Djevojka mu je poginula u Dicmu: "Tu sam izgubio i djeda, najboljeg prijatelja..."

Screenshot: HRT

Ovoga ljeta na državnoj cesti D1 u Dicmu u dvije prometne nesreće poginule su tri mlade djevojke pa se tu prometnicu počelo nazivati i cestom smrti. I iz općine Dicmo, a i iz Grada Sinja pozivaju Hrvatske ceste da se što prije krene u realizaciju dugo čekane obilaznice, a pozivaju i prometnu policiju da u mnogo većoj mjeri kontrolira tu prometnicu.

"Tu sam izgubio djevojku, njenu sestru, djecu, najboljeg prijatelja..."

Od te tragične noći 9. lipnja Bruno Bilandžić svakoga je dana na ovome mjestu gdje su poginule njegova djevojka i njezina sestra.

"Nažalost, tome svemu sam svjedočio, vozilo koje je ubilo moju djevojku i njezinu sestru vozilo je najmanje duplo od ograničenja, kontrole prometa ovdje nema, svaku večer sam ovdje, ostavim auto na pozicijama i nitko ne pređe 40, 88. večer za redom policije na D1 nema", rekao je Bilandžić, prenosi HRT.

Želi više policijskih patrola, više kamera, bolje održavanje ove prometnice koju s pravom zove cestom smrti.

"U 500 metara sam izgubio najboljeg prijatelja, 300 metara poviše curu i njenu sestru, ovdje dolje ispod poginuo mi je djed prije 15 godina", istaknuo je.

Načelnik Dicma: Najbolje rješenje je rekonstrukcija navedene ceste

Pedesetak metara niže prošlog je tjedna poginula mlada djevojka nakon što je alkoholizirani vozač prešao u suprotni prometni trak.

I načelnik općine zahtijeva veću kontrolu i više kamera na cesti. Za dugo čekani projekt obilaznice trebat će najmanje pet godina.

"Tih pet godina nama je previše i ja sam tražio žurno reagiranje za rekonstrukciju za koju postoje idejni projekti, znači za sada najbrže rješenje je rekonstrukcija navedene ceste", rekao je Petar Maretić, načelnik općine Dicmo.

Svi stanovnici Cetinske krajine koriste se ovom prometnicom.

"Nama treba cesta života, cesta sigurnosti, cesta razvoja, a to je brza cesta Kukuzovac - Križice, to je jedino rješenje", poručio je Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Policija šalje apel

Policija upozorava na nužnost poštovanja prometnih pravila. Ni najbolja cesta na svijetu neće spriječiti nesreće ako se vozi prebrzo ili u pijanom stanju.

"U prvih 8 mjeseci ove godine zabilježili smo negdje oko 3000 alkoholiziranih vozača, PP Sinj koja pokriva i Dicmo zabilježila je preko 570 alkoholiziranih vozača", rekao je Siniša Mihanović, voditelj Službe prometne policije, PU splitsko-dalmatinske.

Ako institucije budu i dalje trome, u Dicmu su spremni i za veliki prosvjed. Idućeg tjedna dogovoren je sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta i Prometne policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.