"Defcon 1 trenutak." Je li ovo Bidenov kraj?

Foto: EPA

Kad je CNN-ova 90-minutna predizborna debata između aktualnog američkog predsjednika Joa Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa završila, čak je i Bidenova bivša direktorica komunikacija Kate Bedingfield zaključila: "Bila je to stvarno razočaravajuća debata Joea Bidena."

Demokrati su u panici

Jedna je stvar odmah postala jasna: demokrati su u panici nakon Bidenovog katastrofalnog nastupa u debati, piše The Washington Post.

Predsjednik koji je očajnički trebao iskoristiti raspravu kako bi uvjerio skeptične birače da ima fizičku i mentalnu snagu za vođenje nacije, umjesto toga ponudio je klimavu izvedbu, posebno u prvim minutama, kada je vjerojatno više birača pratilo sučeljavanje. Možda je još alarmantnije za demokrate to što je Biden osnažio Trumpove tvrdnje da je on oslabljeni muškarac, čiji su najbolji dani odavno prošli. To je zabrinulo čak i neke od Bidenovih najvjernijih pristaša.

Glas mu je bio mekan i hrapav, stalno se bezuspješno pokušavao nakašljati. Odgovori su mu povremeno bili nesuvisli, a u jednom se trenutku i ukočio. Počeo je govoriti o pobačaju pa iznenada okrenuo temu na imigraciju. Dok je Trump govorio, Biden je često gledao otvorenih usta i raširenih očiju i odavao dojam ostarjelog djeda, a ne odvažnog vođe, kako se htio prikazati.

Prije nego što je debata završila i neposredno nakon nje, zabrinutost se proširila društvenim mrežama i privatnim SMS-ovima. Maria Shriver, bivša prva dama Kalifornije i članica demokratske obitelji Kennedy, odala je počast Bidenu na X-u, ali i ukazala na to da nije dorastao zadatku.

"Ovo je veliki politički trenutak"

"Volim Joea Bidena. Znam da je on dobar čovjek. Znam da mu je srce dobro. Znam da je posvećen našoj zemlji i da je okružen dobrim ljudima", napisala je Shriver. "Večeras je to bilo srceparajuće. Ovo je veliki politički trenutak. U Demokratskoj stranci je panika. Bit će to duga noć", dodala je.

Nakon debate bivša demokratska senatorica iz Missourija Claire McCaskill izrazila je slično mišljenje rekavši da je debata pokazala da je Trump "lažljivac lošeg karaktera, zao, kreten i vrlo nesimpatičan", ali je govorila i o "teškim trenucima večeri".

"Morao je postići samo jednu stvar, uvjeriti Ameriku da je dorastao poslu u svojim godinama, a večeras u tome nije uspio", rekla je McCaskill i dodala: "Nisam jedina čije se srce sada slama. Ima puno ljudi koji su ovo gledali večeras i osjećali se užasno zbog Joea Bidena."

Na Capitol Hillu je panika među demokratskim zastupnicima i zaposlenicima bila očita. U privatnim razgovorima priznali su da će apeli na Bidena da se povuče vjerojatno samo jačati nakon što stranka u potpunosti procesuira Bidenov grozan nastup na debati.

Nevjerica, bijes i razočaranje

Posebno su s nevjericom reagirali demokrati iz Zastupničkog doma. Mnogi od njih rekli su da im se raspoloženje pokvarilo kada su vidjeli da Biden nema energije, kao i da se među njihovim redovima brzo proširila zabrinutost oko toga treba li ostati stranački kandidat za predsjednika.

Drugi su demokrati, međutim, bili bijesni te su krivili moderatore CNN-a da nisu provjeravali Trumpove izjave u stvarnom vremenu. Kažu da je izrekao hrpu laži. Ali također su rekli da Biden nije uzvratio Trumpu kada je to trebao učiniti. Neki demokrati bili su zabrinuti jer ne znaju kako će se situacija razvijati nakon tako lošeg nastupa predsjednika.

