Dižu si plaće, voze se gliserima i helikopterima. "Na vlasti su obijesni pljačkaši"

Foto: Slavko Midzor, Sanjin Strukic, Patrik Macek, Emica Elvedji, Goran Stanzl/PIXSELL

U tijeku je prepucavanje između predsjednika Zorana Milanovića i HDZ-ovaca oko toga tko koristi više policiju ili vojsku za potrebe prijevoza.

Obje strane žele dokazati da ona suprotna koristi državni aparat, a ustvari se u oba slučaja radi o tipičnom uhljebskom mentalitetu po kojem je vožnja u vojnom gliseru, helikopteru ili štićenim kolonama koje blicaju ljudima da im se pomaknu stvar statusnog simbola.

Vučetić: To je sudjelovanje u pljački jednog naroda

"Političari u Hrvatskoj politiku doživljavaju kao psihoterapiju s financijskim povlasticama. Ona im jača krhki doživljaj sebe samih. Znaju oni dobro koliko su slabi, ništavni i nesposobni, zbog toga su im potrebni pompozni elementi kako bi u doživljaju ojačali, postali veliki i značajni.

Da je demokracija otišla u slijepu ulicu, vidljivo je po političarima koji žive aristokratskim životom, a naši političari su upravo takvi, od njih je i evolucija odustala. Hrvatska je siromašna, traumatizirana, malena zemlja tranzicijske demokracije, koja je uz sve ove nedostatke izložena najvećoj tragediji - njom upravljaju ljudi koji je statusnim simbolima, plaćenim proračunskim sredstvima besramno pljačkaju.

Kada političari manično koriste skupe automobile, avione, brodove i helikoptere, tada nije riječ o prijevoznim sredstvima, nego o sudjelovanju u pljački jednog nesretnog naroda, koji upravo zbog tih istih političara nema ni povijesnog dostojanstva, njemu je oduzeta i povijesna istina.

Društvo bez dostojanstva, društvo koje ne zna tko je i što je, šutke promatra ove suvremene pljačkaše koji im se pred očima obijesno aristokratiziraju", govori nam filozof Marko Vučetić, kojeg smo kontaktirali oko ove teme.

Jedni optužuju druge

>>Nacional: Plenković policijskim gliserom išao na Hvar, Anušić vozi policijski Audi A8

Nacional je danas objavio da je premijer Andrej Plenković putovao više desetaka puta na otoke Hvar i Brač koristeći policijski gliser. Nacional je dodao i da se ministar Ivan Anušić vozi u policijskom Audiju A8, autu iznad svog ranga.

Anušić je i u fokusu priče oko Milanovića. Nakon što je premijer Andrej Plenković izjavio da Hrvatska nije nabavljala Black Hawkove da bi služili kao taksi, Anušić je naveo da predsjednik previše koristi resurse vojske te da je sat leta oko 8-9 tisuća eura.

>>MORH: Milanović je vojnim helikopterima letio 348 puta, najčešće na Hvar

Večernji list je dobio uvid u dio tablica te konačni izračun korištenja helikoptera i vojnih brodova. Po tome ispada da je Milanović vojnim helikopterima letio 348 puta. Ured predsjednika je objavio je zatim kako je Milanović letio 74 puta, što je izazvalo reakciju MORH-a, iz kojeg tvrde da je javnost obmanuta oko ovih podataka.

>>Ovo su nove plaće Plenkovića, Milanovića, Jandrokovića, ministara...

>>Vlada: Cijene plina i struje rastu do 15 posto

Sve ovo ide ruku pod ruku i s brutalnim povećanjem plaća premijeru, predsjedniku i ministrima kao još jednim znakom nejednakosti između građana i političke kaste.

Plenković je svoju plaću dignuo za gotovo 2500 eura, koliko su narasle i Milanovićeva i Jandrokovićeva plaća. Premijer tako sad zarađuje 5535 eura, dok je predsjednikova plaća veća od 6000 eura... Nasuprot tome, građane je neugodno iznenadila vijest da će morati plin i struju plaćati do 15 posto skuplje.

