UHIĆENJA U ZAGREBU

Doznajemo kako je firma poduzetnika koji se ubio isplaćivala mito Šegotama

Foto: Pixsell/Emica Elvedji

USKOK je danas objavio za što sve terete Patrika Šegotu, uhićenog bivšeg Bandićevog šefa zagrebačkih Gradskih groblja, njegovu sestru Tamaru Šegotu te djelatnice suda.

Tako je otkriveno da se Šegota, bliski suradnik pokojnog gradonačelnika Bandića, sumnjiči da je poduzetniku Nenadu Bukovcu, koji je prije tjedan dana počinio samoubojstvo, sredio poslove za 4 milijuna kuna preko građevinske tvrtke Prigorac-građenje, od čega je on uspio naplatiti nešto manje od 3 milijuna, a da je zauzvrat, uz pomoć sestrine firme Notitia, dobio 673.000 kuna mita i besplatnu izgradnju kuće s bazenom na Krku.   

>> USKOK i MUP objavili: Šegota od umrlog poduzetnika dobio kuću s bazenom i 670.000 kn

Ono što do sada nije bilo poznato je da je Porezni nadzor Ministarstva financija koji je obavljao provjeru poslovanja tvrtke Prigorac-građenje još prošle godine pronašao fiktivne ugovore između Šegotine tvrtke i tvrtke danas pokojnog poduzetnika. Porezni inspektori utvrdili su kako ne postoji nijedan dokument koji bi potvrdio da je tvrtka Notitia obavila relevantan posao za tvrtku danas pokojnog poduzetnika Bukovca, za što joj je isplaćeno više od pola milijuna kuna.

Sređivao mu poslove na groblju

Štoviše, analizom Plana restrukturiranja koji je radila Šegotina tvrtka Notitia za Prigorac-građenje, kojim se htjelo dokazati da su nešto zaista i radili, inspektori su utvrdili da je dio tog dokumenta jednostavno bio prepisan sa specijalizirane stranice Poslovna.hr, dok su proizvoljno stavljali povećanje prihoda a da nisu naveli ijedan budući posao ni objašnjenje za toliki rast.

Šegotina sestra Tamara, a ni pokojni poduzetnik Bukovec, tijekom nadzora nisu znali objasniti inspektorima o kojim se savjetima radi, što su točno radili, za što su točno isplaćeni, a ni zašto su se baš odlučili jedni za druge u ovom poslovnom odnosu. No krenimo redom.  

Zapisnik o poreznom nadzoru

Uskok je utvrdio da je Šegota, kao čelnik zagrebačkih Gradskih groblja, tvrtkama u vlasništvu pokojnog poduzetnika Bukovca u više navrata, direktno ili putem drugih tvrtki, osigurao obavljanje poslova izvođenja radova za podružnicu Gradskih groblja, dogovarajući da njegove tvrtke imaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na Krematoriju, na mrtvačnici Markovog polja, na mrtvačnici Kašina, odnosno različite radove na poslovima popravaka oštećenja na groblju Mirogoj nakon potresa.

Firma aktivna od devedesetih, a tek sada imala prvi porezni nadzor

Sumnja se da su dogovoreni poslovi u vrijednosti od 3.944.195,14 kuna, od čega je naplaćeno 2.883.262,45 kuna, od čega je kao mito prvoosumnjičeni primio najmanje 673.050,00 kuna, i to isplatama u korist društva Notitia iz Osijeka u vlasništvu njegove 49-godišnje sestre Tamare Šegote, koja se tereti za pomaganje u primanju mita. Kako je zapravo Šegota primao mito, Porezna inspekcija utvrdila je prošle godine u nadzoru tvrtke Prigorac-građenje.

Isplate tvrtki Notitia samo u kolovozu prošle godine

Zapisnik je bio gotov još 10. prosinca 2020. godine, a inspektori su te jeseni bili fokusirani na poslovanje u kolovozu te godine. Iako je tvrtka Prigorac-građenje aktivna još od devedesetih godina, u zapisniku stoji kako je to bio prvi porezni nadzor nad ovom tvrtkom. Porezni inspektori posebno su se zanimali za ugovor o savjetodavnim uslugama i poslovnoj suradnji s osječkom tvrtkom Notitia, u kojoj je vlasnik i direktor sestra Patrika Šegote Tamara. Tvrtka Notitia, podsjetimo, osnovana je par godina ranije, u lipnju 2017. godine, a registrirana je za consulting usluge. Nisu imali zaposlenike.

