Država mora platiti odštetu zbog smrti žene u poplavama u Gunji, župan se ne osjeća krivim

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, Hina

VUKOVARSKO-SRIJEMSKI župan Božo Galić izjavio je kako se ne smatra krivim za posljedice katastrofalne poplave 2014. u županjskoj Posavini u kojoj su poginule dvije osobe i koja je prouzročila veliku štetu, kako je to nepravomoćno presudio sud u Vukovaru.


Kako je rekao, odluku o proglašenju katastrofe nije donio on, nego tadašnja vlada, i to sa zakašnjenjem.

Župan Galić odgovarao je na upite novinara u vezi s izricanjem nepravomoćne presude Općinskoga suda u Vukovaru - Stalne službe u Županji po kojoj je država dužna isplatiti Petru Sirotkoviću iz Rajeva Sela odštetu od 155.000 kuna zbog smrti majke Ruže Sirotković, koja je poginula u poplavi u županjskoj Posavini 2014. godine.

"Odluku je donijela vlada, i to tek 20. svibnja"

"Odluku o proglašenju katastrofe nisam mogao donijeti ja, kao župan, jer odluku donosi vlada RH sukladno tadašnjem Zakonu o zaštiti i spašavanju, a odluku je vlada donijela tek 20. svibnja. Odluku o pripremi za eventualno zbrinjavanje i sklanjanje ugroženog stanovništva donio sam 17. svibnja u 12:28 sati, što znači da je donesena prije puknuća nasipa koje se dogodilo u 14:47 sati u Račinovcima te u 15:10 sati u Rajevom Selu", rekao je novinarima župan Galić.

Donoseći vijest o nepravomoćnoj presudi po tužbi Petra Sirotkovića, dio medija naveo je kako je u obrazloženju presude sutkinja Helena Zetić zaključila da je "odluku o proglašenju katastrofe trebao donijeti župan, a ne vlada RH te je sada država dužna nadoknaditi štetu koja je nastala nepravilnim radom" vukovarsko-srijemskog župana.

"Budući da mi je objavom netočnih navoda tih medija povrijeđeno pravo osobnosti, od njih ću zatražiti ispravak netočnih informacija i ispriku te iskoristiti sva daljnja zakonska prava koja su mi na raspolaganju“, poručio je Božo Galić, koji, kako je rekao, uopće nije bio stranka u postupku.

Nije dobio precizne podatke od Hrvatskih voda

Iz županijske uprave također smatraju kako je presuda koju još nisu primili donesena na pogrešno shvaćenom činjeničnom stanju.

Navode kako je župan Galić 16. svibnja 2014. na izvanrednom sastanku s predstavnicima Hrvatskih voda tražio relevantne podatke o kretanju vodostaja i preporukama, ali nije dobio precizne prognoze.

"Do župana su došli usmeni nalozi za proglašenje evakuacije, na što je on odgovorio kako to traži napismeno jer bi u protivnome moglo doći do panike. Na kraju je zaključeno da će se takva odluka i donijeti na pisani zahtjev iz Hrvatskih voda koji na kraju župan nije dobio", izvijestili su iz županije, dodajući kako su 17. svibnja u ugroženo područje poslani autobusi Poleta i Čazmatransa i već su oko 14 sati bili na lokacijama, ali stanovništvo je odbijalo otići.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.