Deset razloga zašto je smjena NO-a HRT-a loša i katastrofalna za demokraciju u Hrvatskoj

Foto: FAH

ZASTUPNICI Sabora razriješili su danas Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije sa 78 glasova ZA, 8 suzdržanih te 47 glasova protiv. Riječ je o jednoj od najgorih odluka u povijesti HRT-a u posljednja dva desetljeća, a koja je razbila posljednji i najmanji privid kako HRT nije državno-partijska, nego javna televizija.

> INDEX U POSJEDU DOKUMENATA Pogledajte kako se HRT besramno razbacuje vašim novcem

Vladajuća većina, odnosno HDZ i njihovi sateliti u Saboru poput manjina, desničarskih radikala i HNS-a odradili su danas klasičnu političku egzekuciju o kojoj će još dugo, dugo biti govora. No, krenimo redom.

Smjena nakon ukaza na potencijalni kriminal

1. Svega 10 dana nakon što je Nadzorni odbor HRT-a obavijestio zastupnike o rezultatima nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016. godinu, krenule su kuloarske priče o smjeni Nadzornog odbora. Te priče pokazale su se istinitima jer je Nadzorni odbor hitno smijenjen zadnjeg dana prije ljetne stanke u Saboru.

Resorno Ministarstvo kulture tijekom rasprave o HRT-u gotovo da se i nije čulo.

"Zahtjev za smjenom Nadzornog odbora HRT-a pokrenut je od strane Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, kako je Zakonom o HRT-u člankom 22. stavkom 1. propisano da članove Nadzornog odbora HRT-a imenuje i razrješava Hrvatski Sabor, ne možemo govoriti o dobrom ili lošem potezu, već isključivo na Zakonu utemeljenom prijedlogu saborskog Odbora", glasi odgovor Ministarstva kulture.

NO smijenjen, a Kovačić nagrađen povratkom na mjesto urednika Dnevnika

2. Nadzorni odbor utvrdio je kako se nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. godine odvijala netransparentno. Ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv. Nadzorni odbor zatražio je hitnu reakciju Ministarstva kulture i provođenje upravnog nadzora.

Sporne su nabave vanjskih produkcija za nabavku političkog talk showa Tihomira Dujmovića koji je išao pod Zabavni program, kao i "kuhanje" Vlatke Pokos koje je išlo u Znanstveno-obrazovni program.

HDZ se našao u središtu skandala kada je bivši v.d. ravnatelja Siniša Kovačić prije isteka natječaja potpisao ugovore s Miljenkom Manjkasom , bivšim savjetnikom za medije HDZ-a prije kraja natječaja.

Tek za usporedbu, bivši v.d. ravnatelja Siniša Kovačić vraćen je nedavno kao urednik i novinar Dnevnika, a Nadzorni odbor je smijenjen.

Muljaža s nagodbama

3. Nadzorni odbor utvrdio je da je postojalo čak 25 izvansudskih nagodbi. Nadzorni odbor primijetio je da su se u pojedinim sudskim predmetima izvansudske nagodbe sklapale bez da je prethodno u tim predmetima održana ili dovršena glavna rasprava, da većinom nisu pribavljena odgovarajuća pravna mišljenja, a kada su i bila pribavljena, tada su bila neprilično uobličena. Sporna je i nagodba za nabavku Gričke vještice, ali posebno ona za Mislava Stipića, inače ravnatelja Poslovanja HRT-a.

Njemu je temeljem izvansudske nagodbe isplaćeno 85 tisuća kuna i to zbog povrede ugleda i časti te diskriminacije po političkoj osnovi!? Stipić je tvrdio da je dobio otkaz po političkoj osnovi, odnosno da mu je ponuđeno radno mjesto koje nije bilo u skladu s njegovim znanjem. Stipić je svojedobno glavni tajnik i v.d. ravnatelj HTV-a, a oporba je u saborskoj raspravi tvrdila da Stipić ima vrlo dobre i prisne veze s ključnim članovima HDZ-a.

HDZ-u je OK što je sve poslano DORH-u, a smijenili ih zbog suda!?

4. HDZ tvrdi da ne zamjera Nadzornom odboru što su utvrdili moguće kriminalne radnje na HRT-u te da je dobro da su sve poslali DORH-u. Štoviše predsjednik saborskog Odbora za medije Jasen Mesić kaže da će on to i sam napraviti. No s druge strane zamjeraju što se Nadzorni obraćao sudu!? Naime, smjenu NO-a HRT-a HDZ je argumentirao presudama Trgovačkog suda i Upravnog suda, koji su u nekoliko slučajeva Nadzorni odbor kritizirali da se mora držati Zakona o HRT-u.

Konkretna zamjerka vrijedna smjene Nadzornog odbora je činjenica da je NO sukladno svojim zakonskim ovlastima zatražio od Trgovačkog suda da imenuje privremenog upravitelja. Zamjera mu se i što je Josip Jurčević osporavao natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a, a NO ga je uputio na Upravni sud!? Ovo bi mogao biti presedan za sve Nadzorne odbore u državnim tvrtkama jer je sasvim sigurno da će naći niz istovjetnih situacija u kojima sud upozorava pojedine Nadzorne odbore. No, teško da će po ovom principu vladajući poskidati sve te Odbore diljem države.

