Dekan Muzičke akademije o učenici srušenoj zbog potpisa: Imat će šansu na jesen

Foto: Privatni album, Damir Špehar/PIXSELL

LAURI MIKIĆ, maturantici iz Zagreba, poništen je ispit na državnoj maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom.

Riječ je o talentiranoj tinejdžerici koja je položila prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer klavir, i to s vrlo visokim plasmanom na ljestvici kandidata. No sada se čini da je izgledan upis na traženu Muzičku akademiju upitan, a sve će, čini se, dobiti i sudski epilog.

Dekan Muzičke akademije: Vjerujem da nema razloga sumnjati u Laurin uspjeh

O cijeloj ovoj situaciji poslali smo upit dekanu Muzičke akademije Igoru Lešniku, koji nam je odgovorio sljedeće:

"Razumijem Lauru Mikić koja nakon dugogodišnjeg glazbenog obrazovanja iskazuje nezadovoljstvo zbog događanja na koje Muzička akademija ne može utjecati budući da je sustav upisa na visoka učilišta uređen na državnoj razini te se primjenjuje na sve fakultete, akademije i sveučilišta jednako.

Nakon mnogobrojnih medijskih upita te uvida u dokumentaciju Muzičke akademije potvrđujem da je Laura Mikić uspješno prošla provjeru posebnih sposobnosti i vještina na razredbenim ispitima u ljetnom roku na Muzičkoj akademiji, ali studij klavira u ljetnom upisnom roku ne može upisati budući da nije položila maturu.

Broj preostalih mjesta za studijske programe u jesenskom roku utvrđuje se nakon upisa kandidata u prvu godinu studija koji su u tijeku. Svi zainteresirani kandidati, uključujući i one koji su položili u ljetnom roku, ali se u istom roku ipak nisu upisali, mogu se prijaviti na preostala mjesta u jesenskom roku pa tako i Laura Mikić. Svi kandidati tom prigodom prolaze isti razredbeni postupak.

S obzirom na razinu vještine i znanja koje je Laura Mikić pokazala u ljetnom razredbenom postupku na Muzičkoj akademiji, vjerujem kako nema razloga sumnjati u njenu uspješnost i u jesenskom."