DORH štiti radnike: Direktori Autoprijevoza Sinj i Prometa Makarska optuženi zbog otkaza sindikalcu

DORH brani radnička prava. Općinsko državno odvjetništvo u Sinju podnijelo je optužni prijedlog protiv Joška Jerkana, direktora Autoprijevoza Sinj, te protiv Vice Barbira i Mate Jujnovića, direktora i vlasnika Prometa Makarska, inače strateškog partnera sinjskog prijevoznika.

Na udaru zakona našli su se zbog otkaza sindikalcu Anti Buljanu, koji je nedavno štrajkao i glađu zbog potpisivanja kolektivnog ugovora i zaštite radničkih prava. Direktore terete za kazneno djelo povrede prava na rad i drugih prava rada, a osim direktora, optužene su i tvrtke Promet Makarska i Autoprijevoz Sinj kao pravne osobe.

Pokrenuo istragu za malverzacije

Premda su znali da Buljanu ne mogu dati otkaz bez suglasnosti sindikata, postupili su suprotno odredbama članka 249. Zakona o radu, navodi Državno odvjetništvo.

U ožujku ove godine Barbir i Jujnović pozvali su Jerkana na sastanak u Makarsku te mu predali sastavljeni redoviti otkaz ugovora o radu za povjerenika Sindikata vozača i drugih prometnih radnika, koji obnaša i dužnost predstavnika Radničkog vijeća. Kao razlog za otkaz naveli su "skrivljeno ponašanje radnika". Zamjerili su mu zapravo što je inicirao istragu koja se na splitskom sudu vodi protiv čelnika Autoprijevoza i Prometa Makarska. Od Jerkana su zatražili da otkaz otpremi Buljanu, što je ovaj učinio istog dana.

Buljan je tada prokomentirao kako ga otkazom žele zastrašiti i time spriječiti prosvjede radnika. Policija je protiv Jujnovića i suradnika u međuvremenu podnijela novi paket prijava za razne gospodarske malverzacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.