Dogovor sa sindikatima je blizu? "Neto plaća zagrebačkog policajca bit će 1080 eura"

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar policije Davor Božinović izjavili su danas, nakon sastanka sa sindikatima državnih i javnih službi, kako će plaće svima rasti te će novom uredbom i određivanjem koeficijenata sindikati biti zadovoljni.

"Kada su u pitanju ocjenjivanje, koeficijenti i nagrađivanje, mislim da nema vlade koja o ovome nije govorila, ali je ovo prva vlada koja je i napravila. Napravila je to u partnerskom odnosu sa sindikatima i socijalnim parterima", rekao je Davor Božinović, komentirajući sastanak sa sindikatima o koeficijentima zaposlenika u državnim i javnim službama.

Malenica: Postoje razlozi zašto nekome raste koeficijent

"Nisu ovdje nikakve dvije strane, nego nam je interesi isti, a to je da državni službenici dobiju veće plaće, da njihov rad bude adekvatno vrednovan i da podignemo atraktivnost državne službe", dodao je. Božinović je istaknuo kako vlada i sindikati ulažu maksimalan napor da se podigne radni status državnih i javnih službenika, što materijalni, što profesionalni.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako smatra da će sindikati, kada vide novu uredbu i nove koeficijente, biti zadovoljni. Podsjetio je da će plaće rasti u punom iznosu za milijardu i pol eura u odnosu na prošlu godinu.

"Postoje i razlozi zašto nekome raste koeficijent dok nekom drugome ne raste. Iza toga postoji proces konsolidacije i metodologija koja je utvrđena i koju smo koristili za spomenutu konsolidaciju i nove koeficijente. U tom čitavom procesu su sudjelovali sindikati i resorni ministri, tako da vjerujem da će nakon sastanaka svi biti zadovoljni", izjavio je ministar pravosuđa Malenica.

Jagić: Mislim da ćemo se dogovoriti

Istaknuo je kako svima raste plaća, što je najvažniji efekt ove reforme,  i "to za cijeli iznos od milijardu i pol eura od prošle godine". Čelnici sindikata u državnim službama Dubravko Jagić (Sindikat policije) i Zdravko Lončar (Nezavisni sindikat MUP-a) ocijenili su kako su zadovoljni postignutim u suradnji s vladom.

"Policijski službenici rastu na 1.6 koeficijent, to je 1500 eura bruto, a neto za Zagreb je 1080 eura. Pravosudni policajci su također napredovali. Ovaj sustav je honorirao one na dnu 'hranidbenog lanca' i brinulo se najviše o njima jer nisu i ne mogu živjeti od svog rada", rekao je Lončar. 

"U srijedu ćemo napismeno dobiti podatke i predočiti ih svojim tijelima i mislim da ćemo se dogovoriti i da ne bi trebalo biti nekakvih problema", zaključio je Jagić. Sastanak sa sindikatima je održan u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Piletić: Cilj je jednaka plaća za jednak rad

Ministar rada Marin Piletić izjavio je nakon predstavljanja prijedloga uredbe o koeficijentima za obračun plaća zaposlenih u državnim i javnim službama kako je njezin učinak 880 milijuna eura, a nezadovoljstvo prijedlogom izrazili su sindikati javnih službi. 

Piletić je ponovio da reforma sustava plaća ima za ciljeve jednaku plaću za jednak rad te da će na taj način plaće za ožujak rasti za oko 13.5 posto. Fiskalni učinak novih koeficijenata iznosi 880 milijuna eura, istaknuo je Piletić, napominjući kako to, zajedno sa svim prethodnim povećanjima i dodacima na plaće, kumulativno iznosi ukupno 1.5 milijardi eura.

"Predstavili smo danas i popis radnih mjesta koja su s 960 konsolidirana na 400. Sindikati ih mogu razmotriti do srijede, kada će dobiti cjelokupnu uredbu. Uz veće plaće šaljemo jasnu poruku za 244.000 državnih i javnih službenika da je primjerenija plaća kontinuitet vladine politike", kazao je Piletić. 

Kroflin: Štrajk je uvijek opcija

Najavio je nastavak socijalnog dijaloga i kroz novoosnovano Vijeće za praćenje sustava plaća. Piletić je rekao i kako je teško očekivati da svi budu zadovoljni, no i dodao da, dok god ima prostora za dogovor, nema potrebe za bombastičnim najavama štrajkova i prosvjeda.

U ime zaposlenih u javnim službama Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izrazio je nezadovoljstvo prijedlogom uredbe. Vlada je, kazao je, obećala da će im u srijedu dostaviti cjeloviti prijedlog, a danas bi trebali dobiti popis radnih mjesta.

Izrazio je nadu da su u kratkom roku još mogući pomaci u pozitivnom smislu te najavio da će nakon konzultacija s članstvom vidjeti kako dalje. "Štrajk je uvijek opcija i sve su opcije otvorene", rekao je Kroflin.

"Prema vladinom prijedlogu, rast plaća bi bio na razini prosječno od 13.5 posto. Mi smo tražili povećanje od 20-ak posto, a dobili smo 11 posto. Problem je nesrazmjer, osobito u 'finom podešavanju'", istaknuo je Kroflin, ocijenivši kako sindikati nisu bili dovoljno konzultirani u cijelom tom postupku.