Ne paše im smještaj koji nudi država, pa su ga unajmili kod privatnika: Tko plaća - građani

Foto: FAH, Ilustracija:123rf

MINISTRIMA država nudi stanove u najam, a takve je stanove dobilo petero ministara nove Vlade. No, nekim ministrima takvi stanovi nisu po volji, zbog čega su unajmili dosta skuplje stanove kod privatnika, što plaćaju porezni obveznici.

Građani plaćaju troškove privatnog najma stana za četvoricu ministara. Oni pak sudjeluju u trošku tako što plaćaju do pet kuna po kvadratu, a ostatak do punog iznosa plaćaju porezni obveznici.

Čelnik MUP-a koji dolazi iz redova MOST-a, Vlaho Orepić, unajmio je stan čiji najam mjesečno iznosi 5.000 kuna. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić unajmio je stan koji stoji 3.800 kuna mjesečno, stan ministra prometa Olega Butkovića stoji 2.500 kuna mjesečno, dok ministar turizma Anton Kliman unajmljuje stan koji mjesečno stoji 2.500 kuna.

Orepić unajmio najskuplji stan

HDZ-ov ministar Oleg Butković unajmio je najveći stan od 96 kvadrata, kojeg plaća 500-ak kuna na mjesec. Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najskuplji, koji ga košta 313 kuna, a razliku od gotovo 4700 kuna do pune cijene najma, podmiruju poreznici obveznici.

Orepić nije htio obrazložiti zašto je unajmio privatni, a ne državni stan.

Petero dužnosnika prihvatilo je državne stanove. Božo Petrov 67 kvadrata plaća 1.150 kuna plus režije. Isto toliko i Tomislav Tolušić. Ministri obrazovanja i pravosuđa smjestili su se u manje kvadrata. I HDZ-ov ministar graditeljstva Lovro Kuščević živi u istoj zgradi, a vikendom odlazi kući na Brač. Tvrdi da je skromno, ali za njegove potrebe dovoljno.

Građani plaćaju i privatno unajmljene stanove

Raspon cijene najma ovisi o više stvari, no činjenica je da se za tristotinjak kuna mjesečno jedva može unajmiti niti soba u studentskom domu. Nekretnine u samom središtu Zagreba, pojašnjava stručnjak za nekretnine, među skupljima su.

"Od osam do 10 eura po metru kvadratnom, ovisno o kvadraturi i osobnosti od 300 do 500 eura u prosjeku bi bio takav stan", kaže stručnjak za nekretnine Boro Vujović za dnevnik.hr.

Ipak, dužnosnicima je jeftinije unajmiti privatni, umjesto državnog stana. Kvadrat privatnog stana dužnosnik plaća do pet kuna, a državni najmanje četiri puta više. Preniskom cijenom za privatni stan država destimulira iznajmljivanje vlastitih nekretnina. Inače, suglasnost dužnosnicima za najam privatnih stanova, ali na obrazloženi zahtjev, daje Ured za upravljanje državnom imovinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.