Drama oko smjene Bogdanića: Šefica Kazališnog vijeća dala ostavku, Ministarstvo podržalo intendanta

Scrrenshot: HRT

SMJENA Dinka Bogdanića sa mjesta ravnatelja baleta splitskog HNK čini se izvjesna, no ne i sasvim sigurna. Nije najjasnije ni kada bi do nje moglo doći. 

Inge Koludrović Tomić, predsjednica Kazališnog vijeća, dala je ostavku nakon što je Ministarstvo kulture podržalo intendanta Gorana Golovka koji je zatražio smjenu Bogdanića zbog novih izgreda koji su uslijedili nakon ružne diskvalifikacije rumunjske balerine Alexandre Berteae koju je nazvao "jebenom Cigankom".

Predsjednica Vijeća o ostavci: Ona je neopoziva, nemam komentar

Mišljenje Ministarstva kulture zatražilo je upravo Kazališno vijeće na čelu sa Koludrović Tomić, uz obrazloženje kako bi htjeli izbjeći pravne reperkusije u slučaju nezakonitog otkaza Bogdaniću. Koludrović Tomić, sasvim neuobičajeno, nije htjela razgovarati o razlozima svoje ostavke.

"Ona je neopoziva, nemam nikakav komentar, to me više ne zanima", kazala nam je Koludrović Tomić.

Javnost, eto, nema pravo znati zbog čega se pokupila iz Vijeća, osim zaključiti da nikako nije htjela biti ta koja će potpisati otkaz Bogdaniću, što smjena sa mjesta ravnatelja Baleta također podrazumijeva.

Kazališno vijeće će se sastati, ali ne zna se kada

Danas je u Gradu Splitu održan sastanak između intendanta Golovka, pročelnika za kulturu Siniše Kuke te Baldasarovog savjetnika za kulturu Igora Bakovića. Dogovoreno je da će se sazvati sjednica Kazališnog vijeća, ali kada, to se još ne zna. Golovko kaže kako svakako treba pričekati do sjednice Vijeća jer se članovi mogu odlučiti i ne dati otkaz Bogdaniću. On bi osobno htio da to bude što ranije tako da se ova stvar konačno riješi.

"U Hrvatskoj je moguće razriješiti Karamarka i Oreškovića, ali ne i Dinka Bogdanića"

Smjenu Dinka Bogdanića zatražili su pored intendanta i HHO, Radničko vijeće te sindikat u kazalištu.

"Duže od pola godine posve je jasno da u HNK Split nemamo posla sa Kazališnim vijećem nego sa personalnim vijećem Dinka Bogdanića. Prve incidente uspješno su zataškali peticijama dijela baletnog ansambla koji mu je dao podršku. Budući da nakon toga, ne samo da nije promijenio ponašanje, nego se nastavio osvećivati i dalje zastraživati dio ansambla s kojim je ušao u sukob zbog neprimjerenih pedagoških metoda, Kazališnom vijeću nije preostalo drugo do razrješenje. Prvo su tražili vanjsko ekspertno mišljenje, a onda i, kako bi dobili na vremenu, mišljenje Ministarstva kulture. Kada im je Ministarstvo dalo do znanja da ne vide što je sporno u razrješenju Dinka Bogdanića, predsjednica Kazališnog vijeća zamahala je ostavkom. Sve u svemu, politikantska trakavica u njenoj režiji, koja bi, da je riječ o običnom zaposleniku, bila riješena u manje od tjedan dana. Ovako, proizlazi da je u Hrvatskoj moguće dužnosti razriješiti i predsjednika HDZ-a i premijera RH, ali ne i v. d. ravnatelja dužnosti HNK Split. Ako se ovako nastavi, Radničkom vijeću neće preostati ništa drugo nego da za Dinka Bogdanića zatražimo mjeru zabrane približavanja Baletu HNK Split", komentirao je najnovija zbivanja Vjeko Santrić, predsjednik Radničkog vijeća HNK Split.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.