Djevojčica u Gazi ostala zarobljena u autu. "Dođite me spasiti, svi su mrtvi"

Foto: Obiteljska arhiva

Majka šestogodišnje djevojčice, koja se vodi kao nestala već tjedan dana nakon što je ostala zarobljena ispod automobila na koji je izraelska vojska otvorila vatru u centralnoj Gazi, već danima stoji ispred bolnice u nadi da će njena kćer stići "svakog trenutka", piše BBC.

Vjeruje se da je djevojčica Hind Rajab jedina preživjela od sedam putnika koji su bili u automobilu u gradu Gazi, a koji je bio dio konvoja na koji je otvorena vatra.

No, njezina sudbina još uvijek nije poznata, kao ni sudbina dvojice djelatnika palestinskog Crvenog polumjeseca koji su išli spasiti djevojčicu, a s kojima je izgubljen svaki kontakt.

"Molila nas je da dođemo po nju"

"Hind nas je stalno molila da dođemo po nju, da pošaljemo nekoga po nju. Rekla je da pada mrak", rekla je djelatnica Crvenog polumjeseca koja je posljednja bila u kontaktu s Hind, Rana al-Faqeh.

Rana je i dalje vrlo potresena ovim događajem, a rekla je da se njezin hitni spasilački tim "osjećao paralizirano".

"Rekla sam joj ako padne noć i još uvijek ne možemo poslati tim, da pokuša zatvoriti oči i pretvara se da se igramo skrivača. Da zatvori oči i počne brojati", rekla je i dodala da je čula pucnjeve u pozadini tijekom poziva.

Iako je Crveni polumjesec zaključio da je dovoljno sigurno poslati hitnu pomoć četiri sata nakon što je poziv započeo, ubrzo su izgubili kontakt s njom, a više nisu imali kontakt niti sa spasiocima.

Prvi koji je razgovarao s Crvenim polumjesecom bio je Hindin 15-godišnji rođak Layan Hamadeh, zarobljen u istom vozilu blizu benzinske postaje u gradu Gazi dok su se približavali izraelski tenkovi i trupe.

"Pucaju na nas"

"Pucaju na nas. Tenk je pokraj mene", čuje se Hamadeh kako govori na drugoj audiosnimci koju je objavio Crveni polumjesec, a potom se čuju krikovi uz zvukove rafalne paljbe.

Hamadeh i još pet članova obitelji ubijeni su u tom napadu, navodi Crveni polumjesec.

Jedina preživjela, Hinda, ostala je na liniji razgovarajući s Ranom i psihologinjom tri sata, koji su je pokušavali umiriti dok su se pripremali poslati hitnu pomoć.

"Govorila je da su svi oko nje mrtvi ili da spavaju, bila je iznimno uplašena, molila me je da ne prekidam liniju", priča Rana potreseno, no linija je nakon nekoliko sati nepovratno izgubljena.

Majka djevojčice već danima čeka ispred bolnice u Gazi, nadajući se da će hitna pomoć dovesti njezino dijete, no svakim danom te su nade sve manje.

Izraelska vojska rekla je da nije upoznata s navedenim incidentom.