CRNA GORA KAO BARIŠIĆ "Nismo plagirali Jokićev program, samo smo zaboravili navesti izvor"

Foto: FAH

VIJEST o tome da su crnogorski stručnjaci prepisali obrazovni program Borisa Jokića obišla je regiju, ali iz crnogorskog Zavoda za školstvo tu informaciju demantiraju.

Tvrde da nisu plagirali dokument, već da zbog "tehničkog propusta" nisu spomenuli hrvatsku literaturu kao izvor podataka. To je u Crnoj Gori otvorili polemiku hoće li đaci u toj državi od sljedeće školske godine učiti i prema planovima i programima koje su osmislili nastavnici u Hrvatskoj ili ne.

Na prepisivanje susjeda za Index se jučer osvrnuo i sam Jokić.

> Jokiću ne smeta što je Crna Gora prepisala njegovu reformu: "Sramota je da naša djeca nemaju koristi"

Jokić: Nečasno su se ponijeli

"Nečasno je od Crne Gore da su bez pitanja i konzultiranja preuzeli hrvatske dokumente i naš autorski rad. Metodologija i dokumenti su javno dostupni svima, i kao znanstveniku mi ne smeta ako će djeca u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj državi od našeg rada imati prilike za bolji odgoj i obrazovanje. Pravo pitanje za one koji vode Hrvatsku je kako objašnjavaju da je rad plaćen novcem hrvatskih poreznih obveznika preuzet od drugih zemalja. Za koga smo mi sve to radili.

Sramotna je činjenica da od rezultata stručnog, kreativnog i hrabrog rada preko 500 hrvatskih učitelja, odgajatelja, ravnatelja, stručnih suradnika i znanstvenika nemaju koristi djeca i mladi u Hrvatskoj – naša djeca. To je nacionalna sramota koja će godinama pratiti naše obrazovanje. U mnogim sferama života u prethodnih dvadeset godina političari i njima klijentelistički pridruženi krugovi od ljudi rade budale. Cjelovita kurikularna reforma, i sve već godinama povezano s njom, možda je i najočitiji primjer toga. Pravo je pitanje do kada", rekao je Jokić za Index.

Iz crnogorskog Zavoda za školstvo, na čijem je čelu Rešad Sijerić, tvrde da nisu prepisivali od susjeda te da su se pozvali na hrvatske kurikulume, piše b92.

Radi se o "tehničkom propustu"

Načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović demantirao je optužbe da su prepisali program. Nisu "htjeli prisvojiti nešto što je tuđe".

Novović je za Pobjedu rekao da u programu ima dosta podudarnosti s hrvatskim kurikulumom koji nije zaživio, ali da je u ovom slučaju problem nastao zbog "tehničkog propusta"“.

Objavljen je, prema njegovim riječima, program koji nije finalni, zbog čega nije navedena literatura koja je tom prilikom korištena.

"Nije tehnički sređen i treba se lektorirati. Zbog brzine implementacije novih predmetnih programa koji su nedavno usvojeni i zbog godišnjih odmora nismo stigli to sve srediti pa je ispušten taj detalj. Nije navedeno da je od literature kao izvor korišten prijedlog hrvatskog kurikuluma", rekao je Novović, dodajući da se zbog toga ispričava kolegama iz Hrvatske, prenose srpski mediji.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.