U svim američkim saveznim državama operativci su izrazili sličnu zabrinutost. "Sjebani smo", napisao je jedan demokratski strateg i dodao: "On jednostavno nije u stanju izgovoriti nijednu rečenicu". "Naša je jedina nada da Biden odustane, da sazovemo izvanrednu konvenciju ili da umre", rekao je jedan demokratski savjetnik. "Inače smo jebeno mrtvi", dodao je.

Julián Castro, bivši demokratski gradonačelnik San Antonija koji je služio u kabinetu predsjednika Baracka Obame, ocijenio je debatu posve predvidljivom: "Biden je imao vrlo nisku ljestvicu u ovoj debati i nije uspio prijeći čak ni nju", napisao je Castro na X-u. "Činio se nespremnim, izgubljenim i nedovoljno jakim da učinkovito parira Trumpu, koji je neprestano lagao", dodao je

"Defcon 1 trenutak"

David Plouffe, bivši Obamin viši savjetnik, opisao je debatu kao "Defcon 1 trenutak" (Defcon 1 označava najvišu razinu pripravnosti američke vojske). Drugi demokrati bili su otvoreniji te su pozvali Bidena da prepusti nominaciju nekom mlađem demokratskom čelniku, i to prije nego što je debata uopće završila.

Samo sat vremena nakon početka debate Andrew Yang, demokratski predsjednički kandidat 2020., pozvao je Bidena da se povuče. "Dečki, demokrati bi trebali nominirati nekog drugog prije nego što bude prekasno. #swapJoeout", napisao je Yang na X-u.

Otprilike u isto vrijeme Nicholas Kristof, kolumnist The New York Timesa koji se kao demokrat neuspješno pokušao kandidirati za guvernera u Oregonu, rekao je da bi ovakav nastup u debati trebao natjerati Bidena da se povuče iz utrke i omogući nekom mlađem demokratu da se kandidira.

"Volio bih da Biden razmisli o svom nastupu i onda objavi odluku da se povlači iz utrke i ostavlja izbor demokratskog kandidata stranačkoj konvenciji", napisao je Kristof na X-u. Dodao je da smatra da senator Sherrod Brown iz Ohija, ministrica trgovine Gina Raimondo ili guvernerka Michigana Gretchen Whitmer još uvijek mogu uskočiti i pobijediti Trumpa.

Biden se mučio, Trump je lagao

Izvori iz Bidenove kampanje priznali su da se predsjednik mučio na sceni. Rekli su da mu je trebalo neko vrijeme da se zagrije i da je bio sve bolji kako je večer odmicala, ali su i priznali da je Biden naštetio svojoj kandidaturi. Ipak, Bidenovi suradnici brzo su počeli napadati Trumpa zbog bujice laži koju je iznio te iznositi frustracije jer CNN nije tijekom rasprave provjeravao točnost njegovih izjava.

Bidenovo posrtanje zasjenilo je Trumpov nastup u debati, koji je bio prožet lažima i postajao sve nestabilniji kako je večer odmicala. Nakon debate savjetnik Reida Hoffmana, suosnivača LinkedIna i demokratskog donatora, poslao je e-mail u kojem poziva na smirenost - "svi moramo duboko udahnuti" - ali i priznao da je Biden propustio veliku priliku.

"Joe je imao užasnu noć, što je pojačalo zabrinutost oko njegovih godina, njegove najveće izborne slabosti. Naši izgledi za Trumpocalypsu II upravo su se značajno povećali. To je tragično budući da smo propustili mogućnost da nacija odbaci Trumpa kao osuđenog zločinca", stoji u e-mailu.

U intervjuu s potpredsjednicom Kamalom Harris CNN-ov voditelj Anderson Cooper primijetio je da se neki članovi Demokratske stranke pitaju treba li se Biden povući i upitao što ona misli o tome. Harris nije izravno odgovorila na pitanje, nego je tvrdila da je Biden ponudio "vrlo jasan kontrast Donaldu Trumpu u svim pitanjima koja su važna američkom narodu".

"Da, početak je bio slab, ali zato je završetak bio snažan", rekla je Harris.

Prva dama Jill Biden također je pokušala ponuditi pozitivan spin nakon debate: "Joe, napravio si tako sjajan posao! Odgovorio si na svako pitanje! Znao si sve činjenice!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.