Detalji akcije. Djelatnica Fine dilala tajne poduzetniku, on joj platio ljetovanje

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

Policija je danas u suradnji s Uskokom provela novu akciju uhićenja kojom su obuhvaćene tri osobe. 

"Uhićenja i hitne dokazne radnje provodi PU bjelovarsko-bilogorska u koordinaciji s Uskokom. Navedene radnje provode se na području Zagreba i Karlovca u odnosu tri osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", priopćio je Uskok. Sada su objavljeni detalji akcije.

Za N1 je iz više izvora potvrđeno da je uhićena jedna zaposlenica Porezne uprave, a doznaju i da se na meti istražitelja našla i nedavno izabrana šefica jedne regionalne agencije, koja je na tu poziciju došla iz Fine. 

Istražitelji zaposlenicu Fine sada povezuju s malverzacijama koje je radila čak osam godina, od prosinca 2015. do ožujka 2023. godine. Sumnja se da je zlorabila svoju poziciju, na kojoj je bila zadužena za pravnu podršku tijekom provođenja ovrha.

Fina već godinama provodi ovrhe nad novčanim sredstvima, a istražitelji su uvjereni da je ova zaposlenica nezakonito odavala podatke jednom poduzetniku. Pomagala mu je i u izradi pravnih rješenja. On joj je zauzvrat platio ljetovanje. Danas uhićena poreznica pogodovala mu je, kako doznaje N1 iz izvora bliskih ovom slučaju, oko naplate jedne porezne kazne.

Blizak s Poreznom upravom

Inače, kako piše N1, ovaj poduzetnik već je pod istragom od lipnja ove godine kada je uhićen s visokopozicioniranim voditeljem u Poreznoj upravi. Istražitelji su na osnovu poruka koje su pronašli u njegovom mobitelu zaključili da je preko poreznika pomagao određenim poduzetnicima koji su imali problema tijekom poreznog nadzora.

Za tog poduzetnika u određenim se krugovima govorilo da se hvali poznanstvima iz Porezne uprave. Zanimljivo je da sporne poruke iz njegovog mobitela datiraju još iz 2021. godine. Istražitelji su ih pronašli tijekom drugog kriminalističkog istraživanja, a naknadno su rekonstruirali njegove veze s ljudima iz Porezne uprave. Izvjesno je da je ova istraga novi krak postupka koji je započeo u lipnju.

Dobre veze i u Fini

Iz najnovijih podataka, do kojih je došao N1, proizlazi da je ovaj poduzetnik jednako jake veze imao i u Fini.

Osumnjičena zaposlenica, koja je u međuvremenu značajno napredovala i postala šefica u regionalnoj razvojnoj agenciji, dala je poduzetniku podatke koje on nije smio imati. Radilo se o podacima za tvrtke koje su s njim bile povezane, a dobio je i upute kako da izbjegne ovrhe, kako da piše tužbe i žalbe ili kako da pokrene stečaj i izvuče se iz poslovnih problema.

Osim što joj je platio ljetovanje, ovoj službenici poduzetnik je dao i oko 1200 eura gotovine kao mito za njezine usluge.

Uhićena je ravnateljica Razvojne agencije Karlovačke županije Sandra Cindrić

Uhićena bivša djelatnica Fine je ravnateljica Razvojne agencije Karlovačke županije Sandra Cindrić. Karlovačka županija je izvijestila da je županicu Martinu Furdek-Hajdin o uhićenju izvijestila predsjednica upravnog vijeća Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Nataša – Rahela Borovček.

"Ne raspolažemo informacijama o istrazi niti je možemo komentirati. O daljnjim postupcima vezanim za poslovanje agencije, obavijestit ćemo javnost", poručili su iz Karlovačke županije.

Pravnica Cindrić je na dužnost ravnateljice stupila 1. rujna, a do tada je radila u Financijskoj agenciji na poslovima ovrhe. Njezino imenovanje bilo je popraćeno optužbama dotadašnjeg ravnatelja Vilka Klasana da je natječaj namješten.