Bogati zapad nije takav

Sve političke garniture koje su obnašale neku vrstu vlasti koristile su prijevozna sredstva koja nisu trebale koristiti, barem ne u toj mjeri. To nije praksa na zapadu, u zemljama bogatijima od Hrvatske. Tamo kultura javne službe favorizira odgovorno korištenje resursa naspram bahatog mentaliteta kakav je u Hrvatskoj.

Poznate su fotografije i snimke bivšeg nizozemskog premijera Thea Ruttena kako vozi bicikl, što ima snažno simboličko značenje. U takvoj zemlji ne vozi se u štićenim kolonama ako se ne radi o posebnim okolnostima. Isto vrijedi i za korištenje vojnih vozila osim u slučaju sigurnosnog rizika.

Slična situacija je i u Švedskoj, gdje ministri i zastupnici putuju autobusima i vlakovima. Samo premijer ima pravo na trajno korištenje blindiranog službenog automobila. Postoji mogućnost štićenih kolona, kao i korištenja vojnih vozila, no naravno da premijeru ne pada na pamet koristiti vojni helikopter za privatne ili protokolarne obaveze.

Kod nas Njonjo vodi sina na utakmicu državnim avionom

Norveški političari najčešće koriste službena vozila, ali nije uobičajeno da se za svakodnevno putovanje koriste posebno oklopljeni automobili. Međutim, ako postoji povećana prijetnja, vozila mogu biti opremljena dodatnim sigurnosnim značajkama.

>>Njonjo državnim avionom vodio sina na Euro

Norveški političari rijetko se voze u štićenim kolonama osim kada se radi o situaciji koja je procijenjena opasnom. Dok tako razmišlja razvijena Europa, u Hrvatskoj imamo slučaj da predsjednik sabora Gordan Jandroković na utakmicu Hrvatske i Španjolske u Berlin na Euro državnim zrakoplovom vodi sina.

"Šutjeli su i oko plaće"

Vučetić navodi da su naši političari uglavnom sazdani od dva elementa: bahatosti i uhljebništva.

"Političke pozicije ne promatraju kao instrument provođenja volje građana i podizanja kvalitete javnog života, nego kao jedva dočekanu prigodu da se dionizijski razuzdaju, da uživaju u neumjerenosti - od plaća do aviona.

Kolika je razina njihove besramnosti, ali i potreba da se odvoje od onih koji su ih birali, bilo je vidljivo iz zadovoljne šutnje što im je nedavno povećana plaća za čak 83.45%. Upravo zbog te šutnje oporbene političare od tada promatram kao Plenkovićeve redovnike koji su se zavjetovali na šutnju, ali ne i na siromaštvo", objašnjava filozof.

"Bolesno smo društvo"

Ističe da politika nije moguća bez morala.

"Ona moral pretpostavlja, neovisno o kojem tipu morala se radi. Moral nije jednoobrazan, a ako ga ne pretpostavlja, onda imamo nemoralno nasrtanje na ono što bi trebalo pripadati javnom i zajedničkom dobru.

Koliko smo bolesno društvo koje, na svu sreću, izumire, vidljivo je iz prepirke kojom građani ne kritiziraju neopravdano korištenje skupih automobila, aviona, brodova i helikoptera, nego im smeta što te statusne simbole koristi netko tko im politički ne odgovara.

Oni koji podržavaju Plenkovića, kritiziraju Milanovića jer radi isto ono što radi i Plenković. Plenkovićevi birači smatraju da je to rezervirano samo za Plenkovića, doduše, to smatra i Plenković.

Milanovićevi birači nemaju ništa protiv toga da se Milanović statusno raspojasa na kopnu, u zraku i na moru, ali im smeta kada to isto čini Plenković. Kada ne prosuđujete čin, nego prosudbu prilagođavate osobi, nalazite se u kmetskoj poziciji.

Tako Plenkovićev kmet Anušić prigovara Milanoviću što se nadmeće s Plenkovićem u aristokratskoj praksi financiranoj iz državnog proračuna. Milanovićevi kmetovi aristokratiziraju Milanovića, ali istovremeno kritiziraju Plenkovića. Ako je išta istina u ovoj državi, to je da imamo političare po našoj mjeri", zaključio je Vučetić.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.