Dijabetičari ljuti zbog doplate za lijek. "Spasiti život ne bi trebalo imati cijenu"

Foto: Index

BAQSIMI sprej, koji spašava život dijabetičarima, bio je besplatan nepunih pet mjeseci, nakon kojih su ga iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prebacili na dopunsku listu. Novom uredbom donijeli su odluku kako ga odrasli i starija djeca od 15 godina moraju plaćati 44 eura. 

Dijabetičke udruge pobunile su se protiv, kažu, diskriminatorne odluke. HZZO-ovom povjerenstvu za lijekove predložili su na koji način poboljšati indikacije za lijek Baqsimi. Traže da pravo na besplatan lijek imaju osobe koje koriste inzulin dva ili više puta dnevno te da se nadoplata smanji na 10 eura za osobe starije od 18 godina i trudnice. Sjednica bi se, prema saznanjima udruge, trebala održati krajem ovog mjeseca.

HZZO zbog poslovne tajne ne može iznijeti analizu kojom je uveo nadoplatu

Nadoplatu od 44 eura iz HZZO-a su, kažu, uveli nakon analize procjene potrošnje u kojoj su vidjeli značajno odstupanje predviđenog troška. U periodu od prosinca 2022. godine do lipnja 2023. rekli su da je potrošeno 4366 pakiranja lijeka Baqsimi u iznosu od skoro 265 tisuća eura. Na naš upit kolika je procjena potencijalnog troška te koliko je odstupanje predviđenog troška od stvarnog nisu odgovorili.

"S obzirom na činjenicu da je člankom 5. stavkom 1. točkom 10. Pravilnika o tajnosti podataka i pravu na pristup informacijama HZZO propisano je da se podaci o poslovanju ugovornih partnera HZZO-a smatraju poslovnom tajnom, obavještavamo Vas kako nismo u mogućnosti dostaviti tražene podatke.”

Poručili su kako na Osnovnoj listi lijekova od ranije postoji lijek s istom djelatnom tvari, glukagonom, zaštićenog imena GlucaGen Hypokit, za primjenu u istoj indikaciji kao i lijek Baqsimi. No iz Zagrebačkog dijabetičkog društva smatraju da postoje bitne razlike u primjeni i vrsti lijeka. Kažu kako je HZZO, na temelju kratkoročne analize, donio odluku koja je pogubna za zdravlje i život dijabetičara.   

"Lijekovi imaju istu indikaciju i liječe tešku hipoglikemiju, no ne sadrže istu djelatnu tvar u istom obliku. Također, nemaju istu količinu djelatne tvari. Baqsimi sadrži 3 mg glukagona, a drugi lijek 1 mg. Vjerojatnost da lijek Baqsimi nemedicinsko osoblje primijeni uspješno je 94%, a kod lijeka GlucaGen Hypokit ona je 50%”, rekla je predsjednica Manja Prašek te dodala: 

"Lijek Baqsimi članovi obitelji ili prijatelji mogu primijeniti značajno brže (prosječno vrijeme 1.27 minuta) nego što je to slučaj s lijekom GlucaGen Hypokit (prosječno vrijeme 1.89 minuta). Također, vjerojatnost da se lijek Baqsimi primijeni uspješno i u punoj dozi, koja je potrebna za vraćanje u normalno stanje, je 90.6%, a kod lijeka GlucaGen Hypokit ona je tek 7.9%."

Dijabetičar: Spasiti nekome život ne bi trebalo imati cijenu

Baqsimi je inovativan lijek koji se ne koristi kao terapija, već jednokratna doza koju dijabetičari koriste za hitna stanja teške hipoglikemije. Daje se vrlo jednostavno i brzo kroz nos te trenutačno spašava život unesrećenom dijabetičaru. Velika doplata će, kaže predsjednica Prašek, natjerati brojne osobe sa šećernom bolesti da odustanu od nabavke lijeka i time značajno ugroze svoje zdravlje. 

