Dan kad je počelo najveće krvoproliće u povijesti svijeta

Foto: Wikipedia

Drugi svjetski rat najveći je sukob u ljudskoj povijesti. Zahvatio je gotovo svaki kontinent, mobilizirano je preko 100 milijuna ljudi, a smatra se da je u šest godina sukoba umrlo oko 4% svjetske populacije. Rat je kompletno promijenio svijet kojeg poznajemo. Iscrpio je stare europske sile i pustio na red nove supersile: SAD i SSSR. Rat je za svaki europski narod značio nešto drugo, no zajednički nazivnik bila je borba protiv fašizma.

Od Versajskog mira do 1939.

Uzroke Drugog svjetskog rata često tražimo na mirovnoj konferenciji jednog isto vrlo važnog i globalnog sukoba: Prvog svjetskog rata. Danas tumačimo Drugi svjetski rat kao posljedicu sklapanja mira s Njemačkom i mijenjanjem granica koje su vrlo brzo ponovo pomaknute. Ipak, Drugi svjetski rat također je uzrokovao val novih tehnologija, pogotovo onih koji su omogućavali novi način ratovanja i novo oruđe vlasti: propagandu.

Njemačka je u vrijeme Hitlera proizvodila vrlo visoko kvalitetno oružje, brodove, zrakoplove i tenkove, a jedva je čekao i da ih testira. Međutim, bio je svjestan da Velika Britanija i Francuska nastoje izbjeći rat kako njihove jedva oporavljene ekonomije ne bi dobile još jedan udarac. Zato je tijekom 30-ih poznata politika popuštanja, odnosno politika u kojoj je Hitler mogao dobiti što je htio od internacionalne zajednice.

Sovjetske trupe u Poljskoj

Politika popuštanja

Britanski premijer Neville Chamberlain često se kritizira radi takve politike. Iz današnje perspektive lako je vratiti se u prošlost i zaključiti da se Hitleru nikada nije trebalo vjerovati, no Chamberlain je zapravo radio isto ono što bi radio svaki drugi premijer tih godina. Velika Britanija bila je vrlo zabrinuta za svoje kolonijalno carstvo te nije htjela voditi novi rat koji će ju dodatno iscrpiti. Dodatan razlog bilo je javno mijenje koje je bilo protiv rata s Hitlerom.

Slična situacija je bila i s francuskim premijerom Daladierom koji je bio vrlo dobro svjestan da se njemačka vojska puno brže reformirala i počela koristiti moderniju i bolju opremu, a Francuzi kao da su ostali zamrznuti u vremenu 1918. godine te još uvijek bili opijeni slavnom pobjedom i povratkom Alsace i Lorraine. 

Ipak, kada su Britanci i Francuzi shvatili da je u nekoliko godina Hitler uzeo Austriju, raskomadao Čehoslovačku, ponovo naselio vojsku na bogatu pokrajinu Ruhr (a to, prema Versajskom sporazumu, nikako nije smio napraviti) te nagomilao svoju vojsku, shvatile su da više nema popuštanja.

Početak rata i kraj Europe

Tog dana, 1. rujna 1939. godine njemačka je vojska upala na teritorij Poljske i započela novi sukob. Događaj se smatra početkom Drugog svjetskog rata, a u idućih šest godina svijet će postati jedno sablasno mjesto puno terora, ubijanja i patnje. Poljska je kapitulirala u 35 dana. Nitko u toj zemlji nije bio svjestan novog oblika ratovanja - blietzkriega i trebale su godine da se stane na kraj njemačkoj vojsci. 

Francuska i Velika Britanija odmah su objavile rat Njemačkoj, no u prvim fazama rata na zapadnom frontu se nije dogodilo gotovo ništa. Francuski i njemački granični vojnici nekoliko puta su pucali na protivnika sa sigurne udaljenosti, no onda bi brzo bili opozvani od strane svojih nadređenih kako ne bi isprovocirali nešto veliko. 

Rat na zapadu prestaje biti zafrkancija tek kada Njemačka upada u Nizozemsku, Belgiju i Francusku 1940. godine. Francuska je pala u nekoliko tjedana, a Europa je vrlo brzo postala jedan veliki njemački i talijanski teritorij. Preostali Saveznici; SAD, SSSR i Velika Britanija izborili su pobjedu u Drugom svjetskom ratu što će proširiti američki i sovjetski utjecaj u Europi te tako izazvati novi sukob.

Europa kao bitan politički faktor u svijetu tada gubi svoje primarno mjesto. Počinje američko doba koje će vrlo brzo izazvati sovjetska snaga, a na starom kontinentu narodi će napokon shvatiti da su se u konačnici sami uništili. Neki od njih tada dolaze na ideju da povežu Europu u neku novu političku cjelinu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.