Danska kraljica u novogodišnjem govoru iznenada objavila da napušta prijestolje

Foto: EPA

Danska kraljica neočekivano je najavila abdikaciju u svom tradicionalnom televizijskom novogodišnjem govoru. Margareta II. formalno će sići s prijestolja 14. siječnja, nakon 52 godine na prijestolju. Naslijedit će je njezin najstariji sin, prijestolonasljednik Frederik. "Prijestolje ću ostaviti svom sinu, prijestolonasljedniku Frederiku", kazala je.

83-godišnja Margareta II. je naslijedila svog oca - kralja Frederika IX. - nakon njegove smrti 14. siječnja 1972. Ona je jedina trenutno vladajuća kraljica na svijetu, a u srpnju je postala najduže vladajući monarh u povijesti Danske. Rekord je ranije držao Kristijan IV., koji je, iako je tehnički vladao 60 godina, zapravo vladao samo 51 godinu i šest mjeseci, jer je bio dijete u ranom dijelu svoje vladavine.

Za razliku od britanske kraljevske tradicije, neće biti službene ceremonije krunidbe prijestolonasljednika Frederika, koji ima 55 godina. Margareta II. je vrlo popularna u Danskoj, a mnogi su Danci očekivali da će ostati na prijestolju do svoje smrti.

Tradicionalni govor na Silvestrovo

U Danskoj formalnu vlast imaju parlament i vlada. Od monarha se očekuje da bude iznad stranačke politike i da zastupa naciju tradicionalnim dužnostima kao što su državni posjeti i proslave nacionalnih praznika. 

Svake godine na Silvestrovo održi govor koji se prenosi na televiziji. Ove godine, osim najave abdikacije, govorila je i o ratovima na Bliskom istoku i u Ukrajini, kao i o važnosti suočavanja s klimatskim promjenama.

Suočena sa sličnim izazovima modernog društva kao i druge kraljevske obitelji diljem Europe, danska kraljevska obitelj odlučila je smanjiti broj članova kraljevske obitelji. To je dovelo do vrlo javnog raskola prošle godine nakon što su djeci mlađeg brata prijestolonasljednika Frederika, princa Joakima, oduzete kraljevske titule.