Dijana Čuljak Šelebaj: Žao mi je ako sam ikoga uvrijedila i javno se ispričavam

DIJANA ČULJAK ŠELEBAJ oglasila se nakon sile optužbi upućene na račun njezinog, kako mnogi misle, diskriminatorskog pitanja o bosanskohercegovačkim turistima na južnom Jadranu.

Kaže kako, ne može vjerovati buri koja se stvorila na račun njezinog nezgrapno formuliranog pitanja. "Ne mogu diskriminirati narod kojem i sama svojim podrijetlom pripadam. Osobno mi je žao ako sam ikoga uvrijedila i javno se ispričavam. Govorila sam o ekonomskoj kategoriji turista koji na jedan dan dolaze na Jadran, i to južni dio Jadrana, jer im je blizu i imaju beneficiju da, za razliku od sjevernog Jadrana, ne moraju plaćati ulaz na naše plaže. Propustila sam spomenuti da pritom mislim i na hrvatske goste, ali oni su mi se u kontekstu podrazumijevali", kazala je za Index Čuljak dodajući kako je stavljanje njezine izjave u politički kontekst neprimjereno.

"Uopće ne razumijem zašto se to imputira, razumijem da je moje pitanje zvučalo nedorečeno i grubo, ali dizanje tona na diskriminacijsku razinu? Pa i ja sam bila sto puta diskriminirana zbog svog podrijetla i lijepile su mi se političke etikete", kaže Čuljak Šelebaj.

Gosti iz BiH "zauzimaju mjesto na plaži"

Naime, na komentar Dijane Čuljak Šelebaj o gostima iz BiH koji "zauzimaju mjesta" na hrvatskim plažama ogorčeno su reagirali naši čitatelji koji su nas zasuli mailovima smatrajući ga nedopustivim i šovinističkim.


Podsjećamo, Čuljakica je nakon priloga o uspješnom opatijskom turizmu razgovarala s gradonačelnikom Omiša Ivanom Škaričićem te ga upitala kakvo je stanje u njegovom gradu. Gradonačelnik je odgovorio da nije tako sjajno kao u Opatiji zbog toga što u Omišu plaže nisu pod koncesijom te nema ekskluzivnih hotela.

Uslijedilo je pitanje voditeljice: "Koliki vam problem u Omišu i općenito na južnom Jadranu predstavljaju jednodnevni gosti koji se spuste iz Bosne i Hercegovine, ništa ne troše, ne zauzimanju apartmane, a zapravo zauzimaju mjesto na plaži koje pritom nisu niti platili?"

Gradonačelnik: Hrvatski turizam ima puno većih problema sa sivom ekonomijom, neplaćanjem boravišnih pristojbi i neprijavljivanjem gostiju

Gradonačelniku je odgovoriti na takvo pitanje bilo više nego očito neugodno te je rekao da to nije najveći problem hrvatskog turizma.

"Pa... moje mišljenje je da oni nisu tolika šteta za hrvatski turizam kako ih neki žele predstaviti. Naime, oni ipak nešto troše i plaćaju parking. Konkretno, kod nas je u gradu velika plaža i parking se plaća pet kuna na sat, a vjerojatno nešto i potroše. Mislim da hrvatski turizam ima puno većih problema sa sivom ekonomijom, neplaćanjem boravišnih pristojbi i neprijavljivanjem gostiju", zaključio je gradonačelnik.

Predsjednica Udruženja bosanskohercegovačkih novinara: To je diskriminacija i kršenje etičkog kodeksa

"To pitanje predstavlja diskriminatorski odnos prema građanima BiH i prema našim zakonima. To je kršenje etičkog kodeksa, što je naravno kažnjivo. Radi se o nekorektnom ponašanju i iako ne možemo govoriti o novinarskim zakonima Hrvatske, etički kodeksi su svugdje u svijetu isti i trebali bi važiti i u Hrvatskoj", rekla je za portal Sarajevo-x predsjednica Udruženja bosanskohercegovačkih novinara Borka Rudić.

Također je dodala da Regulatorna agencija za komunikacije BiH ne može ništa učiniti s obzirom na to da se radi o mediju iz susjedne zemlje, ali Udruženje bosanskohercegovačkih novinara može uputiti pismo u kojem će skrenuti pažnju na nekorektno ponašanje novinarke Čuljak.

Duka: Kolege iz BiH su pretjerali

Bez obzira na oštre reakcije koje od gledatelja HRT-a i kolega novinara stižu iz BiH, predsjednik HND-a Zdenko Duka ne smatra ovo velikom greškom Dijane Čuljak Šelebaj. "Mislim da je trebala pažljivije formulirati pitanje i da je ono postavljeno neoprezno, ali ne vidim tu namjeru diskriminacije", kaže Duka te dodaje kako može razumjeti kolege iz BiH, ali smatra da su ipak pretjerano reagirali. "Kolegica Dijana je vjerojatno mislila da treba naplaćivati kupanje na plažama kako bismo što više izvukli iz turizma. Dakle, ne mislim da se radi o namjernoj diskriminaciji", zaključuje Duka.

HRT zasut opaskama gledatelja, vodstvo bez komentara

S druge strane, kako doznajemo, na adresu HRT-a se od sinoć slijevaju reakcije medijskih djelatnika i gledatelja iz BiH koji su oštro osudili način na koji je Dijana Čuljak Šelebaj formulirala pitanje o turistima iz BiH.

Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić tek nam je kazao kako ono što je izrečeno u emisiji uživo ne znači nužno i stajalište televizije te nas uputio za komentar na Dijanu Čuljak Šelebaj. Bez komentara je, kako neslužbeno doznajemo, i Renato Kunić, glavni urednik Informativnog programa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.