DORH: Nismo prihvatili odluku suda o puštanju Albanke iz zatvora, žalili smo se

Foto: Dubrovački dnevnik/Instagram

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku objavilo je priopćenje u kojem su izrazili svoje neslaganje s odlukom Općinskog suda u Dubrovniku. Sud je Albanku Kevisu Ymeri (29), koja je u travnju na području Ratca skrivila prometnu nesreću u kojoj su poginuli 21-godišnji Stjepan Đerek i 19-godišnja Katarina Đerek, pustio iz istražnog zatvora da se brani sa slobode, ako bude uplaćena jamčevina od 70.000 eura.

DORH se žalio na odluku

U nastavku prenosimo priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku.

"Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 9. srpnja 2024. podiglo pred Općinskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv okrivljene državljanke Republike Albanije (1995.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa, odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 6. u svezi st. 2. i 1. Kaznenog zakona.

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku predložilo je u optužnici da se protiv okrivljenice produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, odnosno na temelju čl. 123. st. 1. t. 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku. 

Općinski sud u Dubrovniku je, povodom sjednice optužnog vijeća Općinskog suda u Dubrovniku održane 10. srpnja 2024., radi odlučivanja o istražnom zatvoru, rješenjem produljio istražni zatvor protiv okrivljenice zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku) te je okrivljenici odredio jamstvo u iznosu od 70.000,00 eura i naložio mjere opreza iz čl. 98. st. 2. t. 1., 3. i 7. Zakona o kaznenom postupku.

Optužno vijeće nije prihvatilo prijedlog da se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) pa je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku 12. srpnja 2024., podnijelo žalbu na to rješenje, a o žalbi još nije odlučeno", stoji u priopćenju.

Sud: Mogla bi napustiti teritorij RH

"Optužno vijeće smatra kako i dalje egzistira osnova za istražni zatvor, radi koje je istražni zatvor okrivljenici i određen i produljen. Naime, okrivljenica je državljanka Republike Albanije, nije ni rodbinski ni poslovno vezana uz RH pa bude li se nalazila na slobodi mogla bi napustiti teritorij RH i ostati nesmetano živjeti i raditi u državi čija je državljanka jer Republika Albanija nije članica EU i nije u obvezi izručivati svoje državljane.

Ipak, s obzirom na činjenicu da se okrivljenica nalazi u istražnom zatvoru od 12. travnja 2024., dakle gotovo tri mjeseca, optužno vijeće smatra kako se ista svrha radi koje je istražni zatvor produljen može ostvariti i blažim mjerama, i to određivanjem jamstva u iznosu od 70.000 eura u gotovom novcu koje, ako bude uplaćeno, može zamijeniti istražni zatvor uz izricanje mjera opreza", stoji u odluci suda.

Na to je svoje ogorčenje izrazila i obitelj poginulih, koja ne može vjerovati da bi uz plaćenu jamčevinu Ymeri mogla biti puštena na slobodu, napustiti Hrvatsku i postati nedostupnom hrvatskom pravosuđu.

Nepropisno pretjecala

Nesreća se dogodila 9. travnja oko 20:40 u mjestu Ratac i u njoj su sudjelovala tri vozila. Do nesreće je došlo kada je Ymeri vozilom slovačkih registarskih oznaka započela nepropisno pretjecati vozilo ispred sebe, zbog čega je došlo do frontalnog sudara s osobnim vozilom makarskih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 21-godišnji Stjepan.

Uslijed sudara na mjestu događaja smrtno su nastradali Stjepan i Katarina, dok je Ymeri zadobila lakše tjelesne ozljede, priopćila je tada PU dubrovačko-neretvanska. Ona je 11. travnja puštena iz bolnice i uhićena, a 12. travnja je premještena u istražni zatvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.