Danas je dan žalosti na Viru, načelnik: Pomoći ćemo koliko i kako god možemo

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Dan je žalosti u Općini Vir nakon što je u subotu 29-godišnji Ivan Bakić, pod utjecajem alkohola, automobilom naletio na peteročlanu obitelj koja se vraćala u smještaj. Mlada majka (24) je poginula, suprug i troje djece su ozlijeđeni. Otac i djevojčica su stabilno, novorođenče je dobro, a trogodišnji dječak je prebačen u splitski KBC na daljnje liječenje.

"Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava Republike Hrvatske na pola koplja na zgradi Općine Vir, javnim tvrtkama i ustanovama Općine Vir. Na Dan žalosti na javnim mjestima na području Općine Vir neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera. Pozivaju se sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost da svoje poslove obavljaju primjereno proglašenom Danu žalosti", objavili su na stranicama Općine.

U odluci je najavljeno i da će se sredstva namijenjena za subotnji program Virskog ljeta uplatiti kao pomoć obitelji tragično stradale majke i supruge iz okolice Križevaca. 

"U kontaktu smo s članovima obitelji kojima ćemo pomoći koliko god i kako god možemo, kao što smo u kontaktu i s predstavnicima križevačke jedinice lokalne samouprave. Ovo je bila nezapamćena tragedija koja nas je sve pogodila. Pratimo situaciju sa suprugom i djecom koji su na liječenju i nadamo se njihovom oporavku - rekao je načelnik Marino Radović, prenosi Virski list.

Vozaču istražni zatvor, odvjetnik: U teškom je psihičkom stanju

Bakiću je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, potvrdio je jučer Hini zadarski sudac Hrvoje Visković. U 30 dana, koliko će osumnjičeni biti u istražnom zatvoru, napravit će se prometno vještačenje i rasvijetliti sve okolnosti pod kojima se dogodila nesreća, kratko je komentirao sudac Visković.

Odvjetnik Davor Ukalović za HRT je rekao da je Bakić kratko iskazao svoju obranu. "Moram istaknuti da se on nalazi u teškom psihičkom stanju. Sudac istrage mu je odredio pritvor od 30 dana. Kratko je iskazao svoju obranu, nije odgovarao na pitanja. Naravno, imamo rok od tri dana, na što ćemo se mi žaliti", rekao je jučer Ukalović.

DORH objavio detalje

"Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru proveo je dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, opisano i kažnjivo po čl. 227. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 17. kolovoza 2024., oko 23:40 sati u mjestu Vir, upravljao osobnim automobilom marke Fiat Punto kolnikom ulice Put Lozice protivno odredbama čl. 199. st. 2., čl. 51. st. 1., čl. 53. st. 1. i čl. 38. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Osnovano se sumnja da je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije upravljati ako u organizmu ima alkohola i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h, kao i da brzinu kretanja vozila mora prilagoditi osobinama i stanju ceste, uvjetima noćne vožnje, preglednosti i stanju kolnika te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji su na kolniku.

Osnovano se sumnja da je, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,75 g/kg) zbog čega je bio nesposoban za sigurno upravljanje vozilom te da je upravljao brzinom većom od 50 km/h (ograničenje brzine u naselju) pa je upravo zbog alkoholiziranosti, neprilagođene i prevelike brzine kretanja vozila navedenim prometnim uvjetima, na ravnom djelu kolnika izgubio kontrolu nad vozilom.

Osnovano se sumnja da je desnim djelom vozila i desnim kotačima udario u kamenje uz rub kolnika i potom prednjim djelom vozila naletio na žensku osobu koja je uz rub kolnika gurala ispred sebe dječja kolica u kojima je bilo dijete (2023.) dok se ispred njih uz rub kolnika kretao muškarac vodeći dvoje djece.

U prometnoj nesreći je smrtno stradala ženska osoba dok su muškarac i dvoje djece (2020. i 2021.) zadobili teške tjelesne ozljede opasne po život, a treće je dijete (2023.) zadobilo lake tjelesne ozljede.

Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zadru određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a)", objavio je DORH jučer.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.