Domovi za starije dižu cijenu 20 posto? "Bit će teško, penzija ne pokriva smještaj"

Screenshot: HRT

U HRVATSKOJ veći gradovi imaju problem sa smještajem starijih građana u domove. Umirovljenici dugo čekaju na mjesto u domu, a neki domovi su najavili i poskupljenja.

Ekipa HRT-a provjerila je kakvo je stanje s domovima u Zagrebu pa su posjetili najveći zagrebački dom za starije smješten na Trešnjevki. Korisnici doma ispričali su koliko su dugo čekali na mjesto u domu.

Na mjesto u domu u prosjeku se čeka do 15 godina

"Tu smo godinu i pol dana, a koliko smo čekali? Petnaest godina. Dali smo molbu u dom i onda smo se svake godine javljali da smo tu, da smo živi, ali da ne bismo išli u dom, dok nije došlo do situacije da smo trebali ići u dom", rekli su za HRT supružnici Božica i Slavko Trnka.

"U domu sam tri i pol godine, ali sam čekala 11 godina na mjesto", dodala je Štefica Lovrečić.

U prosjeku, na mjesto u domu čeka se i do 15 godina. Mnogi ga ne uspiju ni dočekati. Na listi čekanja za dom u Zagrebu trenutno se nalazi 15.000 osoba. U Hrvatskoj je premalo smještajnih kapaciteta po pitanju domova za umirovljenike. Po europskom prosjeku, pet posto osoba starijih od 65 godina ima osigurano mjesto u domu, dok je u Hrvatskoj tek dva posto.

Cijena smještaja u domovima u Zagrebu mogla bi porasti i do 20 posto

Trenutno je u Zagrebu 11 gradskih domova, 26 obiteljskih te 25 privatnih. Svi domovi su puni.

"Svi koji žele, imaju namjeru otići u dom, sa 65 godina predaju molbe u sve domove tako da ta lista nije prava slika stanja, a kada se dođe do situacije, recimo da netko ima zaista veliku potrebu, a ima par godina već molbu onda se nađe rješenje za smještaj", rekla je za HRT Đurđa Novaković, predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba.

"Ukupan kapacitet svih domova je 6381 korisnik na području grada Zagreba, od čega je 63 posto smješteno u našim gradskim domovima ili točnije 4021 korisnik smješten je u gradske domove", kaže Romana Galić, pročelnica zagrebačkog Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Cijena smještaja u zagrebačkim domovima kreće se od 1750 do 7500 kuna mjesečno. Očekuje se da će cijena smještaja porasti i do 20 posto. 

"Za sada je sve u redu, ali ako poskupi puno bit će malo teže, penzija mi ne pokriva dom, meni pomažu djeca'', istaknula je 82-godišnja Milka Grajner. "Vjerujem da će vlada kao svaka druga normalna vlada zaštititi taj socijalni dio", rekao je 80-godišnji Mladen Belicza.

Zadnji put su cijene domova u Zagrebu rasle 2018. godine, a uskoro se treba doznati što će s cijenom biti u ovoj godini.

"Realna lista čekanja u domovima je ona s nepokretnim ljudima"

Pavo Ćorluka iz Hrvatske udruge poslodavaca kaže da liste čekanja u domovima za starije ne smatra ozbiljnima. Ono što njega zanima jest koliko je u domovima smješteno korisnika koji trebaju četvrti stupanj usluge, što se odnosi na nepokretne ljude kojima je potrebna cjelodnevna briga. Ćorluka smatra da bi to bila realna lista čekanja. 

Hrvatska udruga poslodavaca zalaže se za kategorizaciju sustava tako da se osobama koje su zaista u potrebi omogući brži smještaj, kaže Ćorluka. Ne smatra da je realna cijena od 1750 kuna za smještaj u domu, dok misli da bi 7000 kuna bila približno prava cijena smještaja.

"Financiranje javnih domova nije dobro riješeno. Financiraju ih svi porezni obveznici, a s druge strane daje se jeftini smještaj ljudima koji ih mogu sami platiti. Problem nedostatka radne snage još uvijek se nije shvatio ozbiljno. Prvenstveno mislim na medicinski kadar koji je vrlo deficitaran u 'socijali'. Ona je zadnja djelatnost u kojoj ljudi žele raditi u svojoj državi'', rekao je i dodao da se moramo okrenuti uvozu radne snage.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.