UHLJEBISTAN

Država ima osam vila na Jadranu da bi Plenković i Kolinda imali gdje ljetovati

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, Državne nekretnine

VRIJEME je godišnjih odmora kada i najviši državni dužnosnici prikupljaju energiju za nove radne pobjede i izazove koji ih čekaju najesen.

Država ima šest vila na Brijunima za odmor visokih dužnosnika

Na raspolaganju im je više objekata pogodnih za odmor - šest vila na Brijunima, vila Kovač na Hvaru te vila Costabella na Kvarneru, između Rijeke i Opatije. Uz to, u vlasništvu države je i vila u Visokoj ulici u Zagrebu - ona u koju se sadašnja predsjednica obećala preseliti s Pantovčaka ako dobije izbore, ali nije to učinila.


Vila u Visokoj ulici

Samo rijetki imaju pravo na korištenje državnih vila

Vilama na Brijunima, Hvaru i u Zagrebu upravlja tvrtka Državne nekretnine d.o.o, dok je Costabella pod Ministarstvom unutrašnjih poslova. Državne vile imaju pravo koristiti premijer, predsjednica, predsjednik sabora, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda te glavni državni odvjetnik.

S aspekta koristi za porezne obveznike, velik je problem što te vile uglavnom zjape prazne.

Iako za njih postoje cjenici za najam, ne iznajmljuju se u komercijalne svrhe, a u odluci vlade o korištenju tih objekata stoji: ''Iznimno, korištenje rezidencijalnih objekata može se odobriti i na zahtjev pravnih i fizičkih osoba kada se radi o promicanju kulturnih, gospodarskih i drugih interesa Republike Hrvatske.''

Vile su većinu vremena prazne, i čekaju "dužnosnike"

Plenković će ovo ljeto oko dva tjedna provesti u MUP-ovoj vili Costabella, dok je Kolinda za odmor izabrala Brijune, ali ne jednu od nabrojanih vila, već jedan od tamošnjih vojnih objekata. Sve te objekte većinu godine nitko ne koristi, ne mogu se iznajmiti, osim iznimno, troši se novac na njihovo održavanje, a tu je i velik oportunitetni trošak zbog neiskorištenosti te imovine.

Prema cjeniku Ministarstva državne imovine, najam vile Brijunka košta 10 tisuća kuna dnevno, što znači da se daje u komercijalni najam i da je njena popunjenost samo dva mjeseca godišnje, prihodi od njenog najma iznosili bi 600 tisuća kuna.


Vila Brijunka

Jednako košta i najam Bijele vile. No one su prazne i čekaju da se Plenković, Kolinda ili Njonjo sjete da bi mogli malo na odmor.


Bijela vila

Vila Kaštel na Brijunima koja se sastoji od 11 apartmana, iznajmljuje se u sezoni za 25 tisuća kuna dnevno, što znači da bi samo u srpnju i kolovozu mogla donijeti 1,5 milijuna kuna.


Vila Kaštel

Vila Kovač na Hvaru, u kojoj je svojedobno volio boraviti Zoran Milanović dok je bio premijer, u sezoni košta 15 tisuća kuna dnevno, što ispada 900 tisuća kuna prihoda za srpanj i kolovoz.


Vila Hvar

Kako se navodi na stranicama, parkovne i šumske površine rezidencijalnog kompleksa Brijuni zauzimaju 400 tisuća četvornih metara, a ukupna površina rezidencijalnog prostora, koji uključuje četiri vile i dva manja objekta na otocima Vanga i Galija, iznosi 8246 četvornih metara. Vila Kovač na Hvaru ima površinu od oko 2900 četvornih metara.

Je li normalno da država sve te objekte drži u svom vlasništvu samo da bi nekoliko osoba moglo boraviti u njima tijekom nekoliko tjedana godišnjeg odmora?

Što vi mislite, treba li prodati odnosno iznajmljivati državne vile u komercijalne svrhe? Recite nam u anketi!

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.