Čovjek na dženazi u Potočarima doživio kliničku smrt. Spasio ga gradonačelnik Brčkog

Tijekom klanjanja dženaze ubijenim Srebreničanima u Potočarima je muškarac starije životne dobi doživio kliničku smrt, srećom bez fatalnih posljedica jer se u njegovoj blizini našao gradonačelnik Brčkog, koji je kardiolog. Gradonačelnik Zijad Nišić je spasio čovjeka, piše Klix.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza za 14 žrtava počinjenoog genocida. Tamo je bio i muškarac od oko 70 godina kojem je pozlilo vjerojatno zbog loših vremenskih prilika.

Naknadno se ispostavilo da je doživio kliničku smrt, a preživio je zahvaljujući intervenciji gradonačelnika Nišića.

Gradonačelnik: Reanimirao sam ga te oslobodio dišne puteve

"Klanjala se dženaza, a ja sam se nalazio u safu iza muškarca kojem je pozlilo. Vrlo brzo sam mu prišao te ustanovio da je došlo do kardio respiratornog aresa.

Ovo je bio jedan tipičan primjer kliničke smrti. Reanimirao sam ga te oslobodio dišne puteve. Vrlo brzo mi se pridružila medicinska ekipa iz Zenice te smo muškarca starosti okvirno 70 godina oživjeli, uspostavili funkciju srca, disanja i svijesti", kazao je gradonačelnik Brčkog za Klix.

"Kronični bolesnici posebno opterećeni po ovakvoj vrućini"

Nišić govori kako su današnji vremenski uvjeti bili prilično teški zbog izuzetno visokih temperatura zraka.

"Ovo je jedno veliko opterećenje, posebno za kronične bolesnike. Za njih su boravci na otvorenom, uz ovakve vremenske uvjete prilično rizični", navodi Nišić za Klix.

Gradonačelnik Brčkog je i prošli tjedan pružio medicinsku pomoć jednom od ultramaratonaca koji su prošli kroz Brčko na potezu od Vukovara do Srebrenice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.