Bukovec inspektorima nije znao objasniti zašto se odlučio baš za Šegotinu sestru

U ugovoru između te dvije tvrtke stajalo je kako se Notitia angažira za poslove uspostave i unaprjeđenja sustava za upravljanje rizicima u poslovanju, savjetovanja oko područja organizacije managementa, sudjelovanja u izboru računovodstvenih politika, upravljanja projektima, prodaji i kupnji poslovnih udjela i drugo. Ugovor je bio potpisan na vrijeme od 1. svibnja 2020. godine do 1. kolovoza ove godine, a dogovoreno je da će tvrtka Notitia u tom razdoblju primiti najviše milijun kuna plus PDV, i to sukladno dinamici posla. Tek za usporedbu, mala tvrtka Notitia, bez zaposlenika, te je 2020. godine imala ukupne prihode od 1.3 milijuna kuna.

Porezni inspektori otkrili su da je samo u kolovozu prošle godine, od 1. do 31. kolovoza, na račun Notitije isplaćeno 589.250 tisuća kuna. Inspektore je zanimalo zašto se Bukovec odlučio baš za Šegotinu tvrtku, kako se obavljala poslovna komunikacija između te dvije tvrtke te najviše koji su to poslovni rezultati ostvareni, kako bi se moglo dokazati da je Šegotina tvrtka svojim savjetima zaista povećala rezultate poslovanja.

Nisu predali nijedan dokument koji dokazuje da su usluge stvarno izvršene

Bukovec se branio kako je uz pomoć tvrtke Notitia zaustavljen pad temeljnog kapitala, kao i da je napravljen plan restrukturiranja tvrtke te da su angažirali poveći broj novih zaposlenika. Bukovec je spominjao pomoć Notitije oko pozajmice za učešće od 25 posto te garancije kod tvrtke Impuls Leasing s obzirom na to da su tako nabavljena gospodarska vozila. Danas pokojni poduzetnik branio se pred inspektorima kako od suradnje s Notitijom očekuje trostruko povećanje prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

Da je posao bio fiktivan, a tvrtka u financijskim problemima, utvrdili su porezni inspektori još prošle godine

No porezni inspektori utvrdili su kako Bukovec ne samo da nije dostavio dokumentaciju o uslugama Notitije nego nije dostavio "ni jedan vjerodostojni dokument kojim se dokazuje da su usluge stvarno izvršene". Nije bilo mailova, poslovnih planova, zapisnika ni drugog dokaza komunikacije. Nije bilo ničega iz čega bi bilo razvidno da su se usluge zaista obavile.

Inspektori su odgovore pokušali dobiti i od Notitije. Tamara Šegota, direktorica te tvrtke, tvrdila je inspektorima da su angažirali upravo nju zbog njenog iskustva u "sektoru osiguranja i bankarskom sektoru". Mailova i dokumentacije, objašnjavala je inspektorima, nije ni bilo jer su sastanke održavali u uredima. Nisu vodili zapisnike, tvrdila je inspektorima. Ni Šegota nije mogla inspektorima predati specifikaciju računa, kao ni Bukovec.

Prepisani plan restrukturiranja

Najzanimljiviji je trenutak onaj kada su inspektori zatražili da im tvrtka Notitia preda plan operativnog i financijskog restrukturiranja koji su radili za tvrtku Prigorac-građenje. Tamara Šegota zaista im je predala taj dokument, no ondje nije bilo previše podataka.

Nalaz porezne inspekcije o Planu restrukturiranja

Naime, inspektori su otkrili kako su podaci jednostavno prepisani iz Bonitetnog izvještaja za tvrtku Prigorac-građenje koji je objavljen na specijaliziranoj stranici Poslovna.hr. U planu operativnog i financijskog restrukturiranja nije postajala nijedna analiza poslovanja, a ni mjere protiv nelikvidnosti i insolventnosti tvrtke, dok je operativno restrukturiranje opisano kao "nabava devet gospodarskih vozila i plan njihove otplate". Sumnju da je riječ o fiktivnom poslu budila je i činjenica da je taj "plan" nastao u travnju te godine, a ugovor za savjetovanje s Notitijom potpisan mjesec dana kasnije.  

Tvrtka Prigorac-građenje bila je u financijskim problemima

Inspektori su otkrili i da je Notitia u tom planu restrukturiranja tvrtke jednostavno najavila povećanje prihoda u 2020. godini milijunskim ugovorima, bez navođenja o kojim je poslovima riječ. Nisu ni objasnili kako bi se točno trebali povećati prihodi. Inspektori su na kraju zaključili da nije predan nijedan konkretan dokaz o vrsti i količini usluga koje su ispostavljene po računima tvrtke Notitia.

