Djeca u vrtiću u Južnoafričkoj Republici razdvojena po rasi, roditelji bijesni

Foto: Twitter/News24

UČITELJICA u Južnoafričkoj Republici suspendirana je "bez odgode" nakon skandala koji je izazvala fotografija bijelih i crnih učenika koji sjede za odvojenim stolovima u jednom vrtiću u Johannesburgu.

Djecu je u srijedu ujutro u vrtiću u sklopu osnovne škole Laerskool Schwizer-Reneke na sjeverozapadu države fotografirala sama učiteljica.

Bijele učenici, koji su u ovom vrtiću u većini, fotografirani su za velikim stolom, a crni učenici za odvojenim malim stolom u kutu učionice. Fotografija je poslana roditeljima na WhatsApp grupu kako bi bili u toku s tim kako djeci ide prvi dan nastave.

Fotografija, naravno, povlači neugodne asocijacije na mračno razdoblje aparthejda u Južnoafričkoj Republici, koje je završilo 1994. 

"Ovo je trebao biti uzbudljiv dan za mene, ali nije. Bijesna sam", rekla je za britanski The Times majka jednog od crnih učenika. 

Učiteljica suspendirana do kraja istrage

Ministar obrazovanja Sello Lehare u provinciji North West izjavio je kako "oštro osuđuje" ovaj incident te da je učiteljica suspendirana "do završetka istrage".

Otkrio je i objašnjenje škole za razdvajanje učenika koji su u dobi od četiri do pet godina. "Učenici su razdvojeni na temelju toga tko razumije engleski, a tko afrikaans", rekao je.

"Suspendirali smo (učiteljicu) jer želimo da istraga bude poštena i slobodna", obrazložio je ministar.

Školska uprava također je komentirala slučaj, tvrdeći da je sporna fotografija uhvatila samo jedan trenutak na nastavi te da nije pravi odraz politike vrtića.

"Osnovna škola Schweizer-Reneke ponosna je na svoj integrirani karakter. Etos škole izgrađen je na uključivosti kao odrazu šireg južnoafričkog društva. Uprava ne odobrava nikakvu distinkciju na temelju rase", rekao je školski ravnatelj Jozeph du Plessis.

Škola pomiješala djecu kad su se roditelji požalili?

U burnoj raspravi koja se oko ovog skandala razvila na društvenim mrežama neki su u međuvremenu objavili i druge fotografije na kojima djeca sjede i igraju se zajedno, kao dokaz da ipak nisu segregirana po rasi i da je fotografija tendenciozno iskorištena.

Međutim, majka crnog djeteta rekla je za The Times da je ravnatelj rekao roditeljima, nakon što su se neki od njih požalili na razdvajanje crne i bijele djece, da će "srediti stvari" i da su nekoliko sati nakon toga dobili nove fotografije na kojima je dvoje crne djece premješteno za stol s bijelom djecom.

Profesor Jonathan Jansen, stručnjak za obrazovnu politiku i jedan od najistaknutijih crnih akademika u Južnoafričkoj Republici, izrazio je svoje gađenje ovim incidentom. "Ako ne možete prihvatiti djecu kao djecu, maknite se iz učionice", poručio je osoblju škole.

U četvrtak su se ispred škole okupili prosvjednici, od kojih su mnogi pristaše oporbene stranke EFF, javljaju lokalni mediji. Neki su bijeli roditelji zbog straha od nereda povukli svoju djecu iz škole, a prema izjavama očevidaca neki roditelji su došli naoružani u školu. 

Schweizer-Reneke je konzervativni ruralni grad s populacijom od oko 50 tisuća ljudi, okružen farmerskom zajednicom koju sačinjavaju uglavnom bijeli Afrikaneri, piše BBC. Bijelci inače sačinjavaju oko 9 % populacije u ovoj zemlji s 56 milijuna stanovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.