Dinamo bez sluha za HEP: Ne prihvaćamo 10,5 nego svih 12 milijuna koje ste nam dužni

HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA je prije četiri godine potpisala ugovor s Nogometnim klubom Dinamo iz Zagreba, ugovor prema kojem je bila obveza svake godine donirati maksimirskom klubu 3 milijuna kuna. Ugovor je bio vrijedan ukupno 12 milijuna kuna, a problem je nastao ove godine, zapravo posljednje godine ugovora s Dinamom, kada je HEP, razrovan krizom, teško nalazio novac za isplatu obveze prema Dinamu.

10 klubova pristalo na 50 posto od HEP-a, jedino nije Dinamo

Vodstvo HEP-a zatražilo je od vodstva Dinama da im, u duhu buduće poslovne suradnje, oproste pola duga za ovu godinu te da umjesto 3 milijuna kuna uplate 1,5 milijuna kuna. Prema tom prijedlogu, HEP bi na koncu Dinamu ukupno umjesto 12 milijuna kuna isplatio 10,5 milijuna kuna. No, taj prijedlog je odbijen.

"Takvih ugovor s vrhunskim sportskim organizacijama koje je potpisala bivša uprava bilo je deset. Svima smo poslali, krajem prošle godine, službenu molbu da nas, s obzirom na krizu, oslobode pola plaćanja. Svi su na to pristali, a jedino nije pristao Dinamo. Štoviše, u svibnju smo dobili ovrhu jer nismo isplatili svoje obveze", kazao je za Index prvi čovjek HEP-a Leo Begović, dodajući kako je prvotno imao usmeni pristanak iz Maksimira početkom ove godine da će Dinamo pristati na ponudu, no krajem travnja službeno su je odbili.

Evo vam 50 posto, skinite oznake i prodajte taj prostor...

HEP koji je od početka godine smanjio broj zaposlenih za 217, a do kraja godine moglo bi otići još 510 radnika, našao se u poziciji da iz svog poslovanja još uvijek isplaćuje ugovor kojeg je potpisala bivša Uprava na čelu s Ivanom Mravakom koji se, podsjetimo i na to, i dalje nalazi u remetinečkom pritvoru.

Begović je tako Dinamu predložio da se oznake HEP-a skinu s dresova te da se sa stadiona izmjeste reklame HEP-a te dao mogućnost da Dinamo slobodno može na ta mjesta postaviti reklame nekog drugog sponzora kako za taj klub ne bi nastala eventualno veća financijska šteta. Samo je trebalo, objašnjavaju u HEP-u oprostiti 1,5 milijuna.

Begović: To nije poslovni odnos!

"Nisu na to pristali. Mi smo obvezni i dalje prema ugovoru Dinamu isplaćivati rate što ćemo i uraditi do kraja ove godine kada ističe ugovor", objasnio je Begović za Index dodajući kako bivša Uprava HEP-a u ugovor nije ostavila mogućnost jednostranog raskida ugovora, što je umnogo otežalo pregovaračku pozicije njegove tvrtke. Begović se na upit Indexova novinara ima li ugovor elemenata kaznenog djela te radi li se o nepovoljnom poslovnom ugovoru, ipak ogradio.

"To ne mogu tvrditi. No da je nepovoljan za nas, to je sasvim sigurno", rekao je Begović dodajući kako će HEP od sada biti itekako obazriviji kada se eventualno bude potpisivao neki novi sličan ugovor.  

"Upravo zbog ovog slučaja, ali i moje politike da HEP mora imati transparentno poslovanje ove godine, raspisali smo natječaj za sponzorstva i donacije. Prema natječaju koji je javno objavljen, najveći mogući pojedinačni iznos je 70 tisuća kuna koje na kraju nitko neće dobiti, već će se svi morati zadovoljiti manjim. Posebno povjerenstvo radilo je na tome, a ovih dana u medijima ćemo i objaviti rezultate, odnosno, tko je sve dobio natječaj", rekao je Begović dodajući kako je bio iznenađen reakcijom Dinama jer, kaže, " to nije poslovni odnos".

Vrbanović: Ma nema problema, HEP sve plaća!

U Dinamu nam tvrde kako zapravo oko HEP-a nema ama baš nikakvih problema.

"Ma bilo je nekih problema. Istina je da smo poslali ovrhu na HEP jer nisu plaćali svoje obveze, no to smo sve riješili", rekao je za Index direktor Dinama Damir Vrbanović, dodajući kako ugovor s HEP-om traje do kraja ove godine. Tvrdi i kako nije istina da je HEP zatražio skidanje oznake s dresa, kao ni da je bila ponuda da se zadnje godine ugovora isplati 1.5 umjesto 3 milijuna kuna.

"Mi imamo uredno potpisan ugovor kojeg se drži i naša strana, kao i HEP. Mi smo po tom ugovoru obvezni držati oznake HEP-a, što i radimo", rekao je na kraju Vrbanović koji u svemu ne vidi ništa sporno.

Što su u Dinamu zaboravili?

Samo prošle godine od Grada i Holdinga Dinamo je priskrbio 38 milijuna kuna, od potpore vrhunskom gradskom sportu Dinamo je dobio još 6,5 milijuna, a Gradski ured za sport pridonio je s 21 milijunom. Tu su još tri milijuna od Turističke zajednice i garantiranih 7,5 milijuna od sponzorskog ugovora s Holdingom. No, najzanimljivije od svega je kako je Vrbanić prije samo pola godine za Index tvrdio i objašnjavao da će Dinamo imati razumijevanja za tvrtke u krizi, odnosno za Zagrebački holding koji bi se rado riješio ugovora kao i HEP.

"Dinamo nije neosjetljiv prema trenutnoj situaciji, svjesni smo okolnosti u kojima se gospodarstvo nalazi i svih mjera koje firme moraju poduzimati kako bi prebrodile krizu", objasnio je u razgovoru za Index Dinamov direktor Vrbanović, no toga se danas ne sjeća.
        

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.