Crne prognoze Hypovih analitičara: U Hrvatskoj nema oporavka još dvije godine

HYPO Alpe Adria banka u svojim analizama procjenjuje kako će BDP u Hrvatskoj do kraja godine pasti čak 1,8 posto, a oporavak ekonomija nećemo dočekati ni naredne dvije godine.

Iz te banke procjenjuju kako nas u sljedećoj godini očekuje slabi rast od jedva 1,6 posto, dok će 2012. godina donijeti poboljšanje BDP-a za skromnih 1,9 posto. Crne prognoze govore kako će ove godine deficit proračuna narasti na 7 posto, dok bi se u sljedećoj godini vanjski dug mogao popeti na 110 posto BDP-a, piše Seebiz.

"Očekujemo oporavak puževim korakom"

U naredne dvije godine imat ćemo negativan doprinos neto izvoza te stabilni priljev od turizma. Direktor odjela ekonomskih istraživanja Hypo banke Hrvoje Stojić kazao je da očekuje "oporavak puževim korakom". Ističe kako se sporije oporavljamo od zemalja istočne Europe.

U ovoj godini se nastavio i pad osobne potrošnje te investicija, a on bi mogao premašiti 10 posto. "Zbog fiskalne konsolidacije koja se nameće oporavka osobne potrošnje neće biti", kazao je Stojić te predvidio slab oporavak nezaposlenosti. "U sljedeće dvije do tri godine ja ne vidim dovoljno ekonomske kolaterale da bi izašli iz fiskalnih problema", nastavio je pesimistično Stojić te iznio podatak da nas država stoji čak 17 posto BDP-a.

Zadnjim rebalansom je propuštena prilika

Stojić je Vladu prozvao i zbog popuštanja prilika, što smatra da je bio i zadnji rebalans proračuna. Kao ključno pitanje ističe ono ima li fiskalna politika snage za pobijediti populizam. "Trebali bi trošiti onoliko koliko imamo i na tom temelju bazirati socijalne transfere", kazao je Stojić te dodao da se javna uprava može smanjiti rezanjem razina upravljanja, a time bi se povećala i njezina efikasnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.