Ravnatelj rovinjske Bolnice za ortopediju odlazi u London: Otkrit ćemo kako izliječiti kralježnicu

Foto:Press

HRVATSKI znanstvenik dr. sc. Marinko Rade mogao bi biti jedan od onih koji će promijeniti svijet u smislu liječenja križobolje od koje danas pati 33 posto populacije.

Naime, dr. Rade, ujedno ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim.dr.Martin Horvat" u Rovinju uvršten je u europski tim od sedam liječnika koji će istraživati uzroke nespecifične križobolje na prestižnom londonskom King's College-u.

Europski znanstveni tim za istraživanje patologija kralježnice čine pretežito finski i engleski specijalisti, a dr. Rade koji je lani proglašen i najboljim mladim svjetskim znanstvenikom za patologije kralježnice od strane uglednog američkog znanstvenog časopisa Spine, jedini je Hrvat koji je uopće dobio priliku raditi na vrlo važnom istraživanju koje bi moglo pomoći milijunima ljudi.

U razgovoru za Index dr. Rade je otkrio kako se na žalost nespecifične križobolje danas nikako ne liječe jer se ne zna njihov uzrok. Zbog toga pati velik dio stanovništva koji ima jake križobolje, a pati kaže i cijela država i državna ekonomija jer mnogi radi toga ne rade i ostaju doma na bolovanju.

Zajedno s kolegama iz tima nastojat će otkriti uzrok MODIC promjena na kralješcima i njihovu povezanost sa simptomima pacijenata. Istraživanja počinju već u siječnju te će se odvijati na King's College of London, no velike koristi imati će, dakako, i rovinjska Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju, koja se tako među prvima upisuje na kartu europskih zdravstvenih institucija u kojima će se primjenjivati nove metode liječenja.
"Rovinjska Bolnica bi mogla puno 'profitirati' jer, osim što se ovakvim međunarodnim suradnjama diže ugled institucije, moći ćemo prvi u Hrvatskoj primjenjivati nove metode liječenja koje ćemo u sklopu tih istraživanja kodificirati i testirati", ističe ravnatelj dr. sc. Rade.

"Bolnicu ovo neće koštati ništa"

Na pitanje kako planira uskladiti posao ravnatelja Bolnice i sudjelovanja u istraživanju rekao je kako mu to neće predstavljati nikakav problem jer će jednom u mjesec i pol odlaziti po tjedan dana u London gdje će intenzivno raditi, a po povratku će kaže nadoknađivati posao u bolnici time što će ostajati duže na poslu i raditi vikendima.

"Nije to nikakav problem, tako sam već radio budući da sam vodio istraživanja u Finskoj. Sva moja putovanja financiraju velike znanstvene organizacije izvan Hrvatske pa to bolnicu ne košta ništa, nula kuna, a imat će samo koristi", rekao je dr. Rade.

Kazao je kako je znao da će se tim oformiti jer je o tome bilo govora na Kongresu u San Franciscu. Iako se nadao da će "upasti", dodao je kako je ipak bio izuzetno iznenađen kad su ga pozvali u London budući da je kaže, bilo dosta liječnika i to vrhunskih specijalista koji nisu uspjeli ući u tim.
Istaknuo je kako su UN i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznali da su mišićno-koštane patologije teški teret za pacijente, ali i za zdravstvene sustave i sustave socijalne skrbi, unutar kojih uzrokuju relevantnu masu neizravnih troškova.



Oko 33 posto populacije pati od križobolje

Na svjetskoj razini značajan teret predstavljaju četiri glavne mišićno-koštane patologije: osteoartritis, reumatoidni artritis, osteoporoza te križobolja. Od njih, križobolja je najčešća disfunkcija. Prema relevantnim statistikama križobolja pogađa između četiri i trideset i tri posto populacije, ali se  javlja gotovo kod svih osoba u nekom trenutku života.

"Danska grupa liječnika iz University of Southern Denmark je 2013. godine predložila i dokazala da se križobolje rezistentne na sve terapije mogu uspješno tretirati antibioticima prateći teoriju uzrokovane bakterijskom infekcijom trupa kralježaka. Ova infekcija može se prepoznati kao svijetla ili tamna sjena na truplu kralješka pri dijagnostičkom ispitivanju magnetskom rezonancom (MRI). Obzirom da je tehnologija magnetskih rezonanci znatno napredovala zadnjih godina, sve se više uočavaju i opisuju ove upalne promjene na trupu kralježaka, koje se u svijetu karakteriziraju kao MODIC 1, 2 ili 3, po prezimenu liječnika dr. Michael Modic koji ih je prvi otkrio i opisao u znanstvenim časopisima", pojašnjava dr. sc. Rade.


"Liječenje antibioticima loše za probavu i seksualni život"

Međutim dodaje kako bi se u tom slučaju liječenje antibioticima trebalo provoditi punih 100 dana, što je navodi izrazito loše da probavni trakt, uzrokuje neugodan zadah i stvara probleme u seksualnom životu, stoga smatra kako je to loše i socijalno neprihvatljivo liječenje pa će upravo on i tim u Londonu pronaći pravi uzrok tih križobolja tj. MODIC promjena na kralješcima i njihovu povezanost sa simptomima pacijenata kako bi se potom mogao naći pravi lijek.

Procjenjuje kako bi se to moglo dogoditi najkasnije za dvije godine.

"Mora se naći bolje rješenje jer farmakološka industrija nastoji dokazati da je to upalna promjena kako bi oni plasirali milijune novih lijekova na tržište koji bi njima donijeli milijune.
 
Naš zadatak je da u Londonu dokažemo da to nije tako, da izbjegnemo katastrofu gdje bi se pacijenti s kilogramima lijekova liječili za ništa.  Naša teorija je da je uzrok u nečemu drugom i tada možemo dati točnu terapiju, a ako to uspijemo to će biti strašno dobro za rovinjsku bolnicu jer ćemo prvi to početi primjenjivati,  no do toga je dugi put, ali je to prvi ozbiljni korak, vidi se da se Europa počela obračunavati s tim problemom", rekao je dr. Rade.

Dodao je kako se životni vijek produžuje te uz to danas previše sjedimo iako čovjek kaže, nije napravljen za taj položaj već za kretanje. Zato ističe,  u današnje vrijeme  toliko veliki postotak populacije i ima problema s jakim križoboljama. No, nada se kako će u skorijoj budućnosti doći do otkrića koje bi moglo pomoći milijunima ljudi na svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.