Doznajemo: Sud ni danas nije potvrdio optužnicu. Slučaj Gabrijela Bebića se nastavlja

Foto: sudovi.hr, Privatan album

OPTUŽNICA protiv osoba koje se sumnjiči da su skrivile smrt dječaka Gabrijela Bebića ni danas nije potvrđena. Na Općinskom sudu u Metkoviću danas se prvi put sastalo općinsko vijeće kako bi o njoj odlučivalo.

>>Sjećate se malog Gabrijela? Umro je prije tri godine, optužnica i dalje nije potvrđena

Devet mjeseci je prošlo otkako je Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću koje smatraju odgovornima za smrt dječaka Gabrijela Bebića. Da optužnica nije potvrđena, Indexu je potvrdio odvjetnik obitelji Bebić Jakša Cvitković.

"Danas je na Općinskom sudu u Metkoviću zaključeno da će se u utorak donijeti odluka oko izdvajanje nezakonitih dokaza. Ona strana koja bude nezadovoljna odlukom, bilo to Državno odvjetništvo ili obrana, ima pravo žalbe. Tek kad to rješenje postane pravomoćno, onda će se formalno zakazati sjednica i odlučiti o osnovanosti optužnice", rekao je za Index odvjetnik Jakša Cvitković.

Odvjetnik: Sve je trebalo biti riješeno do svibnja

Navodi kako se po zakonu u roku od 2 mjeseca i osam dana od podizanja optužnice trebala zakazati sjednica te da mu nije jasno zašto je zakazana tek sada.

"Sve oko optužnice je trebalo biti riješeno još do svibnja. Sad ne znamo hoće li biti do kraja godine. Nije mi jasno zašto se tek sad sastalo vijeće", rekao nam je odvjetnik.

Što će biti u utorak?

Pitali smo ga što očekuje da će se dogoditi u utorak.

"Ne znam, kolega v.d. državnog odvjetnika u Metkoviću Vlado Žderić je ispitao sve relevantne svjedoke, ne očekujem neko iznenađenje. Očekujem da optužnica uskoro bude potvrđena", kazao nam je Cvitković.

Podsjetimo, danas smo objavili kako nam je kao razlog zašto još nije odlučeno o optužnici s Općinskog suda u Metkoviću odgovoreno da je problem taj što spis o Gabrijelovoj smrti ima 1404 stranice.

Dječak bolovao od bakterijske upale grla i razvio upalu pluća

Dječak je bolovao od bakterijske upale grla, a kasnije se razvila i upala pluća. Iako je bio izrazito loše, liječnici su ga s Hitne dvaput poslali natrag kući.

Optužnica je podignuta protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavka 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

"Okrivljenicama se stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke", objavio je ODO u Metkoviću prije devet mjeseci.

Općinski državni odvjetnik za Index: Optužnica nije potvrđena

Index je prije mjesec dana kontaktirao Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću. Pitali smo ih u kojoj je fazi slučaj i što je s optužnicom.

"Navedeni predmet nalazi se u postupku pred optužnim vijećem Općinskog suda u Metkoviću. Optužnica nije potvrđena. Za informacije o daljnjem postupanju optužnog vijeća molimo da se obratite Općinskom sudu u Metkoviću", stoji u odgovoru koji nam je poslao Vlado Žderić, općinski državni odvjetnik u Metkoviću.

Općinski sud u Metkoviću: Nismo donijeli odluku

Odmah smo poslali upit Općinskom sudu u Metkoviću, a odgovor nam je stigao 19. listopada i kratko je glasio: "Ovim putem Vas obavještavamo da po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću optužno vijeće ovog suda još nije donijelo odluku."

Istog dana poslali smo ponovni upit Općinskom sudu u Metkoviću. Pitali smo zašto još nije donesena odluka, je li se optužno vijeće ikada sastalo i, ako je, koliko su puta sazvali sjednicu. Odgovor nam je stigao 27. listopada.

"Imamo spis na 1404 stranice"

"Ovim putem vas obavještavamo da je u predmetu ovog suda povodom optužnice ODO Metković zakazana sjednica optužnog vijeća za dan 12. studenog 2021. godine. Naime, u predmetnom slučaju se radi o opsežnom i složenom spisu od 1.404 stranice, u kojem je optužnica podnesena protiv 4 okrivljene državljanke RH za kazneno djelo iz čl. 181. st. 1. u svezi st. 4. i st. 8. Kaznenog zakona", stoji u odgovoru Općinskog suda u Metkoviću.

Potom navode kako je okrivljenima i braniteljima dostavljena optužnica na odgovor te da su svi podnijeli odgovore na optužnicu.

"Nakon dostave optužnice 2 od 4 okrivljenih su putem branitelja dostavili prijedloge za prenošenje nadležnosti iz čl. 28. st.1. i 2. Zakona o kaznenom postupku. Nakon podnošenja tog prijedloga, Županijski sud u Dubrovniku odlučivao je o tom prijedlogu za prenošenje nadležnosti, te je nakon odluke Županijskog suda u Dubrovniku ostvaren uvjet za zakazivanje sjednice optužnog vijeća, pa je navedena sjednica i zakazana za dan 12. studenog 2021. godine", stoji u odgovoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.