Država kupuje 75.000 tona kukuruza od Veterinarske stanice, onom Filipoviću je to ok

Foto: Tomislav Miletić / PIxsell

RAVNATELJSTVO za robne zalihe raspisalo je natječaj za nabavu čak 75 milijuna kilograma (75.000 tona) merkantilnog kukuruza u zrnu, i to po cijeni većoj od tržišne, a jedina tvrtka koja se javila na ovaj natječaj, koji je trajao samo dva tjedna, jest Veterinarska stanica Vetam iz Osijeka.

>> Država od male tvrtke kupuje 75.000 tona kukuruza, cijena je 25% veća od tržišne

Robne zalihe procijenile su vrijednost nabave na 230 milijuna kuna bez PDV-a, što znači da je država kilogram kukuruza spremna platiti čak 3.06 kuna, dok je prosječna cijena kilograma kukuruza 2.40 kuna. Vetam, kao jedini ponuđač, nudi 75 tisuća tona za 229.5 milijuna kuna bez PDV-a, što je malo ispod procijenjene vrijednosti. 

Poštujemo visok standard transparentnosti 

Robne zalihe su pod Ministarstvom gospodarstva, koje vodi ministar Davor Filipović, pa smo ih upitali zašto je natječaj raspisan s rokom od samo dva tjedna za dostavu ponuda te tko je i kako utvrdio nabavnu cijenu, odnosno procijenjenu vrijednost nabave.  

"Ravnateljstvo za robne zalihe natječaj za nabavu 75 tisuća tona merkantilnog kukuruza objavilo je u Elektroničkom oglasniku javne nabave te je, poštujući visoke standarde transparentnosti, natječaj objavljen i u Službenom listu EU, čime je učinjen dostupnim svim zainteresiranim ponuditeljima iz cijele Europske unije", glasi dio odgovora Ministarstva gospodarstva. 

Kako nam objašnjavaju, informacije o detaljima mogu komentirati tek po zaključenju postupka nabave. 

Zajednica ponuditelja? 

"Ravnateljstvo za robne zalihe u konkretnom slučaju provodi otvoreni postupak koji je transparentan postupak javne nabave na koji se poduzeće Vetam nije javilo samostalno, nego u sklopu zajednice ponuditelja", stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva.

Uvidom i natječajnu dokumentaciju razvidno je kako je jedina ponuda stigla od Veterinarske stanice Vetam iz Osijeka te nije vidljivo da je riječ o zajednici ponuditelja. Naime, ako je riječ o zajednici ponuditelja, onda je uobičajeno da oni budu i navedeni u natječajnoj dokumentaciji. U ovom slučaju naveden je samo Vetam iz Osijeka.

Kako je prvi pisao lokalni portal Danica, Vetam je tamošnjoj javnosti poznatiji po šinteraju, odnosno zbrinjavanju pasa lutalica po Slavoniji i Baranji. Tvrtka u vlasništvu Ivana Sesara u 2020. godini imala je prihod od 14.2 milijuna kuna, a u 2021. godini 16.3 milijuna kuna. 

Nemaju službenu stranicu, ali im se smiješi posao života 

Posao od 229.5 milijuna kuna, ako ga dobije od Filipovićeva ministarstva, svakako će iskakati od uobičajenog poslovanja ove tvrtke, čija službena stranica nije u funkciji. 

Vetamu smo poslali upit o tome jesu li prije objave natječaja znali da će država tražiti 75 milijuna kilograma (75.000 tona) merkantilnog kukuruza u zrnu i kako ga misle isporučiti u dogovorenom roku, a to je dva tjedna od potpisa ugovora. Također, zanimalo nas je odakle Veterinarskoj stanici toliko kukuruza. 

Na upite nam nisu odgovorili. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.