Cvetko Simić je ubijen jer je u dogovoru s hrvatskom policijom odavao informacije o mafiji?

 

CVETKO SIMIĆ pušten je iz pritvora koji mu je određen dan nakon ubojstva Ive Pukanića uz dogovor s hrvatskom policijom, iako je kod njega pronađena određena količina narkotika. Dogovor koji je Simić tada postigao s pripadnicima hrvatskog MUP-a, koji je najvjerojatnije podrazumijevao "dostavljanje informacija", mogući je motiv njegova ubojstva, piše srpski Blic. 

Prema pisanju lista, informacije o Simiću srpska policija je 23. listopada 2008., na dan kada je ubijen Pukanić, proslijedila kolegama u Hrvatskoj. "Poslali smo imena svih naših državljana za koje smo imali informaciju da se bave kriminalom, a koji su se u određenim krugovima raspitivali o Ivi Pukaniću. Jedan od njih bio je i Simić", kazao je za Blic izvor iz srpske policije.

Simiću je vjenčani kum Luka Bojović, vođa jedne kriminalne skupine u Srbiji koja trenutno pokušava istisnuti iz "posla" suparničku ekipu i zauzeti primat u trgovini drogom. U tome su im glavni konkurenti suradnici Sretena Jocića Amsterdama. Stoga se istražuje je li taj sukob doveo do ubojstva Simića.

Simić planski izmasakriran i bačen u Jarun na dan Josipovićeve inauguracije?

Hrvatska policija nije se Cvetkom Simićem počela baviti tek nakon što je njegovo unakaženo truplo izvučeno iz Jaruna, rekao je u emisiji Otvoreno Krunoslav Borovec. Hrvatska se u istragu oko Simića uključila još prije mjesec dana i već tada se nagađalo da bi mogao biti ubijen.

Simić je, podsjećamo, nestao nedugo nakon što je automobilom marke Mercedes ušao u Hrvatsku. Taj je automobil 18. veljače pronađen zapaljen. Borovec je također rekao kako se zasad ne zna na koji je način Simić ubijen. Glava i udovi su mu najvjerojatnije odsječeni nakon smrti, a na dijelovima tijela koji su dosad pronađeni nema rana koje ukazuju na uzrok smrti.

Taj bi misterij mogao biti razriješen ako se pronađe glava ubijenog Simića za kojom policija i dalje traga. Borovec također kaže kako je vjerojatno da Simić nije ubijen na području Jaruna, ali se likvidacija vjerojatno dogodila na području Zagreba. Štoviše, novinar Dušan Miljuš vjeruje da je i termin likvidacije pomno isplaniran.

"Ne vjerujem da je slučajno što je Simić ubijen baš uoči inauguracije Ive Josipovića. Netko ga je vjerojatno namamio u Zagreb točno u to vrijeme znajući da će policija biti previše zauzeta pripremama za inauguraciju", smatra Miljuš i dodaje kako ubojicu vjerojatno treba tražiti među članovima hrvatskog kriminalnog podzemlja.

Poruka ili ne?

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković istaknuo je kako ne vjeruje da sam način ubojstva predstavlja nekakvu poruku, već je simbol mržnje ili lošeg pokušaja sakrivanja tijela. Drugačijeg je mišljenja direktorica za Instituta za kriminalistička istraživanja u Beogradu Leposlava Kron koja tvrdi kako profesionalni ubojice rijetko kad prolijevaju više krvi nego što je potrebno. "Vjerojatno se radi o poruci upućenoj određenim klanovima ili potencijalnim izdajnicima", smatra Kron.

Karamarko najavio zajednički rat Hrvatske i Srbije protiv organiziranog kriminala

Tema razgovora bila je i najava Tomislava Karamarka da hrvatska policija zajedno sa srpskim kolegama kreće u rat protiv organiziranog kriminala. Zbog toga će se između hrvatskih i srpskih policajaca početi organizirati tjedni sastanci, a Borovec je najavio kako će MUP uskoro poslati časnika za vezu u Beograd, ali i u Sarajevo, Podgoricu, kao i neke druge susjedne zemlje.

Istaknuto je kako je suradnja između policija u Hrvatskoj i Srbiji izvrsna, ali urednik u srpskom dnevnom listu Blic Vojislav Tufegdžić naglasio je kako su kriminalci tu ipak u prednosti jer su oni počeli surađivati još početkom devedesetih. Sugovornici su se složili kako se policije iz BiH i Crne Gore moraju aktivnije uključiti u zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala, a bit će potrebno ostvariti i jaču suradnju s Bugarskom i Albanijom koje, prema sudu Marijana Kraljevića Kinga imaju najjače mafije u regiji.

Simićevo ubojstvo posljedica zaplijene 2,7 tona kokaina

Upravo je situaciji u Crnoj Gori posvećen dobar dio emisije, s obzirom da se kroz medije provlači pretpostavka da je Simićevo ubojstvo posljedica akcije "Balkanski ratnik" u kojoj je prošle godine zaplijenjeno čak 2,7 tona kokaina. Ta je droga, vjeruje američka agencija DEA, bila namijenjena skupini Darka Šarića koji je pobjegao u Crnu Goru i za kojim je Srbija raspisala tjeralicu.

Odjeci te akcije osjećaju se i na političkoj sceni u regiji. Talijanski dnevni list Corriere della Sera još je prije mjesec dana objavio da će se zbog akcije "Balkanski ratnik" s dužnosti povući crnogorski premijer Milo Đukanović. On je jučer najavio da se povlači iz politike prije kraja tekućeg mandata, ali rekao je da ta odluka nema veze s nikakvim vanjskim pritiscima. Đukanovića su, naime, neki srpski mediji, kao i utjecajni talijanski dnevni list naveli kao Šarićevog političkog patrona, a ranije ga se dovodilo i u vezu s duhanskom mafijom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.