Djevojčica u Egiptu umrla zbog genitalnog sakaćenja, roditelji i doktor uhićeni

Ilustracija: EPA

POLICIJA u Egiptu uhitila je roditelje i tetu 14-godišnje djevojčice koja je umrla tijekom izvođenja zahvata genitalnog sakaćenja, javlja BBC. Uz njih, policija je zadržala i doktora koji je izveo zahvat u regiji Asyuth.

Ujak obavijestio policiju o tome što se dogodilo

Policija je uhitila rodbinu i doktora nakon što je ujak žrtve Nade Abdul Maksoud obavijestio policiju o tome što se dogodilo. Djevojčica je umrla od komplikacija koje su nastale nakon izvođenja zahvata u jednoj privatnoj klinici u Asyutu.

Organizacije za prava žena zatražile strogo kažnjavanje odgovornih

Nakon njene smrti organizacije za ženska prava zatražile su oštru reakciju. Nacionalno vijeće za djecu i majčinstvo te Nacionalno vijeće za žene zatražili su od vlasti da kazne odgovorne.

Inače, genitalno sakaćenje žena u Egiptu je zabranjeno od 2008. godine, a od 2016. godine nakon smrti jedne tinejdžerke kazne su postrožene.

U Egiptu je 87 posto žena bilo podvrgnuto genitalnom sakaćenju

No ta zemlja još uvijek ima vrlo visoku stopu izvođenja ove nehumane prakse. Prema podacima UNICEF-a, nad 87 posto žena u dobi od 15 do 49 godina u Egiptu je izvršen ovaj zahvat. 

Genitalno sakaćenje provode neki muslimani i kršćani u Africi i Bliskom istoku

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, genitalno sakaćenje žena obuhvaća sve postupke djelomičnog ili potpunog uklanjanja vanjskih ženskih spolnih organa ili druge ozljede ženskih spolnih organa iz medicinski neutemeljenih razloga. Više od 200 milijuna žena u svijetu pati od posljedica ovog zahvata. 

Provodi se zbog kulturnih, religijskih i društvenih razloga nad djevojčicama od ranog djetinjstva do dobi od 15 godina. Rasprostranjeno je među muslimanima i kršćanima u brojnim afričkim zemljama te dijelu Bliskog istoka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.