"Porezni obveznik u tijeku nadzora nije dokazao da su usluge ispostavljene po računima tvrtke Notitia stvarno i izvršene", navodi se u zaključku poreznih inspektora, u kojem su naglasili i loše financijsko stanje tvrtke Prigorac-građenje. Naime, tijekom srpnja i kolovoza prošle godine ta je tvrtka za prevladavanje kratkoročnih potreba za likvidnošću primila više pozajmica u iznosu od 3.5 milijuna kuna!

Uplate i nakon poreznog nadzora

Podsjetimo još jednom kako je Uskok danas objavio kako su Šegota i Bukovec imali dogovor. Nakon što je imenovan za voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga d.o.o. Gradska groblja Zagreb, dogovorio se s pokojnim Bukovcem da će mu pogodovati tako što će mu omogućiti dodjelu poslova izvođenja radova za potrebe podružnice Gradskih groblja Zagreb, kao i dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažna objekta radi prodaje cvijeća, za što će ga Bukovec novčano nagraditi.

"Pritom su dogovorili da će društvo kojeg je kao vlasnik i direktor formalno upisana Šegotina, ispostaviti trgovačkom društvu poduzetnika račune na ime pruženih savjetodavnih usluga, iako one u stvarnosti nisu obavljene. U tu svrhu je Tamara Šegota na traženje Patrika Šegote i Bukovca, u ime svog društva potpisala s poduzetnikovim društvom fiktivni Ugovor o savjetodavnim uslugama i poslovnoj suradnji i potom za neizvršene usluge ispostavila više računa na temelju kojih je društvo poduzetnika na račun društva Notitia isplatilo najmanje 673.050,00 kuna, iako za to nije bilo osnove", stajalo je u današnjem priopćenju Uskoka bez navođenja imena i prezimena.  

Očigledno je nakon porezne inspekcije izvršena još jedna financijska tranša s obzirom na to da su utvrdili isplatu od 589 tisuća kuna, i to samo u kolovozu.

Mitom do upisa u zemljišnik i potraživanja od 2 milijuna kuna

Valja naglasiti kako Uskok ne navodi još jedan zanimljiv detalj. Naime, tvrtka Notitia pojavljuje se i kao razlučni vjerovnik u predstečajnom postupku tvrtke Prigorac-građenje, i to s iznosom od 2.056.000,50 kuna. Razlučni vjerovnik je osoba koja ima založno pravo ili pravo na namirenje odnosno pravo odvojenoga namirenja kada je riječ o isplatama prema vjerovnicima.   

Šegotina tvrtka upisala se tako u ožujku ove godine na poslovnu zgradu u Sesvetama koja je u vlasništvu Prigorac-građenja. Pojednostavljeno rečeno, u slučaju da je tvrtka propala, Šegota je uvijek mogao računati da će naplatiti puni iznos od 2 milijuna kuna, i to preko zgrade. No nejasno je temeljem čega je tvrtka Notitia potraživala ovako visok iznos. Tvrtka se upisala na nekretnine 1. ožujka ove godine, a na istu nekretninu, istog datuma, upisala se također kao razlučni vjerovnik tvrtka Granex. Riječ je zapravo o tvrtki kćeri Prigorac-građenja. Granex je potraživao 4.7 milijuna kuna. Također nejasno kojim pravom.

 

Temeljem upisa u zemljišnik prijavili potraživanje veće od dva milijuna kuna

Podsjetimo kako Uskok tereti i službenice zemljišnoknjižnog odjela u Općinskom sudu u Sesvetama.

Kao nagradu za upis na sudu dobile 7 tisuća kuna

"Osnovano se sumnja da su Patrik Šegota i Tamara Šegota u razdoblju od 1. do 13. ožujka 2021., u Sesvetama i Zagrebu, dogovorile s Nenadom Bukovcem da se na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sesvetama, koja je u vlasništvu njegovog trgovačkog društva, odmah izvrši upis založnih prava u korist dva trgovačka društava i jedne privatne osobe, te da im kao nagradu za izvršene upise preda 4.000,00 kuna. Nakon toga je provela tražene upise, za što joj je Bukovec putem svog suradnika predao iznos od 3.000,00 kuna, koji je ona primila za sebe i druge okrivljenice, a koji iznos su potom podijelile", stoji u današnjem priopćenju Uskoka.

Sporna zgrada u Sesvetama zbog koje je dano mito službenicama suda

Nema sumnje da je upravo riječ o upisu na zgradu u Sesvetama. Naime, nakon što su se upisali na nekretninu, tri mjeseca kasnije, u predstečajnoj nagodbi Notitia se javlja kao razlučni vjerovnik temeljem upisa u zemljišnik poslovne zgrade u Sesvetama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.