Dota u NU2: Nedopustivo je da vlada nema stav prema tako važnoj društvenoj i političkoj temi

"Ponašanje vlade bilo je licemjerno. Prije Splita nisu pokazivali puno interesa i zanimanja za naš problem, a nakon što su počeli pozivi iz Bruxellesa maltene su htjeli s nama u povorci mahati zastavicama", prokomentirao je stav vlade prema LGTB temi Franko Dota, iz udruženja Zagreb Pride, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2.

"Sanader je, kao premijer, u vašoj emisiji rekao da prema takvoj važnoj društvenoj i političkoj temi nema stav, kao ni njegova stranka. Ništa se bolje nije postavila ni Jadranka Kosor. To je nedopustivo. Jasno je da imaju nekakav stav, ali onda ga moraju i izreći bez obzira na posljedice", kazao je Dota Stankoviću.

Dota je uz to naglasio kako su ih samo tri institucije bezrezervno podržavale od njihovih početaka - Ured predsjednika, Ured za ravnopravnost spolova i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova - a ostali ovisno o prilikama. Kazao je i kako su općenitu podršku imali i od SDP-a, pogotovo od bivšeg ministra Lučina koji je s njima sudjelovao u povorci, te pogotovo od HNS-a i Vesne Pusić. "No temeljna razlika je u tome da su te stranke iskazale stav", kazao je Dota.

Mi ne paradiramo nego prosvjedujemo

Na Stankovićevo pitanje čemu parada, Dota je odgovorio da oni "ne paradiraju nego prosvjeduju". "Mi prosvjedujemo protiv nasilja i nepravde. Svaki dan heteroseksualci u svim prilikama slobodno iskazuju svoju seksualnost, ljubav i privrženost, a to je ono što i mi hoćemo. Samo tražimo jednakost", kazao je.

Dota je rekao kako se protiv stigmatizacije iskazivanja istospolne ljubavi treba boriti svakog dana, a ne jednom godišnje. Napomenuo je kako su se slične priče u SAD-u i Nizozemskoj vodile prije 20 godina, ali danas su to normalne i prihvaćene stvari: "Ljubav je ljubav, i u tome nema ništa loše. Ne bismo smjeli trpjeti svakodnevno nasilje zbog iskazivanja ljubavi".

Crkva se pokazala u pravom svijetlu

"Crkva se na primjeru Splita "outovala", i pokazala da nije spremna odijeliti vjerske dogme i građanska prava. Pokazalo se da postoje elementi u Crkvi koji nisu spremni uvažiti demokratske i ustavne vrijednosti ove zemlje. Mnogi svećenici nisu htjeli osuditi nasilje, nego su ga opravdavali", komentirao je stav crkvenih krugova prema splitskom gay Prideu Dota.

Dota je Zagreb Pride ocijenio odličnim. Smatra kako su građani iskazali solidarnost, te da je to bio dostojanstven i ponosan skup građana koji su prosvjedovali protiv nepravde, homofobije i bacanja kamenja na svoje sugrađane. Ipak, svjestan je kako je donekle ipak bila riječ o "maršu solidarnosti".

"Zagreb nije pokazao pravo lice Hrvatske, isto kao što to nije učinio ni Split. Oni su zapravo oba lica Hrvatske. U Splitu je bilo mnoštvo ljudi koji su nam danima davali podršku, isto kao što ne treba zaboraviti sve probleme s kojima se Zagreb Pride suočavao prošlih godina", kazao je Dota. Pohvalio je profesionalnost policije koja je u Zagrebu  odlično odradila posao.

I roditelje treba obrazovati

Dota je Stankoviću objasnio da nema nikakve poruge u terminu peder, osim ako ga se koristi sa zlom namjerom. Kaže kako se i sam deklarira tim terminom, uz napomenu kako tradicionalna odrednica homoseksualizam polako izlazi iz mode, te da se zamjenjuje s općeprihvatljivim terminima gay i lezbijka.