Unutarstranačka bitka na polju javne televizije 


5. "Ovaj sastav Nadzornog odbora postavljen je da štiti bivšeg ravnatelja Gordana Radmana", rekli su iz redova HDZ-a tijekom saborske rasprave dodatno argumentirajući smjenu Nadzornog odbora HRT-a. Činjenično to ne može biti točno jer je upravo ovaj sastav Nadzornog odbora smijenio Radmana, no ukazuje na jedan od mogućih motiva ovakve smjene, a to su unutarstranačke borbe u HDZ-u.

Šefica Nadzornog odbora je Anja Šovagović Despot, koja je u to vrijeme konkurirala kao kandidatkinja za ministricu kulture te je bila predsjednica HDZ-ovog stranačkog odbora za kulturu. Optužbe da bi Šovagović pokrivala Radmana više govore o trenutnom stanju u HDZ-u, posebno ako se zna da je Nina Obuljen, članica HDZ-a i aktualna ministrica kulture, bila za vrijeme Radmana predsjednica Programskog vijeća HRT-a.

Kralo se, krade se, pa možemo i mi krasti?

6. "SDP je katapultirao Nadzorni odbor za vrijeme Radmana", također je bio dodatni argument HDZ-ovaca protiv SDP-ovih tvrdnji da je riječ o prikrivanju malverzacija te političkoj egzekuciji. Pozivanje HDZ-a na lošu političku praksu Kukuriku koalicije kako bi se opravdao njihov potez izuzetno je loše, kako za slobodu medija tako i za demokraciju te za transparentnost u poslovanju državnih tvrtki.

Podsjetimo kako je 2015. godine SDP smijenio članove Nadzornog odbora HRT-a nakon što su oni prozvali Radmana za štetu od 1,1 milijardu kuna zbog štetnog ugovora u koji je uključen i ZAMP, a ukazali su i na niz drugih nepravilnosti u radu HRT-a. HDZ se jučer pozvao na tu praksu. Doslovno, to bi značilo da i sljedeći postav Nadzornog odbora ne smije propitivati poslovanje samog HRT-a, kao ni uloge aktualnih i sadašnjih ravnatelja Prisavlja.

Vjerodostojnost HRT-a, što je to?


7. Izvješće Nadzornog odbora ukazalo je na model djelovanja unutar HRT-a, gdje se radi ne samo na štetu same javne televizije, nego i pretplatnika koji svakog mjeseca izdvajaju 80 kuna za rad HRT-a. HRT se već godinama muči s padom gledanosti vlastitih informativnih emisija te najavljuje jačanje vjerodostojnosti i informativnosti sadržaja.

S obzirom na sve nepravilnosti, naprosto je nevjerojatno da se nakon izvješća ne samo Nadzornog odbora, nego i neovisnih revizora nisu pokrenule smjene unutar HRT-a, umjesto hitne smjene Nadzornog odbora. Kako danas, nakon onoliko nepravilnosti, itko može vjerovati u vjerodostojnost javnog servisa?

Istrage su gotove, što se čeka?

8. "Neka sve ispitaju institucije, evo i mi šaljemo sve DORH-u", česta je bila izjava šefa Saborskog odbora za medije, Jasena Mesića. No, što to znači? Naime, neovisni revizori i Nadzorni odbor činjenično su utvrdili niz nepravilnosti kojima zapravo ne treba dodatna provjera osim utvrđivanja kriminalne odgovornosti.

Nagodbe su se dogovarale bez vještaka, nekada i prije glavne rasprave, a o parnicama teškim 24 milijuna kuna Nadzorni odbor nije imao pojma. DORH i USKOK mogu utvrditi kaznenu odgovornost, no jasno je kako se nije gospodarilo "pažnjom dobrog gospodara", da se novac rasipao, a pri tome je vrlo jasno i precizno utvrđeno kako je taj novac završavao kod ljudi koji su bliski vladajućoj stranci.

Bez krimena nije ni aktualni glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić koji nije pokazao spremnost na transparentno poslovanje HRT-a.

Autori neće braniti izvješće

9. Osim kaosa na HRT-u zbog kojeg bi se u normalnim zemljama tresle stolice resornih ministara, HDZ je činio sve da se o financijskoj šteti i lošem poslovanju HRT-a ne priča previše. Nevjerojatno je da Saborski odbor za medije nije pozvao Nadzorni odbor da brani vlastito izvješće za 2016. godinu, koje je i podiglo buru u javnosti.

HDZ s druge strane najavljuje raspravu u Saboru nakon ljetne stranke o tom izvješću, no pitanje je kada će se to uopće i dogoditi. Pitanje je, naravno, tko će to izvješće braniti jer je autorima samog izvješća to onemogućeno. Naime, izvješće će prezentirati sasvim novi sastav Nadzornog odbora koji će se instalirati nekada u budućnosti.

Nema Nadzornog odbora pa će povećati plaće?

10. Nakon kaosa na HRT-u i nakon što smo iz izvješća doznali imena koja su radila nepravilnosti, kao i ona koja su se tim nepravilnostima okoristila, pitanje je kako će HRT u sljedećim mjesecima djelovati  bez Nadzornog odbora!? Odgovor na to pitanje već se nazire. Prema informacijama Indexa, glavni ravnatelj HRT-a uputio je članovima NO-a koji su razriješeni da prihvate novu sistematizaciju rada, odnosno odluku o plaćama za ravnatelja, rukovoditelje, urednika i ostale zaposlenike. Nadzorni odbor bio je protiv povećanja plaća.

No, kako novog Nadzornog odbora neće biti u sljedećih 30 dana jer tek treba biti raspisan natječaj, nova sistematizacija bi mogla proći jer po zakonu ako se NO ne očituje u roku od 30 dana od dana traženja, smatra se da je suglasnost dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.