Dalaj lami žao zbog seksističke izjave, iz njegovog ureda tvrde da se šalio

Foto: EPA

DALAJ lama javno se ispričao za izjave koje je dao prilikom razgovora o mogućnosti da ga naslijedi žena.

U svom prošlotjednom intervjuu za BBC, tibetanski duhovni vođa rekao je da bi žena koja bi u budućnosti nosila titulu Dalaj lame, trebala biti "atraktivna".

Isprike iz Dalaj laminog ureda

U međuvremenu je iz njegova ureda poslana isprika, pri čemu je istaknuto da se Dalaj lama samo šalio.

"Jako mu je žao što su se određeni ljudi uvrijedili i najiskrenije se ispričava", stoji u izjavi.

Teme intervjua su, između ostalog, bili i američki predsjednik Trump, snovi o povratku u Tibet te izbjeglice. Međutim, pozornost su izazvali njegovi komentari o ženi na položaju Dalaj lame u budućnosti.

"Ako u budućnosti budemo imali ženskoga Dalaj lamu, ta žena bi trebala biti atraktivna", rekao je Dalaj lama smijući se.

Iz njegovog ureda su, pak, istaknuli da je riječ o krivo protumačenoj šali.

Žaljenje zbog izjava o ženama i izbjeglicama, no ne i zbog izjava o Trumpu

Dalaj lama ima "sposobnost uočavanja kontradiktornosti između materijalnog svijeta s kojim se susreće na svojim putovanjima i kompleksnih, ezoteričnih ideja o reinkarnaciji koje su temelj budističke vjerske tradicije", stoji u izjavi iz Dalaj laminog ureda.

"Čini se, pak, da određene izjave mogu biti zabavne u jednom kontekstu, a uvredljive u drugom. Zbog toga izražavamo žaljenje", dodano je uz komentar da se Dalaj lama cijeli život zalaže za ravnopravnost žena i da je istaknuti protivnik spolne diskriminacije.

Isprika je također upućena i povodom Dalaj laminog komentara o izbjeglicama, pri čemu je istaknuto da su mnogi krivo protumačili njegovu izjavu da "bi izbjeglice u konačnici trebale otići iz Europe i vratiti se u svoje zemlje".

Nikakva isprika nije upućena zbog komentara da je Donald Trump "osoba bez moralnih principa".

  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.