Djevojčicu (11) na Kosovu u dva mjeseca silovalo 11 muškaraca. Padaju ostavke

Screenshot: YouTube

VIŠE stotina ljudi danas se ponovo okupilo ispred zgrade kosovske vlade u znak prosvjeda zbog slučaja silovanja 11-godišnje djevojčice u Prištini. 

S transparentima u rukama, prosvjednici su tražili ostavke sudaca i tužitelja umiješanih u ovaj slučaj. Organizatori prosvjeda imaju i zahtjeve: legalizaciju upotrebe i distribucije paprenog spreja za samoobranu, razrješenje policijskih službenika nadležnih za slučaj silovanja maloljetnice, formiranje specijalizirane jedinice policije za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvođenje predmeta seksualnog odgoja u škole, prenosi prištinski portal Kallxo. 

Jedan od aktivista na prosvjedu rekao je da tužiteljstvo nije poduzelo nikakve korake kako bi se u slučaju maloljetne djevojčice osigurao odgovarajući tretman. "Hitno zahtijevamo smjenu glavnog tužitelja Kujtima Munišija", poručio je.

Kako prenosi Kallxo, i u glavnim gradovima Albanije i Sjeverne Makedonije, Tirani i Skoplju, održani su prosvjedi.

U dva mjeseca je silovalo 11 muškaraca

Kallxo je objavio i da, kada je u pitanju 11-godišnjakinja, postoje dva odvojena slučaja koja će se posebno istraživati.

Jedan je slučaj od 27. kolovoza, kada je pet osoba, od kojih su tri maloljetne, uhićeno i poslano u pritvor zbog silovanja djevojčice, kako se sumnja, punih sedam sati na različitim lokacijama u Prištini. Drugi slučaj se navodno dogodio 21. lipnja i zbog tog je slučaja uhićeno šest osoba.

Dvojica uhapšenih osumnjičeni su za silovanje i trgovinu maloljetnicama, dok su ostali osumnjičeni za silovanje i seksualne usluge.

Djevojčica se 21. lipnja ove godine, kako navodi Kallxo, sastala sa šestoro punoljetnih osumnjičenih, koji su je namamili i silovali u četiri različita motela. Jedanaestogodišnjakinja se trenutno nalazi u prihvatilištu i na liječenju.

Direktor policije Samedin Mehmeti i bivši direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloljetnicima Ali Gashi podnijeli su ostavke zbog "moralne odgovornosti". Potonji je dao ostavku nakon što je u vijestima objavljeno da je jedan od osumnjičenih za silovanje imao druge slučajeve u pravosudnom sustavu i da je čak bio u zatvoru.

Djevojčica silovana više od godinu dana

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla objavio je danas da prve informacije pokazuju da je 11-godišnja djevojčica bila zlostavljana više od godinu dana.

"Prve indicije ili informacije su da je ova maloljetnica silovana više od godinu dana. Zahtjev sam uputio izravno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u ovaj slučaj mogli biti pozvani kao svjedoci i kako bi institucije Kosova i javnost bili na pravi način informirani o tome što se dogodilo i što su institucije poduzele. Ali i da se što prije izađe s rezultatom ovog izuzetno teškog slučaja", rekao je. 

Dodao je i kako institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uvjerenje da će svi propusti biti identificirani, a odgovorni kažnjeni.

"U slučaj su uključeni tužiteljstvo, centri za socijalni rad, policija i Kosovska agencija za forenziku. Sve dosadašnje informacije nam govore o uzastopnim propustima nadležnih institucija da prvo zaštite ovu maloljetnicu, a zatim da utvrde što se dogodilo, ali i da identificiraju počinitelje koji, nažalost, još nisu svi uhićeni", dodao je Sveçla.

Pročitajte više