Danas je uhićena i sestra Bandićevog šefa Groblja. Ima niz nekretnina na Jadranu

Screenshot: Youtube, Z1 Televizija

U DANAŠNJOJ antikoruptivnoj akciji policije i USKOK-a ukupno je uhićeno pet osoba među kojima su bivši šef Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota te njegova sestra Tamara Šegota, vlasnica i direktorica tvrtke Notitia. Provjerili smo poslovanje ove male osječke tvrtke za consulting te otkrili devet nekretnina, od kojih je velik dio kupljen u okolici Dubrovnika, u Župi dubrovačkoj, gdje je danas uhićen Šegota. No, krenimo redom.

>> Doznajemo detalje uhićenja bivšeg šefa Groblja, njegove sestre i još troje ljudi

Bivši šef Groblja, njegova sestra te dvije službenice suda uhićeni su zbog sumnje na malverzacije u javnoj nabavi, pogodovanje i zloupotrebu položaja. Uhićenja su obavljena na području tri županija. Šegotina sestra Tamara uhićena je jer policija i USKOK sumnjaju da je preko svoje firme pomagala Šegoti u kriminalnim radnjama. Riječ je navodno o firmi Notitia u kojoj je Šegota direktorica.

Osnovani 2017. godine i nisu imali zaposlenih

Kako smo istražili, Notitia je osnovana u Osijeku, u lipnju 2017. godine, a registrirana je za consulting usluge. Direktorica i jedina vlasnica tvrtke je Tamara Šegota, a tvrtku je preuzela od Denija Filipova iz Zagreba u svibnju 2018. godine.

Tvrtka je osnovana s temeljnim kapitalom od 36 tisuća kuna, a već prve godine imala je prihod od milijun kuna i dobit od 785.8 tisuća kuna. Tvrtka je s dobiti poslovala sve godine pa je tako 2018. godine imala dobit od 610.6 tisuća kuna, 2019. godine 552.7 tisuća kuna, a 2020. godine imala je dobit od 65.1 tisuću kuna. Nije imala zaposlenih.

Niz nekretnina na jugu Hrvatske i u Omišlju

No, tvrtka je imala niz nekretnina. Pronašli smo poslovni prostor u Omišlju te oranicu u Omišlju, dvije garaže u Zagrebu te veći niz zemljišta u okolici Dubrovnika, u Općini Župa dubrovačka, u predjelu Soline.

Zemljišta su kupljena početkom 2018. godine, a tu je i kuća od 284 kvadrata s okućnicom od ukupno 776 kvadrata, također u okolici Dubrovnika, u Solinama, koja je kupljena još 2017. godine. Većina zemljišta nalazi se iznad Jadranske turističke ceste, u predjelu Soline, u Župi dubrovačkoj.

Kako je vidljivo iz zemljišnika, dio kupljenih nekretnina osporava Dubrovačka biskupija koja traži povrat dijela zemljišta. Valja naglasiti kako je Šegota danas uhićen u Župi dubrovačkoj, u Ulici Vinka Nikolića, u jednom stanu, no ta nekretnina nije u njegovu posjedu, već se ondje nalazio na odmoru.

Veza Šegote i pokojnog vlasnika firme Prigorac-građenje

Zanimljivo je i to da se ova tvrtka upisala i na dio nekretnina u vlasništvu tvrtke Prigorac-građenje iz Sesveta, i to zbog osiguranja tražbine od 2 milijuna kuna. Tek za usporedbu, tvrtka Notitia u četiri godine poslovanja imala je najveći prihod od 2 milijuna kuna, i to 2018. godine. Te godine imali su dobit od 264 tisuće kuna.

Prema podacima iz predstečajne nagodbe Prigorac-građenje, Notitia je bila angažirana tijekom 2020. godine za savjetničke usluge vezane uz nabavku gospodarskih vozila te realizaciju bankovnih garancija za poslove ove tvrtke. U toj predstečajnoj nagodbi bilo je čudno što Prigorac-građenje nije dostavilo zatraženu dokumentaciju, odnosno specifikaciju usluga koje su ispostavljene tvrtki Notitia te "ni jedan vjerodostojan dokument kojim se dokazuje da su usluge stvarno izvršene".

Naglasimo kako je USKOK zainteresiran upravo za poslove Šegote s tvrtkom Prigorac-građenje koju je vodio danas preminuli Nenad Bukovec. Naime, Bukovec je nedavno počinio samoubojstvo.

Poslovi preko groblja

Bukovec je, sumnjaju istražitelji, imao dogovor sa Šegotom da njegove firme dobiju građevinske poslove koje naručuju Gradska groblja kao podružnica Holdinga. Riječ je o nekoliko Bukovčevih građevinskih firmi koje su dobivale poslove od Gradskih groblja. Dobivale su, doznajemo, razne poslove - čišćenje, građenje, popravljanje, saniranje nakon potresa Krematorija, Markovog polja, Mirogoja i slično.

>> Doznajemo: Šegota od poduzetnika koji se prije tjedan dana ubio dobio novac i kuću

Drugi dio dogovora bile su četiri kućice za prodaju cvijeća ispred Mirogoja. Bukovac je, sumnja se, dogovarao sa Šegotom da se mjesta za te kućice ispred groblja dodijele firmama iza kojih se zapravo krije on. Za četiri kućice pred Mirogojem javile su se tvrtke koje je, sumnja se, s prijateljima osnovao pokojni poduzetnik, a Šegota se potrudio da baš te firme dobiju kućice.

Kao nagrada za sve ovo Šegoti je preko Notitije, firme njegove sestre, čiji se uredi u Osijeku danas također pretražuju, sagrađena kuća s bazenom na Krku, a dobio je i dio dobiti od građevinskih radova koji su dogovoreni u korist Bukovčevih tvrtki.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.