Dijabetičar Ante Sosa već 18 godina ovisan je o inzulinu. Prije Baqsimi spreja, Sosa je nekoliko puta pao u hipoglikemiju. Kada se razina šećera u krvi spusti ispod 2.5, osoba izgubi svijest. Tada se iz kome, kaže Sosa, osoba može vratiti isključivo glukagonom. 

"Tri puta sam izgubio svijest zbog niske razine šećera u krvi. To je poprilično šokantno i stresno iskustvo u kojem ja pred mojim roditeljima i prijateljima ležim bez svijesti, a oni u panici traže tekućinu i prašak koji moraju pomiješati te mi ga pomoću injekcije ubrizgati”, objašnjava Sosa i dodaje da osoba treba imati što bržu reakciju kako zbog gubitka svijesti ne bi došlo do komplikacija.

Veliku pomoć u borbi s dijabetesom vidi upravo u Baqsimi spreju, s kojim se osjeća sigurnije i opuštenije. Smatra kako mu je danas puno lakše u usporedbi s početcima zbog razvoja medicine. 

"Kad sam tek otkrio dijabetes, koristio sam Humalog i Insulatard inzuline koji nisu bili bas praktični, a i često bih upadao u hipoglikemije. Danas se sa senzorima i modernijim verzijama inzulina sve promijenilo”, rekao je on te dodao kako je nadoplata spreja korak unazad. 

"Kada bi nadoplata bila manja, više osoba bi si je moglo priuštiti. Razumijem da je lijek skup, ali opet s druge strane - spasiti jedan život ne bi trebalo imati cijenu, stoga mislim da bi bilo praktičnije da je jeftiniji.”

Pravobraniteljica: Smatramo kako se radi o diskriminatornoj odluci

Prema registru CroDiab, u Hrvatskoj oko 37 tisuća osoba boluje od tipa 1 šećerne bolesti. One su ujedno, kaže predsjednica Prašek, osobe s najvećim rizikom od razvoja hipoglikemije. Dodala je kako ne postoji dobna granica rizika pojave takvog stanja te odluku o naplati starijima od 15 godina smatra diskriminacijom. 

"Jednostavno postoje samo oni bolesnici kod kojih je lakše postići dobru regulaciju glikemije uz manji rizik razvoja teških hipoglikemija i bolesnici kod kojih to nije moguće. Svaka pojava teške hipoglikemije još više povećava rizik za ponavljanje tog događaja i time dodatno ugrožava takve bolesnike. Ujedno i pojava teških hipoglikemija u svakoj dobi nosi različite dodatne rizike koji pogoršavaju zdravstveno stanje oboljelih”, kazala je predsjednica Prašek. 

Borbu dijabetičara za pravo na besplatan lijek podržala je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Kaže kako je uputila hitne dopise HZZO-u i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. 

"Smatramo kako se radi o diskriminatornoj odluci na temelju dobi budući da djecu stariju od 15 godina dovodi u nepovoljan položaj u odnosu na drugu djecu za koju je indicirana upotreba lijeka. Stoga smo na temelju Zakona HZZO-u uputili preporuku da pravo na korištenje lijeka Baqsimi bez nadoplate žurno osigura za svu djecu kod koje je indicirana njegova upotreba. O preporuci smo obavijestili i Ministarstvo zdravstva”, rekla je pravobranitelja Pirnat Dragičević. 

Izmjene Odluke podržale saborske zastupnice

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić mišljenja je kako je ovdje riječ o nerazumnoj i protuznanstvenoj odluci HZZO-a koja nije argumentirana nikakvim činjenicama i smatra da se mora hitno ukinuti. Njena saborska kolegica i dijabetologinja u Županijskoj bolnici u Čakovcu Andreja Marić uputila je otvoreno pismo ravnatelju HZZO-a Lucijanu Vukeliću. 

"O navedenom problemu govorila sam u saboru, pisala, između ostalog, i otvoreno pismo ravnatelju HZZO-a, razgovarala s predstavnicima Ministarstva zdravstva o tome rade li na rješavanju problema. Također sam zatražila očitovanje i ministra Beroša”, rekla je zastupnica Marić te dodala kako podržava promjenu Odluke kao dijabetolog koji i dalje aktivno radi u sustavu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.