"Mnoge obitelji još ne mogu prihvatiti činjenicu da su im djeca homoseksualci. Ima svakakvih negativnih primjera, ali dobro je što je ovih drugih ipak više. Meni je neshvatljivo kako roditelji lakše mogu prihvatiti ad im je dijete narkoman, nego da voli osobu istog spola. Ipak i roditelje treba razumjeti, jer se njihova ljubav prema djeca manifestira i su strahu od reakcije okoline. S njima treba razgovarati i obrazovati ih. Ukoliko se gayevi budu deklarirali u svojim mikrosredinama - obiteljima i među prijateljima - puno će lakše biti "izaći iz ormara" i u javnosti", kaže Dota o važnosti obiteljske podrške.

Školski sustav ignorira postojanje homoseksualnosti

Dota je ispričao kako je njegov ozbiljniji aktivizam u gay udrugama počeo nakon što je 2006. godine pretučen na cesti. Kaže da ga je to dodatno motiviralo da ustraje u svojoj borbi za ravnopravnost, a smatra kako to vrijedi i za ostale članove LGBT populacije.
Kaže kako je današnjim adolescentima suočavanje s vlastitom seksualnosti nešto lakše, radi postojanja interneta ali i udruga koje im pružaju podršku i savjetovanje. "Bitno je da se ne boje i da ne zatomljuju svoje osjećaje. Put je težak, ali na tom putu nisu sami", kaže Dota.

Na Stankovićevo pitanje da li se gay osobe još uvijek traže, Dota je odgovorio da je to danas puno manje slučaj nego u prošlosti. Tvrdi da je gay tematika danas ipak prisutna, pogotovo u medijima koji u principu imaju pozitivan stav prema tome. Problem je, tvrdi, u obrazovnom sustavu koji zanemaruje postojanje istospolne ljubavi  u korist heteroseksualne. "Školski sustav je po tom pitanju katastrofa. Djeca moraju shvatiti da postoje različite skupine u društvu i o tome nešto naučiti", rekao je.

Protiv kvota u javnoj službi

Dota je istaknuo kako pripadnici LGBT populacije ne žele nikakve eventualne kvote o njihovoj zastupljenosti u javnoj službi jer, kako tvrdi, "ne traže privilegije nego jednakost". Ističe kako nije dobro ni da se ljude takve orijentacije konstantno "gura" isključivo prema takvim temama, što im zapravo ograničava razvoj i pristup drugim poljima.

Dota je osim toga iznio i pozitivan stav o eventualnoj regulaciji istospolnih brakova i mogućnosti posvojenja djece. Tvrdi da takvih obitelji već ima i da funkcioniraju sasvim normalno. "Zabluda je da istospolne obitelji "produciraju" djecu istospolnih sklonosti. Seksualna orijentacija se ne može naučiti. Osim toga, sociološka istraživanja su pokazala da djeca iz istospolnih obitelji imaju puno otvorenije poglede na svijet, jer su im roditelji bili suočeni s raznim oblicima diskriminacije", kaže Dota.

Berluskonizam postoji i kod nas

Na kraju je Dota, koji radi kao dopisnik za slovenske i talijanske agencije, prokomentirao politička događanja u Italiji. Tvrdi da su nedavna događanja naznaka da je Berlusconiju odzvonilo. "No berluskonizam kao politički model postoji i kod nas. On je najbolje vidljiv na primjerima Keruma i Bandića, koji kao populisti s motom "sve za narod" izbjegavaju teške političke teme i osvajaju simpatije širokog sloja birača. No kao i u Italiji, i mi smo vidjeli što se zapravo događa iz zatvorenih vrata", kaže Dota.

Na kraju je Stankoviću odgovorio kako smatra ad za deset godina neće biti potrebe da se vode razgovori o LGBT temama na razini prihvaćenosti, već će se pričati o zakonskoj regulaciji problema vezanih uz njih. "Neke stvari treba ponavljati, a neke ponavljamo sve manje. Građanima je sad već sve postalo jasno", zaključio je Dota.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.