Dok Sanader čeka suđenje, njegova žena po sajmovima predstavlja svoju knjigu o ženama u Crkvi

Foto: FaH

KNJIGA Mirjane Sanader "Ranokršćanska arheologija: Od početaka do konstantinskog obrata", koja obuhvaća razdoblje od početaka kršćanstva do ranoga 4. stoljeća, odnosno do objave Konstantinova i Licinijeva Milanskoga edikta 313. godine, predstavljena je u srijedu na 39. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber u Zagrebu.

Profesorica na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Marina Milićević Bradač naglasila je kako je knjiga sažet udžbenik koji će upotpuniti udžbeničku prazninu za područje ranokršćanske arheologije. To je posebno važno zbog, kako je rekla, silnih ranokršćanskih arheoloških otkrića u svijetu, ali i u Hrvatskoj.

"U tom su razdoblju kršćani manje-više djelovali ilegalno", napomenula je Milićević Bradač dodavši kako je u knjizi obrađen način prakticiranja kršćanstva u njegovim prazajednicama te njegovo širenje iz Judeje po Rimskom Carstvu i izvan njega.

Recenzentica Branka Migotti je istaknula kako je u knjizi nakon kratkoga pregleda povijesti Judeje i uvjeta u kojima je živio Isus Krist autorica predstavila ranokršćansku arheologiju i velikane koji su obilježili tu znanstvenu disciplinu. Obrađene su i, kako je rekla, najvažnije teme početaka kršćanskoga učenja, kojima se suvremena znanost  još intenzivno bavi, jer se novi nalazi, poglavito rukopisi i dalje pronalaze.

Knjiga obrađuje ulogu žena u Crkvi

Posvetila je pozornost i pitanjima koja tek u novije vrijeme dolaze u prvi plan u svjetskoj literaturi, napomenula je Migotti dodavši kako je obradila ulogu žena u ranoj Crkvi, robovlasništvo i kult mučenika.


Navela je i kako je središnji dio knjige posvećen kršćanskoj arheologiji predkonstantinovskoga doba te obuhvaća sve ono što bi studenti arheologije, povijesti, teologije, sociologije religije i ostalih društvenih znanosti trebali znati o materijalnim dokazima o početcima kršćanstva.

Posebno su obrađeni simboli, arhitektura, slikarstvo, plastika i njezina podvrsta -sarkofazi, napomenula je dodavši kako su svi temeljito obrađeni i uvijek uz usporedbu nalaza iz svijeta s onima iz Hrvatske.

Naglasila je i kako je posebna pozornost posvećena umjetničkim i simboličkim dosezima rimskih katakomba te ranokršćanskih sarkofaga pronađenih u Hrvatskoj.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Školska knjiga

Prof. Sanader podsjetila je kako je knjiga plod dugogodišnjega proučavanja ranokršćanskih arheoloških tema u sklopu priprema za predavanje studentima završnih semestara studija arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Knjiga „Ranokršćanska arheologija. Od početaka do konstantinskog obrata“ (181 str.) podijeljena je na šest poglavlja – domovina kršćanstva, rano kršćanstvo i arheologija, konstituiranje kršćanstva, kršćanska arheologija pretkonstantinovskoga doba, epilog i tehnički aparat.

Mirjana Sanader predstojnica je Arheološkoga zavoda Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Objavila je više knjiga, među kojima i knjigu "Antički gradovi u Hrvatskoj".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.