RAT U UKRAJINI

Djevojci (16) ruski vojnici ubili roditelje, njoj se od tada izgubio svaki trag

Tjedan dana nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu, obitelj 15-godišnje Arine Jatsiuk odlučila je automobilom pobjeći iz svog doma u okolici Kijeva. Nakon petnaestak kilometara susreli su grupu ruskih trupa.

Vojnici su počeli pucati, a zatim su sa stražnjeg sjedala izvukli Arinu i njenu 9-godišnju sestru Valeriju. Arina je ranjena i strpana u jedan auto, a Valeria u drugi. Valeria je odvedena u obližnje selo, gdje su je mještani pronašli kako stoji uz cestu. Roditelji djevojčica Denis i Ana pronađeni su ubijeni u svom automobilu.

Tog 3. ožujka 2022. posljednji je put netko vidio Arinu. Ona je jedna od 345 ukrajinske djece koja su nestala otkako je Rusija pokrenula svoj sveobuhvatni rat protiv Ukrajine prošle veljače, prema službenoj ukrajinskoj statistici.

Ukrajinska vlada kaže da su mnoga nestala djeca prisilno odvedena u Rusiju. Ruska vlada ne poriče da odvode ukrajinsku djecu - dapače, kaže da ih "spašava".

Nije na službenim popisima mrtvih

Arinina teta, Oksana Jatsiuk, rekla je za CNN da obitelj traži djevojčicu smeđih očiju i s aparatićem na zubima otkako je nestala. Arina dobro crta i voli šminkanje i putovanja, kaže njezina teta.

"Imala je velike snove, no "ruski osloboditelji" sve su odlučili umjesto nje. Kad je pronađemo, nastavit ćemo s njezinim planovima", rekla je teta.

Obitelj vjeruje da je djevojka, koja sada ima 16 godina, još uvijek živa i da je "zarobljena" u Rusiji.

"Poslala sam službena pisma svim medicinskim ustanovama, ministarstvu zdravlja u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini. Odgovorili su mi da nigdje nije registrirana", rekla je Oksana u telefonskom razgovoru za CNN. Ona se trenutno nalazi u Poljskoj. Vjeruje da djevojčica nije nigdje registrirana jer sa sobom nije imala nikakve dokumente.

"Nije ni na službenim popisima mrtvih", rekla je.

Svjedokinja ratnog zločina

Ruski volonter koji pomaže u potrazi rekao je kako vjeruje da je Arina odvedena u medicinsku ustanovu u Rusiji i od tada je ostala u zemlji. Rekao je da nema novih tragova o slučaju od jeseni.

Voditeljica projekta Magnolia, ukrajinske udruge koja se bavi nestalom djecom, Marina Lipovetska kaže da je djevojčica svjedok ratnog zločina.

"Ako njezina mlađa sestra i nije razumjela da su im roditelji ubijeni, pretpostavljam da je Arina to shvatila. I ona sama je bila ranjena te je također žrtva ratnog zločina", kazala je Lipovetska.

Djecu odvode u Rusiju na posvajanje

UN istražuje navodno slanje ukrajinske djece u Rusiju gdje ih se daje na posvajanje ruskim obiteljima.

Tijekom protekle godine, brojni su se ruski dužnosnici javno hvalili kako su u zemlju doveli ukrajinsku djecu. Prema njihovim izjavama, tisuće djece s okupiranih područja deportirane su u udaljene krajeve Rusije gdje su mnoge od njih brzo posvojile lokalne obitelji i dodijeljeno im je rusko državljanstvo.

Mala grupa djece koja je, kako su to opisali tamošnji dužnosnici, spašena iz Donbasa prikazana je pred tisućama ljudi tijekom velikog skupa u Moskvi prošli mjesec. Djecu su potaknuli da zagrle muškarca u uniformi kojem se jedna djevojčica obratila kao "ujaku Juriju" koji ju je "spasio" iz Mariupolja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.