U Danskoj mutirao koronavirus, prešao s kuna na ljude. Mogao bi biti opasniji

Foto: Epa

U NEKIM sjevernim regijama Danske uvest će se nove, strože mjere nakon što su zdravstvene vlasti na tom području otkrile mutirani soj koronavirusa u kunama i ljudima.

Vlasti su jučer priopćile da će ubiti 17 milijuna kuna koje se uzgajaju na tom području kako bi se spriječio daljnji prijenos mutiranog soja virusa, koji je do sada prešao na 12 osoba, a za koji se smatra da bi mogao biti otporniji na buduća cjepiva.

U danskim regijama u kojima se nalazi većina farmi kuna zatvaraju se restorani i barovi, a uvest će se i ograničenje kretanja izvan granice županija, rekao je za Reuters Per Bach Laursen, predsjednik općine Vesthimmerland.

Ministarstvo zdravstva odbilo je komentirati ovu vijest, ali očekuje se da će kasnije tijekom dana objaviti niz novih mjera za suzbijanje novog soja virusa.

Mutacija na spike proteinu

Danski institut za zarazne bolesti Statens Serum Institut (SSI) objavio je jučer u izvješću da su laboratorijski testovi pokazali da je novi soj mutirao na takozvanom spike proteinu, dijelu virusa koji napada zdrave stanice. Takva mutacija je problematična jer se neka buduća cjepiva protiv covida-19 temelje na deaktivaciji tog proteina.

"Postoji mogućnost da cjepiva koja ciljaju spike protein neće pružiti optimalnu zaštitu od novog soja covida-19 koji smo evidentirali u kunama", navodi SSI.

"Ovaj novi soj mogao bi pokrenuti sasvim novu pandemiju"

Znanstvenik Igor Rudan upozorio je na Facebooku na situaciju u Danskoj.

"Nadao sam da je ovo ipak lažna vijest, ali čini se da nije. Dakle, na sjeveru Danske, koja je najveća svjetska izvoznica krzna kanadske kune (nerca), dvanaest osoba se zarazilo varijantom novog koronavirusa koji je prethodno prešao s ljudi na kune pa mutirao u kunama i sada ponovo zarazio ljude. Napominjem da je važno sve to još dobro provjeriti, ali priču su prenijeli New York Times, Financial Times i Al Jazeera, koji su svi obično vrlo oprezni.

NOVI KORONAVIRUS MUTIRAO U KANADSKIM KUNAMA U DANSKIM UZGAJALIŠTIMA I PONOVO ZARAZIO LJUDE - DANSKA ĆE U NEKOLIKO DANA...

Objavljuje Igor RudanSrijeda, 4. studenoga 2020.

Danska, inače, od prodaje njihova krzna uprihoduje više od milijarde Eura godišnje, a najviše izveze u Kinu. Prvi izvještaji danskih epidemiologa govore o njihovoj velikoj zabrinutosti, jer nova varijanta virusa navodno oslabljuje proizvodnju protutijela", naveo je Rudan.

"Da sve bude još nezgodnije, zaraza kuna koronavirusom bila je prijavljena još ovog ljeta u Španjolskoj, a zadnjih tjedana i na farmama u Nizozemskoj te u američkim državama Utah i Wisconsin. Novi je virus, očito, pronašao još jedan prirodni rezervoar u kojem će moći mutirati pa nas zatim opet napadati novim varijantama. To, nažalost, za nas nije dobra vijest, a još je gora za kanadske kune", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.