Curice i dječake iz Hrvatske i Srbije tjerali na prostituciju, krađu i prosjačenje

Ilustracija: EPA

Slavenski robovlasnički klan. Tako talijanski Corriere dela sera piše o 56-godišnjoj hrvatskoj državljanki Dragici Vrbanović i 61-godišnjem srpskom državljaninu Pavlu Đurđeviću, za kojeg navode da ima više imena kojima se služi kako bi izbjegao policijske istrage.

Žrtve - siromašna djeca iz Hrvatske i Srbije

Corriere dalje piše kako je teško i čitati za što su optuženi. Osim za trgovinu ljudima, spominju se optužbe za krađu, drogu i prostituciju, a njihove žrtve su curice i dječaci iz jako siromašnih obitelji s područja Hrvatske i Srbije.

"Djevojčice su kupljene lažnim obećanjima o vjenčanju, a potom pretvorene u tvornice novca. Od seoskih mjesta koje zapljuskuje Sava na kojima su regrutni punktovi do stanova, narkosredišta, vagona metroa... Ljudska bića, uvijek samo maloljetna. Curice i dječaci. Curice su prisiljene prositi bez obzira na vremenske uvjete, a dječaci krasti. Jedan od njih znao je sve, obijati brave, izbjegavati alarmne sustave, otimati novac, dragulje, mobitele bez da bude uhvaćen. Svim žrtvama cijelo vrijeme se prijetilo, udaralo ih se, zabranjivani su im pozivi obiteljima i tko zna što se sve još događalo kako bi ih zastrašili", piše Corriere.

Bijeg je bio nemoguć. Skoro nemoguć, dodaju. Naime, upravo je već spomenuti dječak uspio pobjeći kod svoje tete u Milano i zatražiti pomoć.

Istražitelji su uspjeli razotkriti ovaj robovlasnički klan nakon duge istrage i kad su uspjeli steći povjerenje žrtava čiji su iskazi pridonijeli podizanju optužnice pred sudom u Torinu. Tijekom istrage otkrilo se kako je u cijelom tom slučaju bilo i prostitucije i trgovine drogom.

Corriere na kraju piše da je Srbija izdala više naloga za uhićenje te da su tamo kazne za trgovinu ljudima dosta velike.