Dijete u Splitu imalo 20 zabranjenih petardi. Roditelji će platiti kaznu do 390 eura

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Splitska policija izvijestila je da je preko vikenda pronašla nedopuštene petarde F2 kod djeteta mlađeg od 14 godina. Tim povodom policija poziva roditelje da djeci mlađoj od 14 ne kupuju pirotehniku i da vode brigu o njihovoj sigurnosti.

"Pirotehnička sredstva mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece", upozoravaju iz policije. 

Prekršajna prijava roditeljima

"U subotu u večernjim satima na području Splita, policijski službenici su u sklopu provođenja nadzora korištenja pirotehničkih sredstava i održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, uočili dijete koje je upotrebljavalo pirotehnička sredstva kategorije F2. Utvrđeno je da dijete, koje je imalo manje od 14 godina, posjeduje oko 20 komada pirotehničkih sredstava iste kategorije koje su uz prisustvo roditelja od njega oduzete", objavila je PU splitsko-dalmatinska.

Utvrđena je sumnja u počinjenje prekršaja iz čl. 92. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, zbog čega će roditelj biti prekršajno prijavljen, kažu iz policije.

Kazne od 130 do 390 eura

"Podsjećamo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano kako će se novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 eura kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.  

U cilju zaštite djece, još jednom roditeljima upućujemo apel:

  • da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku
  • da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece
  • da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice

da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike", objavila je policija.

Više informacija o samoj akciji i zakonskim odredbama možete saznati na poveznici "Mir i dobro 2023/2024".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.