Djevojčica u SAD-u oboljela od gripe i oslijepjela. Nije bila cijepljena

ČETVEROGODIŠNJAKINJA iz Iowe u SAD-u ostala je slijepa nakon što je oboljela od gripe, protiv koje nije bila cijepljena.

Njezini roditelji su za NBC izjavili kako su im liječnici rekli kako ne znaju hoće li njihova kći opet progledati. Majka malene Jade DeLucije je kćer u bolnicu odvela na Badnjak, kada je bila dobila visoku vrućicu. 

Imala je napadaj

Jade su roditelji najprije odveli u medicinski centar Covenant. Njena majka te noći je radila drugu smjenu pa ju je na spavanje stavio otac, a kada je majka ujutro došla kući, vidjela je da se Jade ne budi. 

Ležala je u krevetu i nije reagirala, a tijelo joj je bilo vrelo.

Tada su otišli u Covenant, u kojemu se Jade počela nekontrolirano tresti. Imala je napadaj. "Pogledala sam je, oči su joj bile izvrnute", rekla je njezina majka Amanda Phillips.

Tada je prebačena u Sveučilišnu bolnicu u Iowi. Prevezena je helikopterom jer bi prijevoz kolima hitne pomoći bio prespor. Njezina majka je za CNN rekla kako nije bila sigurna hoće li je ponovno vidjeti.

Nisu znali hoće li se probuditi 

Na Božić su roditeljima liječnici rekli kako je gripa utjecala na mozak njihove kćeri. Naime, Jade je dobila encefalopatiju, za koju je poznato da je jedna od komplikacija koje nastaju uslijed gripe. Zapravo se radi o upali mozga uslijed infekcije.

Pokazali su im i snimke magnetne rezonance. 

"Rekli su nam da ima teška oštećenja mozga. Rekli su da se možda nikada više neće probuditi i da možda više nikada neće biti ista", prisjeća se njezina majka. 

Jade se nije budila nekoliko dana. Imala je tip encefalopatije koji uzrokuje infekcija. Taj tip encefalopatije je toliko rijedak da postoji tek nekoliko studija koje se bave njenim utjecajem na djecu. 

Jade se probudila 1. siječnja i rekla: "Bok, mama."

Ostala je bez vida

No, kako javlja CNN, tada su liječnici i roditelji primijetili nešto čudno. Naime, kada je majka pred nju stavila njenog omiljenog medvjedića, ona ga nije vidjela.

Gledala je kroz njega. 

Nakon pregleda oftalmologa, bilo je jasno da je dio mozga koji kontrolira vid oštećen.

Liječnici će tek za šest mjeseci znati je li Jade vid izgubila trajno ili ne. Možda će imati i poteškoće u razvoju i pri učenju. Kući je puštena 9. siječnja.

Majka kaže da kćer nije cijepila protiv gripe

Majka malene Jade je za NBC rekla kako je kćer protiv gripe cijepila prošlog ožujka te kako se nadala da će to cjepivo biti djelotvorno i u ovoj sezoni.

Kako pak javlja NBC, gripa koja je ove godine pogodila SAD djecu pogađa jako. U toj zemlji su se raširila dva soja gripe, a ove godine je zabilježeno duplo više smrti od gripe na pedijatrijskim odjelima nego lani.

Američki centar za kontrolu bolesti javlja kako je prema njihovim procjenama od gripe ove sezone oboljelo najmanje 9,7 milijuna ljudi. 87.000 njih je hospitalizirano, a umrlo ih je 4800. 

Majka malene Jade se nada da će njihova priča natjerati roditelje da gripu shvate ozbiljno.

"Napravite ono što je najbolje za vaše dijete. Vi znate što je za njega najbolje", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.