Cvikovom konkurentu 6 i pol godina zatvora, oduzeli mu 168 tisuća kuna zarađenih dilanjem

VRHOVNI SUD gotovo je u cijelosti potvrdio presudu suca Bruna Kleina u predmetu protiv 17-oročlane dilerske skupine Solinjanina Tonča Barišića Mase. Skupina je osuđena u Splitu prije nešto više od godinu dana.

Osam paketića heroina nisu dovoljni za dilanje?

Svima su potvrđene kazne, osim Velolučanki Kristini Dragojević, koja je nepravomoćno osuđena na 3 godine i dva mjeseca zatvora.

Premda su joj našli osam paketića heroina i premda je okrivljeni Darko Šoda, osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora, naveo da joj je predavao heroin za daljnju prodaju na Korčuli, suci Vrhovnog suda nisu uvjereni da je bila dio organizirane skupine koja se bavila preprodajom heroina.

Stoga je njezin slučaj vraćen na ponovno suđenje. Dragojevićka je, inače, osuđena za dilanje i u postupku protiv Jakše Cvitanovića Cvika i njegove skupine.

Veza Sarajevo - Dugopolje

U grupi Solinjanina Mase našao se i veliki Cvikov konkurent Damir Rašidagić. Potvrđena mu je kazna od šest i pol godina zatvora. Kao i Masi te Ivanu Bašiću Ifanu iz Posušja, vrhu dilerske piramide, oduzeto mu je 168 tisuća kuna zarađenih dilanjem.

Skupina je pala u ljeto 2008. godine, par mjeseci nakon što su u Dugopolju sa 3,8 kilograma heroina i 330 grama kokaina iz Sarajeva uhvaćena braća Kutleša. Bio je tamo navodno i Barišić, ali je uspio pobjeći. Pojavio se tek nakon dvije i pol godine bijega.

Cijelo vrijeme nije bilo ni Bašića. Sudilo mu se u odsutnosti. Početkom lipnja uhvatili su ga na graničnom prijelazu Kamensko sa 8 kilograma skunka, ali s krive strane granice. U BiH. Ako se ikada pojavi u Hrvatskoj, ima pravo na novo suđenje.

Rašidagića su, pak, uhvatili zajedno sa Ivicom Zulimom u Splitu pred stanom Darka Šode, u kojem je nađeno 700 grama heroina.

Ifan uhvaćen u Hercegovini u sklopu velike akcije protiv dilera skunka

Postupak je išao puno elegantnije nego onaj sa Cvikom. Osim konkretne zapljene droge, u dokaznoj građi skupljeno je i pregršt snimljenog materijala jer je skupina nekoliko mjeseci bila pod tajnim mjerama nadzora. Osim Dragojevićke, Mase i odbjeglog Ifana, svi su pristali na nagodbu sa Uskokom pa su izvukli nešto niže kazne.

Barišić je inače tvrdio da s drogom nema ništa, na koncu je dobio sedam i pol godina zatvora, kao i odsutni Bašić. 

Ni zatvor nije prepreka za zasnivanje obitelji

Rašidagića čak ni boravak iza rešetaka nije spriječio da s nekadašnjom Cvikovom djevojkom Petrom Gugić zasnuje obitelj. Oženili su se, dobili dijete.

Gugićka je svjedočila protiv Cvika, no iskaz joj je upitne vjerodostojnosti. Sud je, naime, Cvika oslobodio optužbe da je preko Zulimove sestre prijetio Gugićkoj tražeći da promijeni iskaz i da ga ne tereti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.