Dalaj Lama: Oko 90. rođendana ću reći hoću li se i gdje reinkarnirati

Foto: EPA

Dalaj Lama je danas rekao da se oporavlja od operacije koljena i da se osjeća "fizički dobro", odbacivši glasine o lošem zdravlju na svoj 89. rođendan.

"Nedavno sam operirao koljeno, što mi je zadalo problema. Međutim oporavljam se i sada nemam nikakvih problema", rekao je duhovni vođa tibetanskog budizma u egzilu u videoporuci iz SAD-a, gdje se oporavlja.

Nagađa se o imenovanju nasljednika

"Možda postoje ljudi koji vas pokušavaju zbuniti oko mog zdravlja, govoreći da je Dalaj Lama otišao u bolnicu i da je na liječenju i tako dalje, zbog čega moje stanje zvuči ozbiljno. Ne vjerujte takvim dezinformacijama", rekao je.

Karizmatična osoba koja je popularizirala budizam na međunarodnoj razini, Dalaj Lama je 1989. dobio Nobelovu nagradu za mir za održavanje potpore Tibetu u egzilu. Pobjegao je u Indiju 1959., devet godina nakon što je Kina poslala vojsku u himalajsko područje 1950., rekavši da oslobađa tibetanske "kmetove".

Dok duhovni vođa stari i bori se sa zdravstvenim problemima, imenovanje njegova nasljednika postalo je glavni problem za Tibetance koji se bore za veću autonomiju u Kini ili potpunu neovisnost. Tibetanski budisti vjeruju da se učeni redovnici nakon smrti reinkarniraju kao novorođenčad.

Deseci tisuća budista će danas moliti za dug život vođe

Dalaj Lama je rekao da će oko svog 90. rođendana razjasniti pitanja o nasljeđivanju, uključujući pitanje hoće li se i gdje reinkarnirati.

"Sada imam skoro 90 godina, ali ne osjećam se nezdravo, osim lagane nelagode u nogama. Želio bih zahvaliti svim sugrađanima koji žive u Tibetu i izvan Tibeta na molitvama na moj rođendan", rekao je dodajući da su neki njegovi problemi dio starenja.

Danas će se deseci tisuća budista i dobronamjernika diljem svijeta okupiti kako bi proslavili i molili za dug život vođe koji za njih predstavlja najjaču nadu za konačni povratak na Tibet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.