UHLJEBISTAN

Direktorica u Fini zaposlena bez natječaja: "Kontaktirali smo je i ponudili poziciju"

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

PRAVNIM akrobacijama Ivana Žmegač postala je direktorica Službe prodaje i marketinga u državnoj Financijskoj agenciji, iako javni natječaj za to radno mjesto prethodno nije bio raspisan. 

Upravu Fine pitali smo jesu li obavezni provesti natječaj kako bi zaposlili direktora.

Odgovorili su kratko i jasno: "Pravilnik o zapošljavanju Financijske agencije propisuje da se za svako radno mjesto treba provesti natječaj."

Iz Fine se pravdaju da se žena javila na neki drugi natječaj godinu i pol ranije

Kako onda državna agencija objašnjava zapošljavanje direktorice bez natječaja?

Ivana Žmegač s radom je počela 14. rujna 2020. godine, a to je važno jer iz Fine njen angažman pokušavaju opravdati tvrdeći da se Žmegač prijavila na natječaj, ali za sasvim drugo radno mjesto, i to na određeno vrijeme, i to godinu i pol prije nego što je zaposlena. 

Bio je to natječaj za voditelja prodaje i na njemu je navodno procijenjena kao izvrstan kandidat, ali je povukla prijavu prije okončanja natječaja i zaposlen je onaj tko je u konačnici bio najbolji na natječaju.

Radno mjesto voditelja prodaje nije isto što i radno mjesto direktora Službe marketinga i prodaje, gdje ona sad radi. Da je riječ o dva različita radna mjesta vidimo i iz sistematizacije Fine. 

Ne žele reći kolika je plaća direktorice zaposlene bez natječaja u državnoj firmi, smatraju da to nije od javnog interesa

To znači da se Žmegač nikad nije prijavila za radno mjesto gdje sad radi - jer nije ni mogla - jer javni natječaj nije ni bio raspisan. 

Finu smo upitali na koliku je plaću nova direktorica zaposlena. Evo odgovora: "Smatramo da podaci o visini plaća zaposlenika koje ste spomenuli u svom upitu, s obzirom na njihove funkcije, nisu podatak od javnog interesa te Vam ih stoga ne možemo ustupiti."

Još je poraznije da među 2750 zaposlenika Fine nisu uspjeli pronaći direktora 

Da skratimo, objašnjenje Fine za to zapošljavanje glasi da se gospođa prijavila na natječaj za neko drugo radno mjesto, i to na određeno vrijeme, i potom odustala od prijave, a onda su oni godinu i pol kasnije tragali za direktorom i u dva su ga navrata, kako kažu, bezuspješno pokušavali pronaći među svojih 2750 zaposlenika. Tad su se sjetili nazvati ženu koja je 2019. godine prošla na natječaju za, ponovit ćemo, sasvim drugo radno mjesto. 

Evo važnog dijela odgovora iz Fine: 

"Kontaktirali smo gospođu i ponudili joj ovu poziciju"

"Budući da na internom natječaju nismo pronašli odgovarajućeg kandidata, a zbog poslovne potrebe upravljanja prodajom i marketingom, kontaktirali smo gospođu Žmegač i ponudili joj ovu poziciju", stoji u odgovoru državne firme.

Kontaktirali smo i samu gospođu Žmegač, ona nije htjela davati telefonske izjave, već nas je uputila na press službu Fine.

Oni nude svakojaka objašnjenja. Poprilično kontradiktorna. Kažu da su morali raspisati natječaj, ali i da nema ništa sporno u načinu na koji je Žmegač zaposlena.

"Pravilnik o zapošljavanju Financijske agencije propisuje da se za svako radno mjesto treba provesti natječaj. S obzirom na to da je gospođa Žmegač ranije prošla selekcijski postupak natječaja za poziciju voditelja prodaje, ispunjeni su uvjeti i za njeno zapošljavanje na radno mjesto direktora Službe prodaje i marketinga. Ovdje se radi o istoj vrsti selekcije za menadžersku poziciju", odgovorili su iz Fine.

Dosta je nelogičnosti u Fininom odgovoru

No, uvidom u dokument Finine Organizacijske razine i razine rukovođenja, izgleda da se direktor službe pri upravi nalazi na trećoj razini, a voditelj odjela tek na petoj razini rukovođenja, pa je teško reći da je riječ o istoj razini poslovanja, za koju bi mogao važiti isti natječaj.

