Direktori banaka: Amerikanci sve češće kasne s plaćanjem kredita i kreditnih kartica

Ilustracija: EPA

Amerikanci sve češće kasne s podmirivanjem obaveza po kreditnim karticama i kreditima, upozorili su direktori vodećih banaka, u uvjetima posustajanja gospodarstva.

Podignute kamatne stope donijele su veliku dobit Bank of America, JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo & Co i Citigroupu, ali njihovi čelnici upozoravaju da će ova godina biti slabija zbog prijetnje recesije i učestalih problema klijenata s plaćanjem.

"Uočili smo postupno slabljenje nekih trendova financijskog zdravlja potrošača u usporedbi s prošlom godinom", rekao je glavni financijski direktor Wells Farga Mike Santomassimo tijekom konferencijskog poziva na kraju prošlog tjedna.

Bančin izvršni direktor Charlie Scharf pak dodaje da su problemi s podmirivanjem obveza i neto otpisi nešto češći, što se i očekivalo, ali su potrošači i poduzeća općenito i dalje jaki.

"Stopa nenaplativih kredita još je uvijek niža no što je uobičajeno"

Wells Fargo je u prvom tromjesečju za pokrivanje potencijalnih nenaplativih kredita rezervirao 1.2 milijarde dolara. I Citigroup je stavio na stranu veći iznos za moguće gubitke po kreditima, ali mu je istodobno porastao prihod od kamata na kreditne kartice.

Klijenti imaju više problema s podmirivanjem obaveza, kao što se očekivalo, ali stopa nenaplativih kredita još je uvijek niža no što je uobičajeno u kreditnom portfelju, rekao je financijski direktor banke Citigroup Mark Mason.

"Pooštrili smo kreditne standarde, u prvom redu zbog trenutnog tržišnog okruženja u kartičnom poslovanju, i kontinuirano podešavamo naše osiguranje kredita na temelju makroekonomskih trendova", tumači Mason.

Udio nenaplaćenih potraživanja vjerojatno će se vratiti na "normalne" razine od tri posto do 3.5 posto za brendirane kartice i pet posto do 5.5 posto za maloprodajne usluge do početka 2024., rekao je Mason.

Trenutno iznosi 2.8 posto za brendirane kartice i četiri posto za maloprodajne usluge, navodi Citi u prezentaciji poslovnih rezultata.

"Potrošač je u odličnoj formi, zapošljavanje je dobro, plaće također"

American Express naveo je u podnesku objavljenom u utorak da su njegovi neto otpisi kredita po karticama blago porasli u ožujku, na 1.7 posto, s 1.4 posto krajem veljače. Obujam dospjelih kredita bio je stabilan.

Bank of America rezervirala je u prvom tromjesečju 931 milijun dolara za gubitke po kreditima. U istom prošlogodišnjem razdoblju stavila je na stranu samo 30 milijuna dolara. Neto je u prva tri ovogodišnja mjeseca otpisala 807 milijuna dolara kredita.

"Potrošač je prema svim povijesnim standardima u odličnoj formi kada je u pitanju kvaliteta kredita. Zapošljavanje je i dalje dobro, plaće također, još nismo uočili pukotine u tom portfelju", rekao je novinarima glavni financijski direktor Bank of America Alastair Borthwick.

Neki od klijenata JPMorgana počeli su kasniti s plaćanjem, ali su razine kašnjenja još uvijek skromne, rekao je Jeremy Barnum, financijski direktor.

"Ne vidimo puno naznaka problema", zaključio je Barnum.

"Problemi neće dosegnuti razine iz prethodnih kriza"

Banka je u prvom tromjesečju više nego udvostručila rezervacije za gubitke po kreditima, na 2.3 milijarde dolara. 

Pogorša li se stanje u gospodarstvu, "pogoršat će se i situacija s kreditima u 2023. i 2024., i gubici bi u tom slučaju na kraju premašili pretpandemijske razine, s obzirom na nadolazeću recesiju", predviđaju analitičari UBS-a predvođeni Erikom Najarian.

Smatraju ipak da problemi s podmirivanjem financijskih obaveza neće dosegnuti razine iz prethodnih kriza.

Analitičarka Morgan Stanleyja Betsy Graseck primjećuje pak da su veliki i srednji zajmodavci sve konzervativniji u upravljanju rizikom. "To znači sporiji rast kredita 2023. i 2024.", dodala je Graseck.