Djeca iz Konga su hrvatski državljani. Radmanovo ministarstvo: Zambija tvrdi da nisu

Foto: Profimedia

U SLUČAJU osmero hrvatskih državljana koji su uhapšeni u Zambiji pod optužbom za trgovanje ljudima često se spominje dobrobit djece. Naime, četiri hrvatska para su pokušala posvojiti djecu iz Demokratske Republike Kongo, a u tom procesu su ta djeca dobila i hrvatsko državljanstvo.

To je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Djeca imaju hrvatske dokumente koji su izdani na temelju odgovarajućih rješenja hrvatskih institucija'', kazao je Božinović neki dan.

Djeca iz DR-a Kongo sada su hrvatski državljani

Iako je priča prilično komplicirana te uključuje i međunarodni i unutarhrvatski nivo, trenutno je nesporna činjenica da su ta djeca iz DR-a Kongo hrvatski državljani. Zasad javnost nije obaviještena ni o kakvom postupku oduzimanja ili ukidanja državljanstva RH toj djeci.

>> Osmero Hrvata uhićeno u Zambiji zbog spornog posvajanja. Priča postaje sve čudnija

To ujedno znači i da se Hrvatska treba jednako angažirati u vezi njihove dobrobiti, kao i u vezi dobrobiti hrvatskih državljana koji su uhapšeni u Zambiji pod optužbom trgovanja ljudima. 

Božinović potvrdio da su hrvatski predstavnici posjetili uhićene Hrvate u Zambiji

Božinović je o ovom slučaju detaljnije govorio i prije par dana, kada je gostovao u RTL Direktu.

>> Božinović o uhićenima u Zambiji: Nije ugodno, ali nemaju prigovora na postupanje

"Poznato vam je da naše institucije imaju osnovanu koordinaciju. DORH i policija su krenuli s izvidima i treba u svakom slučaju vidjeti na temelju čega su donesene odluke, upisi, rješenja", odgovorio je.

Božinović se osvrnuo i na Hrvate koji su uhićeni u Zambiji pa rekao da je Ministarstvo već nekoliko puta komuniciralo i da su konzuli već u nekoliko navrata odlazili tamo te da razgovaraju s našim državljanima, ali i institucijama.

"Znamo da su u situaciji koja nikome nije ugodna, ali nemaju nekih prigovora na postupanje", kaže ministar Božinović.

Zambija odbija dopustiti da hrvatski predstavnici posjete djecu koja su hrvatski državljani

No predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova nisu dobili pristup djeci koja su predmet spora, a koja su iz perspektive hrvatske države hrvatski državljani. To proizilazi iz odgovora koji smo na svoj upit dobili sa Zrinjevca.

"Posjet djeci nije moguć s obzirom da zambijske vlasti osporavaju zakonitost postupka posvojenja, a samim time i hrvatsko državljanstvo djece. Prema informacijama dobivenim od nadležnih zambijskih vlasti djeca su smještena u centar socijalne skrbi", odgovorio je MVEP na Indexov upit o tome jesu li posjetili i tu djecu, hrvatske državljane.

Ne odlučuje Zambija o tome tko je hrvatski državljanin, već Hrvatska

Zambija očito osporava činjenicu da su djeca hrvatski državljani, ali to je stav Zambije, a ne Hrvatske. Također, ta su djeca iz DR-a Kongo, a ne iz Zambije. Još nije jasno smatra li DR Kongo da ta djeca nisu hrvatski državljani, ali i to je u osnovi sporedno.

Može i, primjerice, Srbija tvrditi za nekoga da nije hrvatski državljanin, no konačnu odluku o tome ne donose ni Srbija ni Zambija, već Republike Hrvatska i njene institucije. 

Ta djeca su - bar u ovom trenutku - nedvojbeno hrvatski državljani te zaslužuju jednaku zaštitu i angažman kao i svi drugi hrvatski državljani diljem svijeta kada se nađu u nevolji. Zambija trenutno Hrvatskoj zapravo onemogućava posjet hrvatskim građanima koje je kod sebe smjestila u sustav socijalne skrbi.

Najnovije priopćenje MVEP-a

Ministarstvo vanjskih poslova se danas oglasilo i opširnim priopćenjem u kojem ističu kako optužnica protiv hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji još nije podignuta. U pritvoru ih je tri puta posjetio službenik veleposlanstva, a posjet djeci nije moguć jer Zambija osporava zakonitost njihova posvojenja.

"Optužnica protiv hrvatskih državljana još uvijek nije podignuta te je u tijeku istražni postupak u kojem se provjerava vjerodostojnost inozemnih dokumenata koji su korišteni u postupku posvojenja djece iz DR Konga", istaknuli su iz MVEP-a u odgovoru za Hinu.

MVEP nastavlja pratiti situaciju te će i dalje diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, dodaju.

Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove u tri navrata posjetio je hrvatske državljane u pritvoru, upoznao ih o prikupljenim saznanjima te im je dostavljena hrana, lijekovi i druge potrepštine.

Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država.

Riječ je o četvero djece od 1 do 3 godine, djece koja su hrvatski državljani

No putem nadležnih tijela Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti, dodaju u Ministarstvu, zamoljeno je da se prema pritvorenim Hrvatima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja.

Pošto je četvero djece djece u dobi od jedne do tri godine razdvojeno od posvojitelja i predano ustanovama za socijalnu skrb, Hina je upitala kakvu im pomoć pruža Hrvatska s obzirom na to da djeca imaju hrvatske dokumente.

"Posjet djeci nije moguć s obzirom na to da zambijske vlasti osporavaju zakonitost postupka posvojenja, a samim time i hrvatsko državljanstvo djece. Prema informacijama dobivenim od nadležnih zambijskih vlasti djeca su smještena u centar socijalne skrbi", odgovorili su iz MVEP-a Hini, zapravo isto kao i Indexu.