Drugi problem s ovim njihovim odgovorom u kojem nastoje prikazati da je gospođa Žmegač pošteno zaposlena jest u tome da je natječaj za voditelja prodaje bio na određeno vrijeme, a ona je sada zaposlena na - neodređeno.

Neobično nam je bilo i to što Fina tvrdi da se gospođa Žmegač pokazala kao izvrsna na tom starom natječaju, pa smo zatražili dokaz. Bilo kakav dokaz. Nisu nam ga dostavili. 

Treći problem s tim natječajem koji, rekli smo, ne bi trebao imati nikakve veze sa zapošljavanjem na direktorskom mjestu godinu i pol kasnije, leži u tome da su interni natječaji održani među radnicima Fine trajali jako kratko. Prema našim informacijama, prvi je trajao svega dva i pol dana, a održan je za vrijeme lockdowna, pa kandidati i nisu mogli biti upoznati s njim. 

Finu smo upitali je li to točno. 

"Oba interna natječaja trajala su punih 8 dana, kako je propisano Fininom procedurom zapošljavanja", odgovorili su.

Fina priznaje da za svaki posao mora biti natječaj, ali tvrde da je direktorica pošteno primljena

A sad slijedi cijeli odgovor Financijske agencije na naša pitanja: Je li u Fini kao direktorica Službe prodaje i marketinga zaposlena Ivana Žmegač? Kako je zaposlena - je li bio raspisan javni natječaj?

"Gospođa Ivana Žmegač prijavila se na natječaj za radno mjesto voditelja prodaje, koji je objavljen u razdoblju od 12. do 19. ožujka 2019. godine na www.fina.hr, www.posao.hr, www.hzz.hr. i https://www.posao.hr/oglasi/voditelj-odjela-m-z/603510/. Kandidatkinja je u sklopu selekcijskog postupka na spomenutom natječaju identificirana kao izvrstan kandidat, zbog čega je bila odabrana za spomenuto radno mjesto. Potom je gospođa Žmegač iz privatnih razloga odlučila povući prijavu na navedeni natječaj, pa je zaposlen idući kandidat koji je zadovoljio sve zahtjeve navedene u natječaju", stoji u odgovoru Fine. 

Sad slijedi dio kad objašnjavaju da među 2750 zaposlenika u dva navrata nisu uspjeli naći nikoga tko bi bio adekvatan direktor.

"S obzirom na to da je radno mjesto direktora Prodaje i marketinga bilo upražnjeno, u 11. mjesecu 2019. na to je radno mjesto privremeno raspoređen interni djelatnik. Sukladno poslovnoj potrebi, Fina je tijekom proljeća 2020. godine (od 30.3. do 7.4. i od 11. do 19.5.2020.) u dva navrata raspisivala interni natječaj za radno mjesto direktora Službe prodaje i marketinga. Budući da na internom natječaju nismo pronašli odgovarajućeg kandidata, a zbog poslovne potrebe upravljanja prodajom i marketingom, kontaktirali smo gospođu Žmegač i ponudili joj ovu poziciju", stoji u odgovoru. 

Dok još nije bila zaposlenica, pružala je savjetodavne usluge Fini

Žmegač je ranije pružala i savjetodavne usluge Fini. 

"Žmegač je u Fini u određenom razdoblju radila kao vanjski konzultant, gdje je njen rad također prepoznat te je tijekom svog angažmana iskazala visoku razinu stručnosti za ovo područje, s obzirom na njezino veliko iskustvo u prodaji", navodi se u odgovoru Fine.

No, kako su odabrali upravo Žmegač i tvrtku za koju je tada radila da pruže baš te usluge? Ni za to nije bilo natječaja. Finu smo upitali je li bio pozivni natječaj, je li bio ikakav natječaj. Ono što znamo jest da su usluge angažirane preko jednostavne nabave, što znači da nisu morali raspisati natječaj, jer vrijednost naručenih usluga ne prelazi pola milijuna kuna. 

"Fini je Ivana Žmegač 2019. godine pružala savjetodavne usluge u iznosu od 117.021,77 kuna. Jednostavna nabava tih usluga u cijelosti je provedena sukladno internim pravilima Fine", odgovorili su. 

Mi smo upitali je li ovo osnovni ugovor i je li na taj ugovor išao i neki aneks budući da imamo saznanja da jest i da su usluge plaćane nešto više od gore navedenog iznosa. Na to također nismo dobili odgovore. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.