar Pripuz zaprimljen u bolnicu Sveti Duh zbog problema sa srcem, gdje je naposljetku i lišen slobode. 

>>Je li Pripuzima netko javio kad će biti uhićeni?

Sin Ante je, kako su to pristojno navodili brojni mediji, upravo na dan kad je trebao biti uhićen postao nedostupan pravosuđu. Pitali smo se tada kako je moguće da je netko "iznutra" dojavio tajming uhićenja. Pripuz stariji je uskoro odveden u Remetinec te je ponovo uplatio visoku jamčevinu, ovog puta od 7.5 milijuna kuna.

Pravosuđu se ubrzo predao i njegov sin Ante, koji je platio jamčevinu od 5.5 milijuna kuna.

Petar Pripuz se pak 2020. godine povukao s pozicije predsjednika Uprave i osnovao Nadzorni odbor, na čelo kojeg je postavio - sebe. Nova predsjednica Uprave postala je dotadašnja članica Uprave Iva Pripuz Špekuljuk, njegova kći.

Požari na odlagalištu

Na njegovom odlagalištu otpada na Jankomiru zabilježeno je nekoliko požara, koji su također intrigirali javnost. Nakon jednoga od njih, 2018. godine, Pripuz je rekao kako je požar djelo profesionalca.

 

"S obzirom na kadrove, ulaganja i infrastrukturu, konkurencije nemamo. Mislim da su to pojedinci koji žele dobiti političke medije. Pojedinci stalno agitiraju na Milana Bandića i koriste se metode koje nisu primjerene", rekao je on.

Inače, snimke s nadzornih kamera Pripuz je dao u javnost prije nego policiji, a rekao je da je to učinio zato što u slučaju prethodna četiri požara od policije nije dobio izvještaj o provedenoj istrazi.

"Dobili smo samo odgovor kako je izvješće o očevidu proslijeđeno DORH-u. To me brine, zašto kao porezni obveznik nemam pravo dobiti na uvid zašto se to dešava?", rekao je tada Pripuz.

Napet odnos s Tomaševićem

Govorio je o požarima i Tomislav Tomašević, koji tada još nije bio gradonačelnik. Rekao je da ti požari nisu slučajnost.

Što se tiče odnosa Pripuza i Tomaševića, možemo reći da su ispunjeni napetošću. Tako je Tomašević u jednom istupu otkrio da je Zagreb plaćao najvišu cijenu odvoza glomaznog otpada u Hrvatskoj, 1800 kuna po toni, iako je imao i najveću količinu otpada pa bi, smatra on, logično bilo da cijena bude niža.

 

Takva reakcija izazvala je Pripuzov odgovor. Ipak, kasnije je Tomislav Tomašević za posao zbrinjavanja biootpada, vrijedan 36 milijuna kuna, odabrao tvrtku Petra Pripuza. Kako je tada Index neslužbeno doznao iz Grada Zagreba, za Pripuzovu ponudu su se odlučili jer je bila jedina valjana na natječaju, odnosno - nisu imali izbora. 

Kažimo i da je tvrtka iz C.I.O.S. Grupe Centar za reciklažu Ce-Za-R pokrenula ovršni postupak protiv zagrebačkog Holdinga, koji joj je dužan 11 milijuna kuna za posao obavljen još u travnju prošle godine.

Kutle o obitelji Pripuz: Prisutni su u obavještajnoj zajednici, policiji, pravosuđu...

Lik i djelo Petra Pripuza teško je promatrati izvan optike odnosa s nekadašnjim gradonačelnikom, pokojnim Milanom Bandićem. USKOK smatra, što se može zaključiti iz njihovih tajno snimanih razgovora, kako je Pripuz Bandića zvao Leopard, a Bandić Pripuza - Kondor.

Zanimljivo je o njihovom odnosu nedavno kazivao i Miroslav Kutle, koji je gostovao na N1 televiziji kod Ilije Jandrića u emisiji Pressing. Komentirao je i vrijeme provedeno u pritvoru i obitelj Pripuz.

"Kroz druženje s njima svih tih godina shvatio sam da se radi o ozbiljnoj organizaciji koja ima dugogodišnji staž i redovno primjenjuje metode koje su nezakonite, od zastrašivanja, propucavanja, likvidacija itd. Prvenstveno sam se obraćao braći Pripuz kao čelnim ljudima te organizacije. 

Kroz vrijeme koje sam proveo tamo dovoljno sam informacija saznao da ne bih neargumentirano o nečemu govorio. Njihov sustav je duboko involviran u hrvatskom društvu - prisutni su i u obavještajnoj zajednici, policiji, pravosuđu, medijima, političarima. Govorim o izdvojenim slučajevima. Imaju velik utjecaj i u lokalnim samoupravama, a najeklatantniji primjer je Grad Zagreb i Bandić", naveo je.

"Bandić je na početku karijere bio projekt obitelji Pripuz"

"Znam sve što su radili u gradu. Bandić je na početku karijere bio njihov projekt, kao i ja i drugi. Oni su mu se približili, napravili sitne usluge, malo zastrašivanja i premlaćivanja i počeli su cirkulirati prvi novci. 

Tada su ušli u željezni stisak organizacije. Bandić se nekoliko puta pokušao oteti, ali to je završilo šamaranjem od Pere Pripuza i drugim maltretiranjem. Sve što je Bandić radio u Zagrebu je bilo pod njihovom kontrolom i uputom. Oni su na neki način potpuno kontrolirali njegov život. Bandić nije mogao iz tog zagrljaja", rekao je Kutle.

>>Kutle: Znam sve što je obitelj Pripuz radila u Zagrebu, Bandić je bio njihov projekt

Kutle je i kasnije u emisiji RTL Danas rekao da je ozbiljna ugroza za hrvatsko društvo i državu organizirani kriminal pod sofisticiranim vođenjem i koordinacijom braće Pripuz. Petar Pripuz mu je zaprijetio tužbom, odnosno "poduzimanjem pravnih koraka".

>>Objavljen tajno snimljen razgovor Bandića i Pripuza, pokazuje koliko su bili bliski

Evo i jedan dio razgovora Bandića i Pripuza:

Pripuz: "Kondor je. Prenio sam poruku za kaput, neka sad bu žmigavke bile prezadovoljne."

Bandić: (smije se) "Da sam lepo oblečen."

Pripuz: "Daaaa. To ti je poruka."

Pripuz nikad nije skrivao dobar odnos s Bandićem. On je tako na suđenju u slučaju afere Agram rekao da nije tajna da je prijatelj s pokojnim gradonačelnikom Bandićem bio i prije nego što je došao na čelo grada 2000. godine.

Posudio 250.000 kuna Davoru Butkoviću

Što se tiče ostalih zanimljivosti iz javnog djelovanja Petra Pripuza, dodajmo da je on 2018. godine prijavio bivšeg političkog komentatora Jutarnjeg lista Davora Butkovića zbog kaznenog djela prevare te je od DORH-a zatražio provođenje istrage. Naime, Pripuz je još 2012. godine Butkoviću posudio 250 tisuća kuna, koje ovaj nikada nije vratio.

>>Pripuz posudio 250 tisuća kuna Butkoviću. Nije se uspio naplatiti pa ga tužio i izgubio

Županijski sud u Zagrebu oslobodio je Butkovića, odnosno odbacio zahtjev za provođenje istrage protiv njega, s obrazloženjem da je Pripuz bio svjestan rizika posudbe novca jer je znao da je Butković lošeg financijskog stanja, kao i da je bez prihoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.