Optužnica protiv roditelja Koste K. ima 267 stranica: "Smirivali su ga krikovi žrtvi"

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL/Telegraf, Nova.rs

Optužnica podignuta protiv Vladimira Kecmanovića, oca dječaka Koste Kecmanovića koji je 3. svibnja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počinio masovno ubojstvo, uključuje i kaznena djela za koja su osumnjičeni dječakova majka Miljana Kecmanović te predsjednik streljačkog kluba Ratko I. i instruktor u streljani Nemanja M. Optužnica je napisana na 267 stranica, dok samo uvodni dio, u kojem se opisuju počinjena kaznena djela, ima 14 stranica, piše Telegraf.

Vladimir Kecmanović optužen je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. U razdoblju od godinu dana prije masakra u školi obučavao je sina za rukovanje zračnim i vatrenim oružjem i pripadajućim streljivom te ga osposobio da gađa mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, stoji u optužnici.

Kecmanović je oružje skladištio i na nedozvoljen način - pištolje sa šest okvira i streljivo držao je u dvije plastične kutije umjesto u metalnom sefu s ključem. Kofer u kojem su bili oružje i okvir imao je lokot sa šifrom, a drugi je bio bez lokota i u njemu je bilo streljivo. Dopustio je djetetu da dohvati dvije puške za koje ga je prethodno naučio pucati u streljačkom klubu, dodaje se.

Vladimir Kecmanović je godinu dana prije 3. svibnja 2023. godine u spomenutom streljačkom klubu obučavao svog sina korištenju zračnog oružja, gađanju meta u obliku koncentričnih krugova, stajanju i disanju, nakon čega mu je odobrena obuka za gađanje vatrenim oružjem. Dva do tri mjeseca kasnije, u istom streljačkom klubu, Vladimir obučava sina da rukuje i puca u siluete ljudi iz pištolja "Česká zbrojevka", da bi ga 12. studenog 2022. odveo u etnoselo Gostoljublje, gdje je dječak pucao iz zračnog pištolja u koncentričnim krugovima, navodi se u optužnici.

Potom je 11. travnja ove godine ponovno odveo dijete u isti streljački klub, gdje je gađao mete iz vatrenog oružja, i to pištolja marke "Česká zbrojevka" i "Ruger", za što ima odobrenje nadležnog tijela za stjecanje i posjedovanje. Njegov sin je 24. travnja u koferima koji su se nalazili u crnom ruksaku pronašao spomenuto vatreno oružje.

Tužiteljstvo je tražilo produljenje pritvora Vladimiru Kecmanoviću za još 30 dana, kao i da mu se izrekne maksimalna kazna od 12 godina zatvora.

Majčin DNA pronađen na čahuri

Na jednoj od čahura pronađeni su DNA tragovi dječakove majke Miljane. U nekom trenutku držala je metak koji je kasnije ispaljen na školu, stoji u optužnici.

Miljana Kecmanović izravno je optužena za neovlašteno posjedovanje streljiva. Na metku je pronađen njezin DNA, a čahura je pronađena kraj vrata u kabinetu povijesti u školi u koju je Kosta ušao kako bi pucao u svoje kolege iz razreda. Tužiteljstvo je tražilo da se dječakova majka osudi na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Izrečena joj je i mjera zabrane približavanja, sastajanja i komuniciranja sa sinom te je upozorena da joj može biti izrečena stroža mjera ako se zabrana prekrši.

Optuženi radnici streljane

Predsjednik streljačkog kluba Ratko I. je optužen zbog sumnje da je dao lažni iskaz pred tužiteljstvom, kada je ispitan kao svjedok u istrazi protiv Vladimira Kecmanovića, tvrdeći da nije vidio dječaka kako puca i da ga je samo jednom vidio na snimci nadzorne kamere kako trči do oca koji je pucao te da je potom osobno naredio instruktoru da izvede dijete van.

Tvrdio je i da dijete nikada nije upoznao niti bio s njim na liniji paljbe, a takav je iskaz u suprotnosti s prikupljenim dokazima.

Direktno je optužen i Nemanja M. zbog sumnje da je dao lažni iskaz pred tužiteljstvom u istrazi jer je tvrdio da ne zna je li Kecmanović na svoju odgovornost pustio sina da puca iz vatrenog oružja te da nije znao da je Kecmanović došao na streljanu s nekim pucati, a koja izjava je suprotna prikupljenim dokazima, navodi se u optužnici.

Tužiteljstvo je za obojicu tražilo po tri godine zatvora.

Umirivali su ga krikovi

Sumnja se da je Kosta do pištolja došao 1. svibnja. Šest okvira pištolja napunio je s ukupno 92 metka i sakrio ih, a roditelji nisu primijetili da nema oružja i streljiva. Tako je Kosta 3. svibnja oružje i streljivo prebacio u ruksak i ponio ga sa sobom u školu. Ušavši u prizemlje škole, dječak je prvo ispalio 16 metaka koji su pogodili zaštitara škole, zatim dvije učenice koje su sjedile za dežurnim stolom, kao i još jednu učenicu koja je bila ispred klavira.

Potom je nastavio hodnikom do kabineta povijesti, gdje su se nalazili profesor povijesti T. S., učenik povijesti D. P., kao i 23 ozlijeđena maloljetna učenika VII/2 razreda u koje je ispalio ukupno 45 metaka u vremenskom intervalu od 55 sekundi, a od te količine metaka samo 11 je promašio. Ondje je ubio petero djece i ranio šestero djece te profesoricu povijesti. Jedno od ranjene djece kasnije je umrlo u bolnici.

On je, kako se navodi, "zavitlao oružjem, ali je učionica mala pa je broj žrtava bio velik".

Dječak je izjavio da se ne sjeća koga je ubio, ni krvi ni lica žrtava. Na pitanje kako se osjećao kad je pucao u svoje kolege iz razreda, rekao je da mu je bilo neugodno prvi put tog dana pucati bez slušalica za smanjivanje zvuka. Rekao je da su ga "smirili njihovi jauci i krici", navodi se u optužnici.

Na radnom stolu dječaka ubojice na dan ubojstva policija je pronašla repliku pištolja, airsoft pušku bez okvira, neispravnu, kao i nacrt za izradu bombe. Dječak je na internetu tražio kako kupiti bombu, ali je odustao kada je shvatio da je to teško izvedivo. 

Kosta Kecmanović, koji u vrijeme masovnog ubojstva nije bio kazneno odgovoran, odnosno bio je maloljetan, u daljnjem će sudskom postupku sudjelovati kao svjedok, navodi se na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.